Política

Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

El ministre de Defensa, Yoav Gallant, es mostra públicament contrari a una administració civil o militar israeliana a l’enclavament palestí

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, replica que no canviarà el “Hamàstan” per un “Fatahstan”, en referència al partit que governa a l’Autoritat Palestina

El dilema sobre governança de la Franja de Gaza després de la guerra ha provocat un enfrontament obert entre el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el primer ministre, Benjamin Netanyahu.

En un discurs televisat, Gallant ha instat el primer ministre, Benjamin Netanyahu, a descartar una administració civil o militar israeliana de l’enclavament palestí per l’endemà de la derrota de Hamàs, que segons ell, és cada vegada més a prop.

Gallant, que és un dels tres membres del Gabinet de Guerra d’Israel, juntament amb Netanyahu i el general retirat i antic ministre de Defensa Benny Gantz, ha defensat que el final de la campanya militar ha d’anar acompanyat d’una “acció política” perquè, segons ell, l’única alternativa a Hamàs és establir un govern “amb entitats palestines” acompanyades per “actors internacionals”.

El titular de Defensa ha urgit Netanyahu a prendre ja una decisió i ha advertit que no trobar un substitut de Hamàs per a la Franja erosionaria els èxits militars d’Israel perquè mentre el grup islamista mantingui el control sobre la vida civil a Gaza, es podrà “reconstruir i enfortir”, i obligar l’exèrcit a tornar a combatre a les zones on ja ha operat.

Segons ell, a maca d’una administració palestina alternativa a Hamàs “només queden dues opcions negatives: el domini de Hamàs a Gaza o l’Israelià”.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’opció que Tel Aviv controli directament Gaza és “negativa i perillosa” per al propi Estat d’Israel, tant des del punt de vista estratègic, militar, i pot afectar la seguretat del país “durant les properes dècades”. “El domini militar a Gaza es convertiria en el principal esforç militar i de seguretat de l’Estat d’Israel durant els propers anys, a costa d’altres escenaris. El preu pagat seria vessament de sang i víctimes, així com un preu econòmic elevat”, ha argumentat. “Israel no ha d’exercir control civil a Gaza”, ha sentenciat.

Ni “Hamastan”, ni “Fatahstan”

Netanyahu ha replicat a Gallant que qualsevol discussió sobre el “dia després” de Hamàs no té sentit fins que el grup palestí sigui derrotant. Ara bé, ha volgut deixar clar d’entrada que no pensa “canviar un Hamastan per Fatahstan”, en referència al partit Al-Fatah, que controla l’Autoritat Palestina. “Mentre Hamàs es mantingui intacte, cap altra part intervindrà per gestionar els afers civils a Gaza, i sens dubte no ho farà l’Autoritat Palestina”, ha reblat. Netanyahu ha afirmat que “el 80 per cent dels palestins de Judea i Samaria [els noms bíblics de Cisjordània] donen suport a la terrible massacre del 7 d’octubre”, en al·lusió a una enquesta realitzada el passat desembre entre els palestins d’aquest territori. Segons ell, “l’Autoritat Palestina dona suport al terror, educa per al terror, finança el terror”. “Per tant, la primera condició per preparar el terreny per a un altre partit és eliminar Hamàs i fer-ho sense excuses”, ha afegit.

El primer ministre ha assenyalat que “fins que no quedi clar que Hamàs no governa militarment Gaza, cap actor estarà disposat a acceptar el domini civil de Gaza per por per la seva pròpia seguretat”.

Les declaracions de Gallant també han irritat els membres de la coalició de govern, que han instat Netanyahu a cessar el ministre de Defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.