Política

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sánchez és protagonista i centre en el seu primer míting amb el PSC i dissabte a Montmeló farà el tercer acte en quatre dies

El candidat és aplaudit amb un “Illa, president” però Sánchez posa dempeus el públic al crit de “«presidente, presidente»”

El Jaime veu l’aturada de Sánchez, en part, com un termòmetre electoral però també una reflexió sincera

Si es dub­tava dels motius del pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, per anun­ciar públi­ca­ment i fer un recés de cinc dies per valo­rar si pre­sen­tava la dimissió, ara en podem supo­sar la raó més urgent: acon­se­guir el millor resul­tat elec­to­ral pos­si­ble a Cata­lu­nya, és a dir, tren­car en escons el sos­tre del PSC des de fa dues dècades i dis­tan­ciar-se clara­ment d’ERC i Junts al Par­la­ment per acon­se­guir la pre­sidència del país, que els soci­a­lis­tes cata­lans no tenen des del 2010 amb José Mon­ti­lla –fa 14 anys. Cal recor­dar que el PSC va obte­nir 42 escons el 2003, que van per­me­tre a Pas­qual Mara­gall ser inves­tit pre­si­dent amb un govern de coa­lició amb ERC i ICV. El 2006 només en va obte­nir 37, que encara li van garan­tir la inves­ti­dura i un segon govern tri­par­tit. El 2008 va caure als 28 i CiU va tor­nar al govern amb Mas. El 2012 van ser 20; el 2015, 16, i el 2017, 17, en els anys àlgids de l’inde­pen­den­tisme. Pas­sat el ven­da­val, el PSC de Sal­va­dor Illa va tor­nar a gua­nyar fa tres anys en vots a Cata­lu­nya però va empa­tar a 33 dipu­tats amb ERC.

Que mobi­lit­zar el vot útil entre l’elec­to­rat català era la raó d’urgència ho reforça, pri­mer, que el CIS espa­nyol va publi­car, ja l’endemà del retir de reflexió de Sánchez, un son­deig en què el PSC obtin­dria entre 39 i 40 dipu­tats, men­tre que la pri­mera força inde­pen­den­tista, Junts en aquest cas, no pas­sa­ria de 30 i el sobi­ra­nisme per­dria la majo­ria. Dos dies després, el CEO català va pro­nos­ti­car un reforç més gran del PSC amb entre 40 i 47 dipu­tats, tot i que l’inde­pen­den­tisme podria man­te­nir majo­ria en cas d’obte­nir el màxim d’escons poten­ci­als de la for­qui­lla que donava el baròmetre elec­to­ral. L’altre argu­ment per sos­te­nir que el gest de Sánchez ha estat pri­me­ra­ment elec­to­ral és la seva presència imme­di­ata a Cata­lu­nya. Dos dies després d’anun­ciar que es que­dava “amb més força que mai”, Sánchez es va pas­se­jar el Pri­mer de Maig per la Fira d’Abril del recinte del Fòrum de Bar­ce­lona i Sant Adrià de Besòs, ahir va encapçalar el pri­mer míting elec­to­ral a Sant Boi de Llo­bre­gat fent tàndem amb Sal­va­dor Illa i, dis­sabte, tor­narà a repe­tir en un acte a Mont­meló.

Tres inter­ven­ci­ons públi­ques en qua­tre dies de Pedro Sánchez en cam­pa­nya a Cata­lu­nya i segur que el ritme no decaurà. Si Junts s’ho juga tot a Puig­de­mont, el PSC es recolza com mai en Sánchez.

Ahir l’estrena del pre­si­dent espa­nyol en un míting d’aquesta cam­pa­nya va ser un nou bany entre les bases soci­a­lis­tes. No pas dife­rent que en cam­pa­nyes ante­ri­ors pel que fa a l’expec­tació i l’estima però sí per la inten­si­tat. En la seva entrada al poli­es­por­tiu muni­ci­pal La Pare­llada de Sant Boi, ple a l’inte­rior i ple a la pro­jecció exte­rior, Sánchez era l’objec­tiu de totes les càmeres i sel­fies de mòbil, petons i encai­xa­des de mans –també de la càmera del PSC que retrans­me­tia l’acte.

Tots els assis­tents con­sul­tats d’entre el públic dona­ven suport als “dies de reflexió” de Sánchez i als motius adduïts. “Va anar bé pels atacs rebuts per la seva per­sona els dar­rers mesos, bé no només per refle­xi­o­nar sinó per veure que té suport de la ciu­ta­da­nia i del seu par­tit”, va dir Jaime Valdés, que va reconèixer que el gest és, en part, elec­to­ral, i no només a Cata­lu­nya sinó a tot l’Estat perquè el veu “bon estra­teg”, però va afe­gir-hi que con­si­dera sin­cera la reflexió “perquè se sen­tia pres­si­o­nat”. L’Anna no creia que fos elec­to­ral: “Som humans i quan et toquen la fibra, la dona i els fills... No pot ser que el debat polític sigui tot el dia merda cap aquí, merda cap allà.” El José veia plau­si­bles els dos motius, tant “sen­tir-se asset­jat per mit­jans de comu­ni­cació com una estratègia elec­to­ral”: “No ho sé.” Al Gerard el gest li va sem­blar nor­mal “per a qual­se­vol per­sona que es troba en situ­ació com­pro­mesa per la família” i va des­car­tar moti­vació elec­to­ral: “De retruc, pro­ba­ble­ment, però crec que no ens apor­tarà ni més ni menys vot.” També va mos­trar res­pecte l’Enri­que, que va adver­tir que ell és votant d’ERC però que assis­tia al míting amb la seva dona, que sí que votarà el PSC: “És molt per­so­nal. T’has de veure en aquesta situ­ació.” Quan li vaig pre­gun­tar pel pos­si­ble motiu elec­to­ral, va con­cloure: “Jo no soc ningú per jut­jar una decisió per­so­nal.”

Votar Illa contra el ‘fang’ del PP-Vox

També els discursos es van centrar en l’aturada de Sánchez. Ell no va parlar de cap altra cosa. Va agrair el suport de la gent i el fet d’adonar-se que “Espanya és un gran país enfront els insults, les mentides i les difamacions”. Si ataquen la seva família és, segons ell, perquè el PP i Vox no accepten que el PSOE representi “la majoria social, la classe mitjana enfront dels poderosos”. “Em teniu disposat a fer front a la màquina del fang de Feijóo i Abascal”, va concloure abans de demanar: “Que el 12 de maig guanyem el fang votant Salvador Illa.” Cap menció a l’independentisme. El candidat del PSC va agrair-li el “coratge perquè Catalunya tornés a la normalitat” en referència als indults i l’amnistia. Illa va insistir en la “dècada perduda” i, sobre la independència, es va preguntar: “On hem d’anar?”, abans d’afirmar: “A ajudar el govern d’Espanya a fer l’Espanya plural i diversa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.