Empreses

El Sagrat Cor acull un centre d’innovació en càncer

En el mateix espai es realitzaran tres activitats per combatre la malaltia: l’assistència, la recerca i assajos clínics

El servei l’han posat en marxa les companyies mèdiques Pangaea Oncology i NG Oncology

Han desenvolupat una eina de detecció de càncer de pulmó que ja estan testant en malalts

A la quarta planta de l’hos­pi­tal Sagrat Cor de Bar­ce­lona s’ins­tal·larà l’HUSC Onco­logy Inno­va­tion Can­cer Cen­ter, un cen­tre que con­cen­trarà en el mateix espai tres acti­vi­tats entre­lli­ga­des entre elles per com­ba­tre el càncer: l’assistència mèdica, la inno­vació i una uni­tat d’assa­jos clínics per tes­tar trac­ta­ments i dis­po­si­tius inno­va­dors oncològics. El cen­tre, d’uns 800 metres qua­drats, anirà des­ti­nat al paci­ent pri­vat pro­vi­nent d’asse­gu­ran­ces mèdiques o al paci­ent indi­vi­dual, però també donarà algun ser­vei dins de la con­cessió que l’hos­pi­tal Sagrat Cor té amb l’Ins­ti­tut Català de la Salut (ICS).

El nou espai, que pre­veu obrir les por­tes al llarg del pri­mer semes­tre de l’any 2025, segueix el model dels grans hos­pi­tals dels Estats Units que com­bina la superes­pe­ci­a­lit­zació mèdica per a cada tumor amb una uni­tat de recerca i inno­vació que es retro­a­li­menta amb l’àrea assis­ten­cial. “Cada paci­ent serà trac­tat per un oncòleg espe­ci­a­lit­zat en el seu tumor, podrà rebre un trac­ta­ment inno­va­dor i tindrà conei­xe­ment de l’estudi genètic de la seva malal­tia. L’era de trac­tar igual totes les per­so­nes amb càncer ja ha aca­bat”, explica Joa­quim Bell­munt, pro­fes­sor de Har­vard, cap de geni­tou­rinària de l’Ins­ti­tut del Càncer Dana-Far­ber de Bos­ton (EUA) i fun­da­dor d’NG Onco­logy, una de les dues soci­e­tats que par­ti­cipa en la cre­ació de l’HUSC Onco­logy Inno­va­tion Can­cer Cen­ter.

El cen­tre neix de l’impuls d’NG Onco­logy i de la com­pa­nyia de ser­veis mèdics Pan­gaea Onco­logy, que han tan­cat un acord mer­can­til a través del qual tots els facul­ta­tius d’NG Onco­logy s’incor­po­ren a l’equip d’una de les soci­e­tats par­ti­ci­pa­des per Pan­gaea Onco­logy (Ins­ti­tut Oncològic Dr. Rosell, IOR), situ­ada al car­rer de Lon­dres de Bar­ce­lona, al cos­tat de l’hos­pi­tal Sagrat Cor. L’IOR opera en aquest hos­pi­tal des del 2016 i compta com a cap de ser­vei amb el doc­tor Lluís Cirera, oncòleg de pres­tigi inter­na­ci­o­nal en tumors diges­tius.

Per la seva banda, QuirónSa­lud, el grup pro­pi­e­tari de l’hos­pi­tal Sagrat Cor, és qui aporta la inversió per fer rea­li­tat la nova infra­es­truc­tura, la xifra de la qual no han vol­gut fer pública.

Pan­gaea Onco­logy, lide­rada per Rafael Rosell, pre­si­dent i direc­tor científic, i Javier Rivela, con­se­ller dele­gat, està pre­sent en el mer­cat alter­na­tiu bor­sari (MAB) des del 2016. La com­pa­nyia es dedica a pres­tar ser­veis mèdics d’onco­lo­gia de pre­cisió, amb dues àrees d’acti­vi­tat. Una àrea assis­ten­cial que ofe­reix a través de dife­rents soci­e­tats par­ti­ci­pa­des (Ins­ti­tut Oncològic Doc­tor Rosell, Que­net Tor­rent Ins­ti­tute, el Inter­na­ti­o­nal Bre­ast Can­cer Cen­ter, Pec­tus Res­pi­ra­tory Health, i el IOB, Ins­ti­tute of Onco­logy de Bar­ce­lona). I després té la divisió de ser­veis de diagnòstic i R+D, tant per als seus paci­ents com per a la indústria far­macèutica, des de la qual la com­pa­nyia pro­ve­eix ser­veis de diagnòstic mole­cu­lar i in vitro a com­pa­nyies d’arreu el món.

