Política

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

Segons el ministre de Defensa israelià, la meitat dels comandants del grup xiïta a la frontera libanesa han estat eliminats

L’Exèrcit israelià va matar a la meitat dels comandants del grup xiïta Hezbol·là en el sud del Líban, segons ha assegurat aquest dimecres el ministre de Defensa, Yoav Gallant, mentre prossegueix amb els seus bombardejos en Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, on s’espera una incursió militar pròximament.

La tensió a la frontera amb el Líban no va fer més que augmentar des del començament de la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, el passat 7 d’octubre.

Aquest dimecres, les forces armades israelianes han dit que han atacat uns “40 objectius terroristes de Hezbol·là” en el sud del Líban, inclosos magatzems, armament i altres infraestructures.

Els atacs han tingut lloc en la localitat d’Ayta ash Shab, on segons Israel el grup xiïta libanès, secundat per l’Iran, acumula desenes d’infraestructures per a atacar a soldades i civils israelians a l’altre costat de la frontera.

La meitat dels comandants, eliminats

En una visita al Comando Nord de l’Exèrcit, en la localitat de Safed, el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant, ha dit que “la meitat dels comandants de Hezbol·là en el sud del Líban han estat eliminats... i l’altra meitat s’amaguen i abandonen el sud del Líban per les operacions de l’Exèrcit”.

Per la seva banda, el grup libanès ha reivindicat avui també el llançament de “desenes” de projectils contra la localitat israeliana de Shomera, en el seu segon atac d’aquest tipus i d’aquesta envergadura contra el nord d’Israel en un lapse de poques hores.

Ahir, dimarts, les forces armades israelianes van informar de la mort de dos membres de Hezbol·là en atacs aeris en el sud del Líban, que viu el seu major pic de tensió des de 2006.

L’intens intercanvi de foc a la frontera dura ja més de sis mesos i s’ha cobrat la vida d’unes 400 persones, la majoria en el costat libanès i en les files de Hezbol·là, que aglutina més de 260 baixes de milicians, algunes a Síria.

A Israel van morir 18 persones en el nord (10 militars i 8 civils); mentre que a l’altre costat de la frontera van morir unes 370 persones, entre ells 46 integrants d’altres milícies, un soldat libanès i uns 60 civils, inclosos deu menors i tres periodistes, a més dels combatents de Hezbol·là.

Les hostilitats en la frontera van començar el 8 d’octubre com una mostra de solidaritat de Hezbol·là amb les milícies islamistes palestines en la Franja de Gaza, però l’increment del foc creuat de les últimes setmanes fa témer una guerra oberta.

Bombardejos en Rafah

En Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, Israel continua bombardejant objectius amb vista a una possible incursió per terra, que va ser anunciada pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, fa ja més d’un mes.

Fonts locals han informat a Efe de la mort de tres persones per un bombardeig israelià en l’est de la ciutat, on malviuen més d’1,4 milions de persones.

Un campament amb mig miler de tendes de lona blanca ja ha estat erigit en Khan Yunis, en el sud de Gaza, i un segon es troba en construcció, en un moviment que alguns gazians creuen que podria estar relacionat amb l’anunciada invasió terrestre de Rafah. El campament ha estat aixecat a l’oest de Khan Yunis, “prop d’un cementiri”, ha confirmat a Efe una font palestina, mentre que un recinte similar es construeix de manera limítrofa.

L’Exèrcit israelià no ha contestat ni ha indicat la finalitat d’aquests campaments, que Efe tampoc ha pogut confirmar amb fonts oficials.

En tota la Franja de Gaza han mort ja 34.262 persones i 77.229 han resultat ferides, en una ofensiva sense precedents on la majoria de les víctimes són dones i nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.