Política

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

El govern escocès manté l’objectiu d’assolir la neutralitat de carboni el 2045

L’executiu culpa del seu canvi de plans a les “severes restriccions pressupostàries” imposades per Londres

La minis­tra esco­cesa d’Eco­no­mia del Benes­tar, Ener­gia i Car­bo­neu­tra­li­tat, Màiri McCa­llan, ha con­fir­mat aquest dijous que el seu govern ha aban­do­nat el seu objec­tiu insígnia de reduir en un 75% les emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle per al 2030.

En una com­pa­rei­xença al Par­la­ment de Holy­rood, McCa­llan ha jus­ti­fi­cat que la fita del 2030 està “fora de l’abast” però ha defen­sat que la meta d’asso­lir la neu­tra­li­tat de car­boni el 2045 “es manté ferma”. La minis­tra ha asse­gu­rat que l’exe­cu­tiu man­tindrà un “com­promís indes­truc­ti­ble” amb aquest segon objec­tiu, i ha apos­tat per per­se­guir-lo a un ritme i escala que siguin fac­ti­bles, jus­tos i equi­ta­tius”.

La decisió es coneix després que Escòcia hagi incom­plert vuit dels dar­rers dotze objec­tius anu­als i que el Comitè de Canvi Climàtic (CCC), que ofe­reix asses­so­ra­ment inde­pen­dent al govern, digués per pri­mera vegada al març que no la reducció del 75% de les emis­si­ons a final de la dècada és inas­su­mi­ble.

El govern escocès també es des­diu dels seus objec­tius anu­als i inter­me­dis per reduir les emis­si­ons. Aquests com­pro­mi­sos vin­cu­lants seran subs­tituïts per uns “pres­su­pos­tos de car­boni” quin­quen­nals, seguint l’exem­ple dels governs del Regne Unit i Gal·les, que han adop­tat un sis­tema que mesura les emis­si­ons cada cinc anys.

McCa­llan ha reco­ne­gut que en la decisió ha pesat molt que el CCC digues el mes pas­sat que l’objec­tiu del 2030 “ja no era creïble” per l’acció ina­de­quada de l’exe­cu­tiu en àmbits com la cli­ma­tit­zació de les llars, el trans­port, l’agri­cul­tura i la res­tau­ració de la natura. La minis­tra ha cul­pat de la reti­rada dels seus plans a les “seve­res res­tric­ci­ons pres­su­postàries impo­sa­des pel govern del Regne Unit”.

El pas enrere del govern escocès és vista com una reti­rada ver­go­nyosa pels eco­lo­gis­tes i l’opo­sició. El govern de l’SNP i els verds esco­ce­sos va ser el pri­mer del món que va decla­rar una emergència climàtica i el seu objec­tiu de reducció d’emis­si­ons per al 2030 era més ambiciós que el de la resta del Regne Unit, on el com­promís era del 68% per a la mateixa data.

L’exe­cu­tiu impul­sarà una nova legis­lació per abor­dar les qüesti­ons plan­te­ja­des pel Comitè de Canvi Climàtic i que garan­teixi un marc nor­ma­tiu més apro­piat per a les polítiques climàtiques a llarg ter­mini.

Entre les mesu­res que estu­dia el govern escocès per reduir els gasos d’efecte hiver­na­cle hi ha la cre­ació d’un sis­tema naci­o­nal inte­grat de bit­llets per al trans­port públic i mul­ti­pli­car per tres els punts de recàrrega per a vehi­cles elèctrics arreu del ter­ri­tori. L’exe­cu­tiu ela­bo­rarà un “full de ruta” per reduir l’ús del trans­port pri­vat en un 20%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.