Política

Pròxim Orient

Sánchez anuncia el suport espanyol a què Palestina esdevingui membre de l’ONU

El president del govern espanyol reitera el seu compromís amb “la solució dels dos Estats”

Insta a reconèixer Israel als països àrabs que encara no ho han fet

Obre la porta emprendre accions diplomàtiques contra Israel per la mort de set cooperants de l’ONG del xef José Andrés a Gaza

El president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que l’Estat espanyol donarà suport a la petició de Palestina d’esdevenir “membre de ple dret” de les Nacions Unides (ONU).

En una roda de premsa a Doha amb el primer ministre de Qatar, el xeic Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani, Sánchez ha reiterat el compromís del seu govern amb “la solució dels dos Estats” per resoldre el conflicte a Gaza i “evitar una major escalada” al Pròxim Orient.

En aquest sentit, ha afirmat que “és hora de passar de les paraules als fets” i “reclamar la unificació de Gaza i Cisjordània, incloent Jerusalem Est, sota una Autoritat Palestina revitalitzada”. Per a això, ha cridat a celebrar “al més aviat possible” una conferència internacional de pau. El cap de l’executiu espanyol ja havia expressat el seu desig que el reconeixement de l’Estat Palestí es produeixi abans del mes de juliol.

Sánchez ha subratllat que “el reconeixement de l’Estat palestí és una peça clau per a la materialització de la solució dels dos Estats”. És per això que ha reiterat el seu compromís perquè l’Estat espanyol “doni aquest pas com més aviat millor, quan les condicions siguin adequades i de forma que aquesta decisió tingui l’impacte més positiu possible en el procés per aconseguir la pau”.

“I a més, ja els ho anuncio, donarem suport a l’ingrés de palestina com a membre de ple dret de l’ONU”, ha afegit.

El mandatari espanyol ha emfatitzat que per fer viable la coexistència dels dos Estats cal que els països àrabs que no han reconegut Israel com a Estat estableixin relacions diplomàtiques amb aquest país. “El mutu reconeixement és la clau per aconseguir una solució duradora a aquest conflicte que ja dura fa massa anys”, ha indicat. I ha afegit que “Israel i Palestina necessitaran molt suport i acompanyament internacional per recórrer el camí tant difícil però necessari de la pau”. “Estarem amb ells en aquest camí”, ha reblat.

Explicacions “insuficients”

Pedro Sánchez ha reclamat aquest dimecres al govern israelià que doni més explicacions sobre el bombardeig en el que van morir set cooperants de l’ONG World Central Kitchen (WCK), impulsada pel xef asturià José Andrés.

El president del govern espanyol no ha descartat accions diplomàtiques, però ha insistit en la necessitat d’esperar més explicacions per part d’israel. En aquest sentit, ha considerat “totalment inacceptables i insuficients” els arguments que va expressar ahir el seu homòleg israelià, Benjamin Netanyahu.

“Estem esperant un aclariment molt més detallat de les causes i el per què d’aquest bombardeig. Tenint en compte, a més, que el govern israelià tenia coneixement de l’acció i l’itinerari d’aquesta ONG sobre el terreny a Gaza”, ha declarat durant la roda de premsa a Qatar.

“A partir d’aquí, vurem quines accions emprenem respecte del govern” israelià, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.