Administracions
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)
“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”
“Els polítics que governen segueixen directrius de dalt, no trepitgen els carrers, i és difícil que copsin el que necessita la gent”
“Nosaltres trepitgem el carrer i, a més, a diferència del que els passa als partits tradicionals, ningú ens pot dir què hem de votar”
L’equip de govern ens diu que ens escolta i que ens té en compte, però la realitat és molt diferent
El cap de l’oposició de Llançà, Claudio Grande, d’Alternativa per Llançà (AxL), critica la política continuista que, diu, fa el govern de Junts i el PSC; critica la desconnexió amb la població i la manca de diàleg amb l’oposició. Alerta que encara no hi ha un contracte de neteja, del gran cost del lloguer de la Casa Marly i de la urgent necessitat de prioritzar les inversions.
Com valora el mandat fins ara?
El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista; podríem dir que són els mateixos polítics i, també, les mateixes polítiques que es fan des de fa dècades. La mateixa política, de fet, que s’està fent a Catalunya des de l’inici de la democràcia i amb els partits de sempre.
Què comporta això?
Entre altres coses, la desconnexió amb la gent; els polítics que governen a Llançà segueixen directrius de dalt, no trepitgen els carrers, i així és molt difícil copsar el que necessita la gent o el que pensen els veïns, incloent-hi també els de les segones residències, que també paguen impostos i cal tenir-los presents. Si no veus la realitat que t’envolta, és molt difícil reparar-la o modificar-la.
Alternativa per Llançà és diferent?
Som un partit independent i municipalista en coalició amb Tots per l’Empordà. Nosaltres trepitgem el carrer i, a més, a diferència del que els passa als partits tradicionals, ningú ens pot dir què hem de votar. El 2015 vàrem aconseguir un regidor i vam trencar la majoria. El 2023 n’hem aconseguit tres i hem passat a davant del PSC i ERC. I això ho hem aconseguit creient en nosaltres i estant al costat de la gent.
Pel que diu, entenc que la seva manera de governar seria totalment diferent.
Sí, i per explicar-li-ho destacaria tres grans temes que per a nosaltres són molt significatius de com es governa a Llançà: la neteja, la gestió de la Casa Marly i les inversions; tot això ens explicarà com es gestiona aquesta població des de l’equip de govern.
Doncs centrem-nos en la neteja.
Ens preocupa, i molt, estar sense un contracte de neteja. Pensem que no és lògic. Fa quatre anys que el contracte va finalitzar; durant aquest temps s’ha anat renovant amb les pròrrogues que permet la llei. Ara fa un any que estem sense contracte. Pensem que és un tema greu. Hem demanat moltes vegades al govern com està el tema.
I què els han contestat?
Ens diuen sempre el mateix, que estan treballant en un nou contracte. A petició d’ERC, es va crear una comissió de seguiment del contracte; però no va servir per a res. Ens van reunir una vegada per limitar-se a explicar als grups a l’oposició el projecte que tenien fet, però van desaprofitar la comissió.
De quina manera?
Es podria haver començat des de zero. No entenem que, si el contracte finalitzava el 2020, encara estiguem sense un de nou. A més, el mandat passat, la regidoria de la neteja la portava l’actual alcaldessa. Aquesta ho ha traspassat a Francesc Guisset (PSC), que porta l’àrea Tècnica i Econòmica, però encara no hi ha resultats.
Com se senten?
L’equip de govern ens diu que ens escolta i que ens té en compte, però, com veu, la realitat és molt diferent.
Passem al següent punt de què ens volia parlar, la Casa Marly. Abans, si li sembla bé, expliqui’ns de què estem parlant.
La Casa Marly és un conjunt arquitectònic d’estil noucentista de principis del segle XX, format per tres edificis independents i envoltat per un gran jardí. Un d’aquests edificis és una casa noble. Realment és un gran conjunt.
On és el problema, doncs?
El problema és que s’està pagant un lloguer costosíssim. El conjunt és propietat de la Generalitat i l’Ajuntament es va encaparrar a llogar-lo pel mòdic preu de 72.000 euros anuals. Aquí, i és important, cal sumar-hi el manteniment, que va a càrrec de l’Ajuntament.
I en xifres absolutes?
Nosaltres vàrem demanar quant va costar als contribuents aquest edifici el 2023. La resposta va ser que entre lloguer, manteniment i personal ens va constar durant aquest període al voltant de 400.000 euros.
Una quantitat gens negligible.
Nosaltres pensem que aquests diners es podrien destinar a altres coses, com per exemple millorar els accessos de Llançà o els carrers, que tenen moltes mancances.
Uns diners a fons perdut?
Si l’edifici fos municipal, pensem que l’Ajuntament tindria moltes possibilitats per fer-hi un projecte. Entendrà que invertint 400.000 euros anualment en un edifici que fos nostre es podrien fer moltes coses.
Requereix molta inversió?
Sí. El problema és que la Generalitat no hi ha fet inversions, l’ha deixat abandonat i cal una inversió enorme. Pensem que els diners que hi estem posant ara en lloguers es perdran. En el cas de la Casa del Mar, per exemple, que és de l’Estat, aquest la cedeix, per sort, gratuïtament per 30 anys. Per això creiem que cal pensar molt bé què s’ha de fer i prioritzar.
Cal prioritzar?
És clau. Per això reclamem que abans d’abordar projectes com ara la primera fase de la sala polivalent, vist com està l’urbanisme, cal solucionar el tema del passeig marítim, la degradació de carrers, també les urbanitzacions i les entrades a la població, i per això cal tenir molt clar què és el que cal fer primer.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.