Política

Marc Sanabria

Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

“Estem radicalment en contra que la gestió de l’aigua es faci de forma interna. Si alguna cosa funciona no cal tocar-la”

“Volem començar a fer un desplegament de les nostres propostes que puguin ser aprovades per ple”

El casal de la gent gran és un equipament totalment necessari i imprescindible

Marc Sanabria, que lidera des de l’any 2019 el PSC de Palau-solità i Plegamans, té experiència tant de govern com d’oposició. Va ser regidor durant quatre anys però en els darrers dos comicis les urnes han situat els socialistes a l’oposició.

L’any 2019 es van quedar a menys d’un centenar de vots d’ERC. A les darreres eleccions municipals, la diferència va créixer. Quina valoració en fa?
Vam tenir una davallada per un efecte d’aglutinació del vot entorn de la candidatura que va guanyar, la d’Esquerra. Ens va passar a tots els partits. Sí que és veritat que no és el resultat que ni de bon tros voldríem, perquè nosaltres teníem altres aspiracions, però en tot cas l’hem de respectar i treballar amb aquest resultat.
Quina és la relació amb un govern amb àmplia majoria?
Ara per ara estem treballant bé, segurament fruit de l’experiència. Tenim una relació de treball i de fer propostes. Volem començar a fer un desplegament de les nostres propostes que puguin ser aprovades per ple i que el govern les pugui executar. Treballarem en aquest àmbit fent propostes perquè creiem que també és una manera bona de fer oposició, més enllà de fer la crítica dura o constructiva. Sempre reivindico que les podem fer totes dues. Vam tenir quatre anys en què va haver-hi discordances en alguns temes. En els darrers mesos hem treballat perquè aquestes arestes siguin com menys pronunciades millor i poder trobar el clima de treball millor.
En aquesta línia van votar a favor de l’empresa pública de serveis municipals?
Quan es va plantejar el tema de l’empresa no ens hi vam posicionar de forma radical i quan el govern va presentar la proposta vam demanar dues coses que consideràvem que eren de sentit comú. Una era que l’empresa no tingués assignada com a tal la missió de la gestió de l’aigua perquè és un punt en què estem radicalment en contra i, per tant, vam sol·licitar que això no s’inclogués, de moment, en els estatuts. El govern ho va treure. I una altra era que l’oposició també tingués representació en el consell d’administració. També ho hem aconseguit. És una eina nova de governança d’alguns serveis públics del municipi. No vol dir que tots s’hagin de gestionar a través de l’empresa. S’ha d’avaluar quins.
Mantenen, doncs, l’oposició a la municipalització de l’aigua?
Estem radicalment en contra que la gestió de l’aigua es faci de forma interna perquè creiem que els darrers vint anys el servei s’ha gestionat bé. Si alguna cosa funciona no cal tocar-la. Si va a ple aquest mandat la delegació de la gestió de l’aigua a l’empresa pública, tornarem a estar-hi en contra, si cal farem al·legacions.
I pel que fa als equipaments, també mantenen que a Palau encara en falten?
Hi ha un dèficit d’equipaments des de fa molts anys, no només en l’últim mandat. El 2015 vam posar fill a l’agulla amb el govern, que en aquell moment liderava el PSC amb Convergència. Vam liderar tot el procés d’inici de la nova biblioteca que al mes de juny obrirà. La biblioteca era la punta de llança de la renovació i incorporació de nous equipaments municipals. També són necessaris el complex esportiu i piscina i el tanatori i altres equipaments com el casal de la gent gran, que, ara per ara, no sabem si el govern el té al seu pla perquè no està presentat. El casal de la gent gran és un equipament totalment necessari i imprescindible. Sabem que no es fa en un mandat però sí que s’hi pot començar a treballar.
L’accés a l’habitatge també és un problema a la ciutat?
No resoldrem el problema de l’habitatge només amb l’oferta pública, sinó que també necessitem que la part privada en faci. En els darrers deu anys o gairebé quinze no s’ha construït i això feia que la gent acabés marxant de Palau. S’ha començat a resoldre i, per tant, la part privada s’està posant les piles. El que toca és que l’Ajuntament pugui disposar d’habitatge assequible públic. El govern està treballant-hi.
Quines propostes fan per millorar la comunicació amb Palau?
S’ha de millorar la comunicació entre Caldes i Palau perquè no s’acumulin retards i els autobusos puguin anar de forma més ràpida; incrementar freqüències d’autobusos cap a Barcelona i millorar la connectivitat amb la comarca. Si algun dia veu la llum la línia Sabadell-Granollers, que hauria de passar per Palau, doncs tindríem línia de tren i s’hauria de veure per on passa per trinxar com menys millor el municipi.
Quines propostes volen anar traslladant al ple?
Després d’un any de situar-nos i veure les dinàmiques del mandat, volem començar a fer al ple propostes que segurament derivaran del programa electoral o seran noves. Per exemple, serien sobre accessibilitat de les voreres, naturalització de la ciutat i plantació d’arbres, i sobre equipaments, com ara començar a estudiar el casal de la gent gran.
Com veu la ciutat en un futur?
Veig una ciutat amb algun equipament més obert i, per tant, algun servei nou o millorat. La biblioteca n’és un però hauríem d’intentar posar fil a l’agulla a algun més. Crec que hauria de ser el casal de la gent gran, a més del complex esportiu que ja s’està treballant. En definitiva, més equipada, més naturalitzada i més accessible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.