Successos

dinamarca

Un foc arrasa l’històric edifici de l’antiga Borsa de Copenhaguen

Les flames, que afecten la meitat de l’edifici, han ensorrat la teulada i fet caure l’agulla de la seva torre

Els bombers no descarten el col·lapse de l’estructura, que està envoltada de bastides

Un incendi ha devorat aquest dimarts l’històric edifici de l’antiga Borsa de Copenhaguen, a la capital de Dinamarca.

El foc, que s’ha declarat a dos quarts de vuit del matí, continuava fora de control a primera hora de la tarda. Tot i l’espectacularitat del succés, cap persona ha resultat ferida. Deu operaris que eren a l’interior treballant en la restauració de l’edifici, en obres des de 2022, n’han pogut sortir pels seus propis mitjans i il·lesos.

El sinistre ha afectat la meitat de l’edifici i ha col·lapsat part de la teulada. També ha provocat la caiguda de l’emblemàtica agulla de la seva torre.

Els serveis d’emergència i els bombers treballen per intentar apagar el foc, mentre la policia amb l’ajuda de desenes de reclutes de la Guàrdia Reial han acordonat la zona i intenten posar a resguard els quadres de la col·lecció pictòrica que decoren l’interior de l’immoble, situat en una cèntrica zona de la capital danesa. En concret, l’edifici està situat prop del palau de Christianborg, on hi ha la seu del Parlament. Diverses ales del castell i altres edificis propers han estat evacuades per precaució.

Els bombers han pogut evitar que les flames s’estenguin a l’altra meitat de l’antiga borsa, però encara no l’han pogut controlar. L’incendi ha començat a sota de la teulada i ha permès que les flames pugessin d’intensitat i s’estenguessin per la resta de plantes de l’edifici. Els elements de coure de la coberta han dificultat l’accés als bombers. El director dels serveis d’emergència de Copenhaguen, Jakob Vedsted Andersen, ha explicat que s’han trobat amb complicacions addicionals com la desestabilització dels murs per haver-se cremat les estructures de suport interiors. A més, l’edifici està envoltat de bastides i no es pot descartar que s’ensorri.

La caiguda de l’agulla de la torre, amb la forma de les cues de quatre dragons entrellaçades, ha estat el moment culminant de l’incendi i ha recordat el foc que va arrasar la catedral de Notre-Dame de París, del qual just dilluns es van complir cinc anys.

Encara es desconeix què ha pogut provocar el foc, però no es descarta que les obres de restauració hagin incrementat el risc d’incendi.

L’edifici sinistrat és un dels més antics que es conversen a Copenhaguen. Va ser construït entre el 1619 i el 1623 per ordre de Christian IV i va funcionar com a borsa de capital danesa fins al 1974. En 1918, segons recull l’agència Efe, uns anarquistes van atacar l’edifici, fet que ha passat a la història danesa com “l’assalt de la borsa”. Actualment, era la seu de la Cambra de Comerç i la seva façana estava sent restaurada.

La primera ministra danesa, L’actual monarca danès, Mette Frederiksen, ha lamentat que “un tros d’història de Dinamarca”hagi cremat en aquest incendi “horrible”. El ministre de Defensa, Troels Lund Poulsen, ha descrit l’incident com “el nostre moment Notre-Dame”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.