Opinió

DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

Puigdollers proposava que l’Estat planifiqués vuit línies transoceàniques de transport marítim

Pla­ni­fi­car les grans línies transoceàniques de trans­port marítim des d’un estat des­cen­tra­lit­zat: aquest és el pro­jecte de Josep Puig­do­llers i Macià (Roda de Ter, 1866-Bar­ce­lona, 1908).

La pri­mera glo­ba­lit­zació, a cavall entre els segles XIX i XX, va ser fruit de ini­ci­a­ti­ves molt diver­ses, en les quals els estats no esta­ven sem­pre en pri­mer pla. La idea de l’empre­sari i eco­no­mista Puig­do­llers, fruit d’una llarga tra­jectòria, era que eco­no­mies com la de l’Estat espa­nyol que esta­ven que­dant rela­ti­va­ment al marge de la glo­ba­lit­zació (i, doncs, dels bene­fi­cis del comerç inter­na­ci­o­nal, i del que se’n deia tou­risme) encara se’n podien sor­tir.

Segons Josep Puig­do­llers, calia moder­nit­zar qua­tre ports d’aquest Estat, de manera que pro­po­sava rede­fi­nir-los, a més a més, com a grans nusos fer­ro­vi­a­ris.

Tres d’aquests ports (Vigo, Bil­bao i Bar­ce­lona) cor­res­po­nien a tres naci­o­na­li­tats ibèriques, i un (Cadis), a Anda­lu­sia. Puig­do­llers pro­po­sava que l’Estat pla­ni­fiqués –par­tint d’aquests qua­tre ports– vuit línies transoceàniques que ell deno­mi­nava “línies d’ultra­mar”.

Uti­lit­zant la seva ter­mi­no­lo­gia serien: 1. La línia Bra­sil-La Plata, 2. La línia Bra­sil-Pacífic (el canal de Panamà encara no estava obert), 3. La línia Amèrica Cen­tral, 4. La línia Cuba-Mèxic, 5. La línia Vigo-Nova York, 6. La línia Sud-afri­cana, 7. La línia d’Ori­ent (fins al Japó), 8. La línia d’Austràlia.

En paral·lel, Puig­do­llers va defi­nir qua­tre línies del que va ano­me­nar “gran cabo­tatge”. Aques­tes línies –uti­lit­zant la seva ter­mi­no­lo­gia– serien: 1. Bale­ars (inclo­ent-hi el pro­jecte nou del turisme), 2. Canàries, 3. Mar­roc, 4. Bil­bao-Lon­dres.

El ter­cer bloc del pro­jecte de 1906 de Puig­do­llers i Macià va ser la “línia del Medi­ter­rani”, que tenia una gran sem­blança, lògica­ment, amb el mapa de l’imperi català medi­e­val i modern (1282-1516). Per exem­ple, incloïa Europa nord-occi­den­tal (amb els ports d’Anvers i Lon­dres) en el mapa esquemàtic de pre­sen­tació de la línia del Medi­ter­rani.

La con­clusió de la con­ferència a Bil­bao de Josep Puig­do­llers i Macià era la següent: “Només l’Estat, per l’interès que la riquesa pública es desen­vo­lupi pròspe­ra­ment i que totes les clas­ses soci­als en sur­tin bene­fi­ci­a­des, té el deure d’afron­tar la rea­lit­zació d’aquest pla de comu­ni­ca­ci­ons.”

Es trac­ta­ria, és clar, d’un estat for­ta­ment des­cen­tra­lit­zat (com no ho era l’Estat espa­nyol del 1906) que inver­ti­ria en els qua­tre ports nusos fer­ro­vi­a­ris, supo­sa­da­ment no cen­trals, perifèrics.

I, alhora, Puig­do­llers parla d’un estat que bene­fi­cia totes les clas­ses soci­als (que tam­poc era el cas de l’Estat espa­nyol).

L’objec­tiu era “que els nos­tres pro­duc­tes [...] arri­bin als mer­cats del món en con­di­ci­ons de com­petència” (Puig­do­llers, 1906).

Expor­tar a tots els mer­cats del món, sosté Puig­do­llers, és bene­ficiós per a totes les clas­ses soci­als. En tot cas, un empre­sari (i ban­quer) –i edi­tor de Mer­cu­rio, una revista econòmica de gran for­mat– pre­senta un pla de línies de trans­port marítim transoceàniques que només pot ser rea­lit­zat per un estat.

Un estat que hau­ria de ser molt des­cen­tra­lit­zat (com alguns).

De fet, Puig­do­llers esmenta dife­rents models de grans vapors ale­manys, i inclou làmines d’alguns en l’edició de la seva con­ferència.

Els estats des­cen­tra­lit­zats podien tenir un paper des­ta­cat en el procés de la glo­ba­lit­zació ini­ci­ada a finals del segle XIX.

1889

Argentina

Josep Puigdollers i Macià, empresari i analista, va publicar, en llengua catalana: Memòria geogràfico-estadística de la República Argentina. Barcelona, La Renaixensa, 1889.

Es tracta d’un interessant fruit dels seus coneixements directes dels països de l’Amèrica Llatina on havia viatjat i viscut.

Primer Congrés de Turisme

El projecte comercial de l’any 1906 de l’empresari i economista Josep Puigdollers i Macià tenia, també, com a objectiu atraure, a més del turisme proper, el de països llunyans. Uns anys més tard, al 1919, s’organitzà el 1r Congrés de Turisme de Catalunya.

Les entitats promotores van ser la Societat d’Atracció de Forasters, el RACC, el CEC, a més de les diferents diputacions i la Mancomunitat.

1901

‘Mercurio’

Puigdollers promou Mercurio. revista comercial iberoamericana.

El seu primer director va ser Frederic Rahola. El 1920, ho serien Rafael Vehils i Marià Viada.

El disseny i la il·lustració eren de Pere Casas Abarca. Al servei dels exportadors catalans, la revista es va publicar fins al 1938.

1906

Ultramar

La idea d’establir unes grans línies mundials de transport marítim abans de l’obertura del canal de Panamà és del català Josep Puigdollers i es pot llegir i visualitzar a la següent obra que es va editar a principis de segle XX:

Comunicaciones internacionales de España. Barcelona, 1906. Edició digital: Barcelona, 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.