Política

El mal paper deixa a ERC una agra clau per decidir

Aragonès anuncia decisions personals i de partit com a conseqüència dels pobres 20 diputats

Tot i poder ser clau d’un pacte amb PSC i Comuns, aclareix que ERC serà a l’oposició

Aragonès creu poc valorades l’obra de govern i l’aposta d’ERC

El mal resul­tat deixa a ERC una clau amarga per ges­ti­o­nar. Vint dipu­tats són tretze menys dels que tenien fa només tres anys, en les pri­me­res elec­ci­ons que el par­tit acon­se­guia la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat des de l’època repu­bli­cana. Pere Ara­gonès, con­tin­gut i amb la plana major del par­tit, el govern i el grup par­la­men­tari al dar­rere i entre un llarg aplau­di­ment de la militància, va anun­ciar, a tres quarts d’onze de la nit, que prendrà deci­si­ons per­so­nals, però també ho farà el par­tit els pro­pers dies en els òrgans de direcció.

I, igual­ment impor­tant, va acla­rir que ERC serà a l’opo­sició, “el lloc on la ciu­ta­da­nia ha deci­dit”, tot rebut­jant d’inici la pos­si­bi­li­tat de for­mar part d’un govern amb PSC i Comuns Sumar. Ara­gonès va con­si­de­rar “uns molt mal resul­tats” els d’ahir a la nit, tot reco­nei­xent que no han estat “capaços de rever­tir” la sag­nia elec­to­ral ini­ci­ada en les muni­ci­pals i con­ti­nu­ada en les gene­rals. L’obra de govern d’ERC i la seva aposta per l’amnis­tia i el referèndum pac­tat “no ha estat prou valo­rada” per la ciu­ta­da­nia o, sim­ple­ment, aquesta ha deci­dit “que li toca a algú altre” diri­gir el país. L’encara pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat admet que, per a ERC, venen mesos i una legis­la­tura “amb difi­cul­tats”.

El molt mal resul­tat d’ERC no li per­met sumar una nova majo­ria inde­pen­den­tista, però sí tenir la clau per plan­te­jar-se un nou tri­par­tit, perquè els repu­bli­cans suma­rien pels pèls una majo­ria par­la­mentària amb el PSC i Comuns Sumar –un nou tri­par­tit que repre­sen­ta­ria un canvi total de rumb polític des de l’inici del procés inde­pen­den­tista, ja amb la con­sulta del 9-N. I un canvi de rumb que ERC no volia ni con­tem­plava. El mateix Ara­gonès ha sos­tin­gut durant la cam­pa­nya que ERC no pot pac­tar amb el PSC actual, “el més espa­nyo­lista de la història”. Per això, els repu­bli­cans es tro­ben amb aquest resul­tat elec­to­ral en una cruïlla gens desit­jada: no poden par­ti­ci­par d’una nova majo­ria inde­pen­den­tista, però tam­poc pre­ve­ien ni volien tenir la clau per garan­tir la gover­na­bi­li­tat amb un nou i llunyà tri­par­tit. Això sí, els dolo­ro­sos 20 dipu­tats són clau per a la inves­ti­dura que sigui i els donen certa força per posar con­di­ci­ons. Si no és que la sor­presa majúscula acaba sent una entesa entre PSC i Junts, és evi­dent que ERC rebrà, a par­tir d’avui mateix, la pressió de PSC i Comuns Sumar per explo­rar nova­ment la fórmula del tri­par­tit d’esquer­res, un pacte que queda vint anys endar­rere.

Anun­ciat a pri­mera hora

A un quart i mig de nou, sense per­cen­tat­ges escru­tats cone­guts, la dipu­tada repu­bli­cana Raquel Sans ja avançava que “no seria una bona nit per a ERC”, atri­buint-ho a la baixa par­ti­ci­pació, però reco­nei­xent que el resul­tat que s’intuïa obli­ga­ria a obrir la reflexió en el par­tit. En aque­lla pri­mera hora, però, la prin­ci­pal lamen­tació era per l’entrada al Par­la­ment de l’extrema dreta inde­pen­den­tista d’Aliança Cata­lana.

Cai­guda intensa

La cai­guda d’ERC era pre­vi­si­ble tenint en compte que la gran majo­ria d’enques­tes, ja des d’abans de la cam­pa­nya, situ­a­ven als repu­bli­cans com a ter­cera força, caient per sota del PSC en escons, però també, i més impor­tant, per dar­rere de Junts. Tal com ana­ven les dar­re­res enques­tes i amb el benentès que sem­blava segur que ERC per­dria dipu­tats i que l’efecte del retorn pos­si­ble de Puig­de­mont els anava molt a la con­tra, la fron­tera simbòlica entre un mal resul­tat i un de no tan dolent se situ­ava en els 25 dipu­tats. ERC ha cai­gut clara­ment per sota dels 25 dipu­tats i queda 15 dipu­tats per dar­rere de Junts per Cata­lu­nya, quan, només fa tres anys, gua­nya­ven per un dipu­tat la for­mació de Puig­de­mont. Junt amb la CUP, els repu­bli­cans són la for­mació més cas­ti­gada elec­to­ral­ment, com ja va pas­sar en les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les. Junts per Cata­lu­nya gua­nya aquest 12 de maig 76.000 vots i són l’única força inde­pen­den­tista que en gua­nya, però els repu­bli­cans cauen de 197.000 res­pecte a les elec­ci­ons de fa només tres anys –com a grup mino­ri­tari, també són impor­tants dins del bloc inde­pen­den­tista els 68.000 vots que perd la CUP aquesta nit elec­to­ral.

Per­den escons arreu

Els repu­bli­cans cauen arreu del país. Retro­ce­dei­xen fins al 2012 per tro­bar un resul­tat sem­blant en escons. Aquell cop, quan començaven a recu­pe­rar-se del dal­ta­baix del final del tri­par­tit, van tenir més de 498.000 vots. Aquest cop, n’han obtin­gut 421.000, 70.000 menys que ales­ho­res. A la demar­cació de Bar­ce­lona, per­den 7 dipu­tats i es que­den en 12, men­tre a Girona en per­den la mei­tat i es que­den en 2. I a Tar­ra­gona i a Lleida en per­den 2 a cada ter­ri­tori i es que­den en 3.

LES FRASES

Avui, ERC ha obtingut uns molt mal resultats [...]. Serem al lloc on la ciutadania ha decidit, a l’oposició.
L’oposició al govern independentista i d’esquerres l’han guanyada PSC i Junts junt amb la polarització electoral
És moment d’assumir responsabilitats, que faré i farem en els òrgans de direcció
Pere Aragonès
president de la generalitat i candidat d’erc a la reelecció
[20.23 h] Seran resultats que no ens agradaran i ens obligaran a fer reflexions
Raquel Sans
diputada d’erc al parlament de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.