Ara com ara, Pan­gaea té en marxa més de dos-cents assa­jos clínics, que té repar­tits entre els dife­rents cen­tres en què fa assistència i recerca i que a par­tir de l’any vinent ja con­cen­trarà en el nou cen­tre oncològic de l’hos­pi­tal Sagrat Cor. “Aquest serà el nos­tre hos­pi­tal tec­nològic de referència”, explica Javier Rivela.

Fa dos anys Pan­gaea va acon­se­guir aixe­car 12 mili­ons d’euros en una ronda de finançament que va des­ti­nar a adqui­rir soci­e­tats mèdiques de referència i altres d’assa­jos clínics a Cata­lu­nya i a crear-ne d’altres com l’IBCC (Inter­na­ti­o­nal Bre­ast Can­cer Cen­ter).

Els plans de Pan­gaea Onco­logy són ambi­ci­o­sos: la com­pa­nyia aspira a con­ver­tir-se en un dels prin­ci­pals grups de ser­veis mèdics assis­ten­ci­als i d’inno­vació al vol­tant de l’onco­lo­gia, que fac­turi a curt ter­mini 20 mili­ons d’euros, un 70% pro­vi­nent de la part assis­ten­cial i un 30% del desen­vo­lu­pa­ment d’inno­vació i els assa­jos clínics. Ara com ara, el pes de cada acti­vi­tat és d’un 50% apro­xi­ma­da­ment.

A part de l’aposta per la superes­pe­ci­a­lit­zació de l’assistència per a malalts de càncer, Pan­gaea Onco­logy compta amb una àrea de desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic propi d’eines de diagnòstic mínima­ment inva­si­ves. Javier Rivela explica que una de les inno­va­ci­ons que tenen en fase més avançada és un sis­tema propi de detecció de càncer de pulmó que ja han començat a vali­dar amb paci­ents.

D’altra banda, Pan­gaea tre­ba­lla en el desen­vo­lu­pa­ment de sis­te­mes de detecció de qual­se­vol tipus de càncer a través de la intel·ligència arti­fi­cial i l’ús d’algo­rit­mes que per­metrà iden­ti­fi­car sig­nes de la malal­tia molt abans del que es fa actu­al­ment amb els sis­te­mes tra­di­ci­o­nals.

Per la seva banda, NG Onco­logy és una soci­e­tat de met­ges cre­ada a Saba­dell per Joa­quim Bell­munt que actu­al­ment assis­teix més de 1.500 paci­ents i que rea­litza la seva acti­vi­tat en l’àmbit de l’onco­lo­gia. Està inte­grada pels oncòlegs Pablo Maroto, Fran­cisco Pelegrín, Amaya Ramírez i Joa­quim Bell­munt, metge refe­rent en càncer de bufeta.

Pangaea Oncology
Creada el 2006, la companyia està en mans, en un 76% del capital, de deu famílies empresàries, i en un 13%, dels fundadors, i l’11% restant és l’anomenat ‘free float’ (capital flotant), que suma 400 accionistes minoritaris.
9
milions d’euros de facturació
140
treballadors
2006
any de fundació

LES FRASES

Al nou centre concentrarem tota l’activitat d’innovació i serà el nostre hospital tecnològic de referència
Javier Rivela
conseller delegat pangaea oncology
És una oportunitat poder combinar l’assistència, la recerca i la innovació en un mateix centre
Joaquim Bellmunt
Professor Harvard cap Genitourinària de l’Institut del Càncer Dana-Farber
Aquesta unió de professionals de prestigi internacional oferirà assistència oncològica de precisió
Lluís Cirera
cap de Servei d’Oncologia del Sagrat Cor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.