Política

Unió Europea

Toc d’atenció del Parlament Europeu a Von der Leyen pel nomenament d’un alt càrrec del seu partit

La majoria de l’eurocambra insta la Comissió Europea a rectificar i rescindir l’elecció de l’eurodiputat de la CDU Markus Pieper

La tria també ha motivat la queixa de quatre comissaris

El Par­la­ment Euro­peu ha apro­vat aquest dijous per una àmplia majo­ria una esmena on demana a la Comissió Euro­pea (CE) que res­cin­deixi el nome­na­ment de l’euro­di­pu­tat ale­many de la CDU Markus Pie­per com a enviat de la Unió Euro­pea (UE) per al diàleg amb les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses. La pre­si­denta de la CE, Ursula von der Leyen, ha estat acu­sada de par­ti­disme per la tria d’aquest can­di­dat, mal­grat que altres aspi­rants esta­ven millor qua­li­fi­cats per al càrrec.

La petició ha estat introduïda a través d’una esmena al text pel qual s’apro­ven els pres­su­pos­tos de l’exe­cu­tiu euro­peu el 2022, un pro­ce­di­ment legal que l’euro­cam­bra rea­litza cada any i que no té con­seqüències vin­cu­lants. No obs­tant això, l’ampli suport a la ini­ci­a­tiva suposa un toc d’atenció per a Von der Leyen i el seu par­tit. La queixa ha estat apro­vada per 382 vots a favor, 144 en con­tra –gai­rebé tots els euro­di­pu­tats del Par­tit Popu­lar Euro­peu– i vui­tanta abs­ten­ci­ons.

En con­cret, la moció apro­vada insta la Comissió a què “rec­ti­fi­qui la situ­ació per mitjà de la res­cissió del nome­na­ment” de Pie­per i a posar en marxa “un procés veri­ta­ble­ment trans­pa­rent i obert” per a la selecció de l’alt càrrec.

En aquest sen­tit, el text fa referència a les infor­ma­ci­ons de premsa que asse­nya­len que l’euro­di­pu­tat demo­cra­ta­cristià “va ser final­ment nome­nat mal­grat haver estat superat en les ava­lu­a­ci­ons de con­trac­tació per les dues can­di­da­tes res­tants pro­vi­nents d’Estats mem­bres infrar­re­pre­sen­tats”. Segons l’Euro­cam­bra, aquest fet “qüesti­ona que es tin­gues­sin en compte els prin­ci­pis de mèrit, gènere i equi­li­bri geogràfic”. També veu “amb pre­o­cu­pació” que el can­di­dat esco­llit per­ta­nyi al mateix par­tit ale­many que Von der Leyen.

A més de l’esti­rada d’ore­lles del Par­la­ment Euro­peu, el nome­na­ment de Pie­per ha pro­vo­cat la pro­testa for­mal, per carta, de qua­tre comis­sa­ris euro­peus, tres dels quals soci­al­demòcra­tes i un libe­ral: l’alt repre­sen­tant de la UE per a la Política Exte­rior, Josep Bor­rell; el comis­sari de Tre­ball i aspi­rant soci­al­demòcrata a pre­si­dir la CE, Nico­las Shmit; el titu­lar euro­peu d’Afers Econòmics, Paolo Gen­ti­loni, i el de Mer­cat Inte­rior, Thi­erry Bre­ton.

Un por­ta­veu de la CE ha defen­sat la nete­dat del procés de selecció i ha asse­gu­rat que s’ha desen­vo­lu­pat d’acord amb les regles, segons informa l’agència Efe. Davant les crítiques d’opa­ci­tat , ha recor­dat que és habi­tual que aquests pro­ces­sos no trans­cor­rin de manera pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.