Política

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions de dòlars per a Ucraïna, Israel i Taiwan

L’acord bipartidista ha rebut 79 vots a favor, però quinze republicans s’han oposat a continuar donant suport a Kíiv i dos demòcrates i un independent han votat en contra del suport a Tel Aviv

El Senat dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha desbloquejat aquest dimarts el paquet d’assistència militar a Ucraïna de 61.000 milions de dòlars (uns 57.081 milions d’euros). La cambra alta del Congrés ha aprovat també una ajuda de 26.400 milions de dòlars (uns 24.704 milions d’euros) per a Israel i 8.100 milions de dòlars (uns 7.580 milions d’euros) per a Taiwan, respectivament.

El projecte de llei ha estat aprovat per una majoria de 79 vots a favor, 48 dels quals de senadors demòcrates i els 31 restants, dels republicans. Quinze congressistes conservadors s’hi han oposat amb l’argument que “continuar abocant diners a les arques ucraïneses només prolongarà el conflicte i provocarà més pèrdues de vides”, en paraules del senador Tommy Tuberville. També hi han votat en contra dos senadors demòcrates i l’independent Bernie Sanders, en aquest cas pel seu rebuig a proporcionar més armament ofensiu a Israel. Juntament amb els tres projectes de llei relatius a l’ajuda militar, el text aprovat inclou una quarta iniciativa legislativa per forçar l’empresa xinesa propietària de TikTok , ByteDance, a vendre la plataforma de vídeos curts si vol continuar operant als EUA.

L’oposició d’alguns sectors republicans a mantenir el suport militar a Ucraïna ha provocat un llarg bloqueig a una partida que la Casa Blanca demanava aprovar des de fa mesos. L’atac d’Iran a Israel la nit del 13 d’abril va tenir com a conseqüència que els líders del grup republicà a la cambra aixequessin el passat dissabte la seva oposició a la mesura.

El líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha celebrat que “després de més de sis mesos de feina dura i moltes giragonses pel camí, els Estats Units envien al món sencer el missatge: «no us girarem l’esquena»”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.