Societat

La Jana no ho pot evitar

Usuaris de la Fundació el Maresme actuen davant els més petits per explicar el conte d’en Santi, que arriba a l’onzena edició

La història parla d’una companya de classe que té tics repetitius i s’ha redactat tenint en compte la mirada de l’infant i la seva família

En Santi va néixer el 2013 per representar el col·lectiu de persones amb discapacitat

Una cita que es repe­teix cada any, abans de Sant Jordi, i que no es volen per­dre els més petits, que diven­dres escol­ta­ven atents i amb un silenci sepul­cral les noves aven­tu­res d’en Santi. Esgla­o­na­da­ment, durant tot el matí, un miler d’alum­nes de les esco­les de primària de la ciu­tat es van acos­tar fins al pati del Cafè Nou per saber què li podia pas­sar aquest cop al per­so­natge ria­ller i bellu­guet que tots conei­xen i que s’ha con­ver­tit en la icona de la Fun­dació el Maresme per donar visi­bi­li­tat a les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat. Tam­poc s’ho van voler per­dre alguns dels alum­nes de l’escola d’edu­cació espe­cial de l’Arboç, que van seguir el conte amb el suport de les edu­ca­do­res que els mos­tra­ven els pic­to­gra­mes.

I en aquesta nova aven­tura, en Santi explica com una com­pa­nya de classe, la Jana, fa uns movi­ments estranys i repe­ti­tius que gene­ra­ran malen­te­sos que mira­ran de resol­dre entre tots. La nova aven­tura porta per títol No ho puc evi­tar! i se cen­tra en el des­co­nei­xe­ment que tenen els infants sobre els tics, movi­ments o sons que es fan de manera brusca, repe­ti­tiva i invo­luntària. Un de cada cinc infants pot mani­fes­tar tics en algun moment del seu desen­vo­lu­pa­ment, però solen des­a­parèixer abans de l’any. Aquests tics s’ano­me­nen “tics tran­si­to­ris”. La Jana no pot con­tro­lar els ges­tos ràpids i exa­ge­rats que li sur­ten quan algun com­pany li fa la guitza, fins que ho explica i tot can­via.

“Amb cada conte, volem ense­nyar dife­rents mane­res d’actuar davant una per­sona que té una difi­cul­tat que des­co­nei­xem o que actua de manera estra­nya”, explica Laia Ser­ras, refe­rent tècnica de la Fun­dació el Maresme.

Per pri­mera vegada, el procés de cre­ació del conte ha tin­gut en compte la mirada d’un infant que té tics i el tes­ti­moni de la família. Això ha permès a l’equip de pro­fes­si­o­nals de l’àmbit de l’edu­cació i la dis­ca­pa­ci­tat que ela­bo­ren el con­tin­gut inte­grar vivències i fer-ho més real.

Les històries d’en Santi pre­te­nen pre­ci­sa­ment nor­ma­lit­zar la diferència de manera rea­lista i amb una mirada àmplia. “La majo­ria de con­tes infan­tils mos­tren només un tipus d’infants i molt poca diver­si­tat, o sem­pre la mateixa i de manera ensu­crada”, hi afe­geix Ser­ras, que des­taca que es poden donar a conèixer mol­tes de les diferències i s’han d’aten­dre de manera “res­pec­tu­osa, tant per part dels infants com de les per­so­nes pro­fes­si­o­nals i les famílies”. El conte es repar­tirà a totes les esco­les i bibli­o­te­ques del ter­ri­tori i es con­ti­nuarà repre­sen­tant en diver­sos cen­tres edu­ca­tius de la ciu­tat que ho sol·lici­tin durant el curs.

Anar de gira per les esco­les genera molta expec­tació entre els actors usu­a­ris del cen­tre ocu­pa­ci­o­nal Jaume Isern. En Raúl, que és cec, no es vol per­dre les repre­sen­ta­ci­ons i es pre­para a consciència cada cop que puja dalt de l’esce­nari. Intervé durant la nar­ració al cos­tat de Susagna Gra­bu­losa, la nar­ra­dora de l’audi­o­lli­bre, que ha estat pos­si­ble gràcies al patro­cini de la Fun­dació Alsina i Are­nas i Baum de Ber­nis. La repre­sen­tació tea­tra­lit­zada mos­tra com l’Anna Maria, en Dani i altres com­panys es posen a la pell de la Jana per expli­car el que li passa i com, par­lant entre tots, aca­ben abraçats i fent una “gran pinya”.

El per­so­natge d’en Santi va néixer l’any 2013 per repre­sen­tar el col·lec­tiu de per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual i apro­par la rea­li­tat del seu dia a dia mit­jançant con­tes, cançons i mate­ri­als pedagògics. La col·lecció va adreçada a nens i nenes de 3 a 6 anys i tots els con­tes inclo­uen una lec­tura guiada per a famílies i esco­les. L’objec­tiu és faci­li­tar a l’adult poder com­par­tir i dia­lo­gar amb els infants al vol­tant de la diver­si­tat. Cada conte ve acom­pa­nyat d’una cançó d’en Santi, amb la seva par­ti­tura i en llen­gua de sig­nes, i un codi QR per enllaçar amb la web, on hi ha mol­tes altres acti­vi­tats. Enguany, com a nove­tat, també inclo­uen els pas­sa­temps d’en Santi. Les il·lus­tra­ci­ons del nou conte són de Car­los Melc­hor, amb la col·labo­ració de l’escola GEM i l’escola El Turó. L’enti­tat tindrà onze para­des de roses i arte­sa­nia on es tro­barà el nou lli­bre. Per Sant Jordi, han orga­nit­zat una mos­tra de lec­tura en veu alta que vol donar visi­bi­li­tat a les dife­rents mane­res de lle­gir, com l’ús de pic­to­gra­mes, la llen­gua de sig­nes i l’alfa­bet Brai­lle. L’acti­vi­tat, impul­sada per les esco­les de l’Arboç i les Aigües, s’estendrà a altres cen­tres edu­ca­tius i es farà durant el matí a la residència Sant Josep.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.