Política

Alemanya

Daniela, el penúltim capítol de la RAF

L’arrest d’una exterrorista revifa el misteri sobre el grup armat més mortífer de l’Alemanya occidental

En cerca i captura des de feia tres dècades, vivia en un pis de protecció oficial al barri berlinès de Kreuzberg

El culte ha envoltat l’organització anticapitalista, coneguda també com la banda Baader-Meinhof

Ella i dos “jubilats” més de la banda representen l’última generació d’un terrorisme extingit

Un dimarts del febrer pas­sat, Ale­ma­nya va dei­xar de par­lar una estona de la guerra a Gaza, Ucraïna i la recessió de la pri­mera eco­no­mia de la zona euro. La foto­gra­fia d’una dona, Dani­ela Klette, i un ope­ra­tiu poli­cial en un bloc de pisos del barri ber­linès de Kreuz­berg con­ver­tia en actu­a­li­tat una notícia del pas­sat. Feia tres dècades que aquesta dona de 65 anys estava en cerca i cap­tura, igual que els seus com­panys Volker Staub i Burk­hard Garweg, de 69 i 55 anys, res­pec­ti­va­ment. Pun­tu­al­ment, en algun diari, n’apa­rei­xien notícies rela­ci­o­na­des amb atra­ca­ments.

Se’ls ano­me­nava els “jubi­lats de la Baa­der-Mein­hof”, la Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF). Se supo­sava que vivien en la clan­des­ti­ni­tat, pot­ser entre Ale­ma­nya i l’estran­ger, i que atra­ca­ven bancs i super­mer­cats per sub­sis­tir. Imme­di­a­ta­ment després, es va començar a dibui­xar un retrat actu­a­lit­zat d’aquesta dona, que vivia des de feia dues dècades sense con­tracte al seu nom. Era la veïna cone­guda com a Clau­dia, habi­tant d’un d’aquells pisos de la Sebas­ti­ans­trasse, una bar­ri­ada que pre­su­meix d’anàrquica i multiètnica, on cadascú fa les seves lleis i les seves tram­pes. Vivia en un habi­tatge pro­te­git de 40 metres qua­drats, en un bloc de set plan­tes.

Impar­tia clas­ses de recu­pe­ració de matemàtiques, repar­tia gale­tes per Nadal i tenia un grup de capo­eira que des­fi­lava per Kreuz­berg durant el Car­na­val de les Cul­tu­res. Guar­dava al soter­rani alguna gra­nada de mà, 1,2 qui­los d’or, una pis­tola de 9 mm Heck­ler & Koch amb què, pre­sump­ta­ment, s’havia comès un atra­ca­ment el 1984, i 40.000 euros.

Van començar a arri­bar a la poli­cia tota mena de pis­tes sobre els altres dos jubi­lats i exter­ro­ris­tes. De Garweg es deia que havia rodat de domi­cili en domi­cili per Berlín o que havia vis­cut un temps amb dos gos­sos en un remolc en un cam­pa­ment il·legal de la capi­tal. Són per­fils que pot­ser sonin estranys fora d’Ale­ma­nya, con­si­de­rat un país on res no escapa al con­trol admi­nis­tra­tiu. Però els ber­li­ne­sos saben que aquesta imatge és un mite.

Als vol­tants del pis de Klette es van veure algu­nes mani­fes­ta­ci­ons solidàries. Havia estat arren­cada de casa per anar a Karls­ruhe, al sud-oest, a la seu la fis­ca­lia gene­ral. Després, va pas­sar a la presó de dones de Vechta, al cen­tre del país, en règim d’aïlla­ment total de la resta. Les imat­ges del pas­sat, dels car­tells de cerca i cap­tura i del grup de capo­eira pen­ja­des per ella mateixa a Face­book es van com­bi­nar amb les de la dona tras­lla­dada emma­ni­llada en helicòpter de punta a punta del país. Entre els soli­da­ris hi havia mem­bres de l’esquerra radi­cal i també veïns que sen­tien certa com­passió per una dona que cre­uen que ja no és un perill per a la soci­e­tat.

És una visió pot­ser sim­plista, però vin­cu­lada al culte que ha envol­tat la història de la RAF, la banda ter­ro­rista anti­ca­pi­ta­lista i mar­xista cone­guda també com la Baa­der-Mein­hof. És a dir, l’únic grup armat d’aques­tes carac­terísti­ques, sor­git en els temps de les revol­tes del 1969 a l’Ale­ma­nya occi­den­tal. Els cognoms cor­res­po­nen a Andreas Baa­der i Ulrike Mein­hof, un atra­ca­dor de bancs apas­si­o­nat pels cot­xes espor­tius i una pres­ti­gi­osa peri­o­dista d’esquer­res que va dei­xar pen­jada una vida bur­gesa –i dues filles.

Entre ells i la com­pa­nya del pri­mer, Gudrun Enss­lin, van enge­gar una banda que fins que es va dis­sol­dre, el 1998, va assas­si­nar 34 per­so­nes i va dei­xar uns 200 ferits en suc­ces­sius atemp­tats. Entre les vícti­mes: un fis­cal gene­ral, Sieg­fried Bubak; un cap de la patro­nal, Hanns Mar­tin Sch­leyer, i un pre­si­dent del Deutsche Bank, Alfred Herr­hau­sen. A les seves acci­ons a Ale­ma­nya, se’n van afe­gir d’altres, com ara el segrest d’un avió de Luft­hansa que sor­tia de Palma i va anar a parar a Somàlia, en nom d’esca­mots mix­tos amb grups pales­tins. La mort de Mein­hof, pri­mer, i de Baa­der i Enss­lin, després, en cel·les d’alta segu­re­tat de Stamm­heim, van mar­car la segona i la ter­cera gene­ració de la RAF, a què van pertànyer els ano­me­nats “jubi­lats”. Va ser, pro­ba­ble­ment, el mis­teri entorn les morts de Stamm­heim, en cir­cumstàncies mai del tot acla­ri­des, el que va dis­pa­rar el culte envers la més mortífera banda ter­ro­rista de l’Ale­ma­nya occi­den­tal. A Mein­hof se l’ha retra­tada com una dona culta i eman­ci­pada, però fas­ci­nada pel macho Baa­der; Enss­lin era, teòrica­ment, la cau­sant de l’arra­co­na­ment de Mein­hof a Stamm­heim. Hi ha pel·lícules i lli­bres ins­pi­rats en els fun­da­dors de la banda i els con­ti­nu­a­dors. Algu­nes, com ara El tiempo de plomo, de Mar­ga­rethe von Trotta (1981), inten­ten apro­fun­dir en el per­so­natge d’Enss­lin i una de les seves ger­ma­nes. D’altres, com ara Der Baa­der Mein­hof Com­plex, d’Udi Edel, tra­cen uns retrats que més aviat sem­blen d’un grup de banda pop, atrac­tius i bus­ca­dors de l’amor lliure.

El prin­ci­pal mis­teri que envolta la RAF, però, és l’auto­ria d’alguns dels seus assas­si­nats, que con­si­de­rava “actes col·lec­tius”. El fill de Buback con­ti­nua espe­rant saber qui va dis­pa­rar al seu pare amb una semi­au­tomàtica HK-43, l’abril del 1977. El fis­cal anava amb Mer­ce­des i el seu xòfer quan, en un semàfor, es va atu­rar al cos­tat una Suzuki. Un dels dos moto­ris­tes va dis­pa­rar almenys 15 trets. Va matar el fis­cal i el xòfer. Buback fill no con­fia que Klet­ter acla­reixi qui va ser. Tam­poc no ho han fet els altres exter­ro­ris­tes. Uns han dema­nat perdó a les vícti­mes, d’altres s’han dis­tan­ciat de la violència pas­sada. Però cap no trenca la llei del silenci.

34
morts
i uns 200 ferits va causar la Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF) –coneguda també com la banda Baader-Meinhof– a l’Alemanya occidental, des de la dècada dels setanta fins que es va dissoldre, el 1998. Entre les seves víctimes mortals, hi va haver un fiscal general, un cap de la patronal i un president del Deutsche Bank.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.