Circuits en funcionament
Arreu del territori es desenvolupen estratègies d’economia circular
La consciència que tot residu pot ser objecte de valorització apareix en qualsevol sector d’activitat
Tant pimes com grans multinacionals han implementat models de producció alternatius
El sector tèxtil és un dels àmbits que presenten casos de circularitat més disruptius
Arreu de Catalunya trobaríem experiències diverses en circularitat, en tota mena de sectors d’activitat, des de l’agricultura fins a l’automoció, que, tot i tenir un caràcter eminentment demostratiu, assenyalen quin és el sender que cal seguir en l’ús dels recursos.
A Tarragona, CitySens, en col·laboració amb la Fundació Portolà, recull retalls de teles de mobiliari exterior, com sofàs, tendals i pèrgoles, per transformar-los en testos de paret amb reg automàtic.
Una estratègia d’ecodisseny de servei l’ofereix el projecte ANEW, de l’empresa de Sant Feliu de Llobregat Iberital, que té coma objectiu allargar la vida útil de les màquines de cafè amb el recondicionament, la reparació i el manteniment preventiu. Té el suport d’Inèdit, BRITA i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El projecte Blackbolt, que lidera Bernat Escolano i es desenvolupa a Argentona (Maresme), pretén oferir calçat adaptat a les necessitats de cada usuari amb impressió 3D de cautxú procedent de pneumàtic reciclat.
Parc infantil de suro
A Palafrugell (Baix Empordà), l’Institut Català del Suro ha volgut demostrar que amb residus de taps de suro i aglutinants provinents de residus forestals es poden fabricar escocells i parcs infantils urbans. Des de Montgat s’ha llançat la iniciativa Infinite Athletic, marca de roba esportiva que transforma les restes de l’esport en peces de roba. Per exemple, en tennis, es recupera el cordatge de raqueta per convertir-lo en un nou teixit, una peça esportiva.
A Tarragona, TDE AIE produeix etilè de baixa densitat i genera vapor de baixa pressió (3-4 bar) que es capta i es trasllada a una empresa amb un sistema de canonades i vàlvules. En aquest sistema continu, es transfereixen 30.000 tones de vapor a l’any. Amb vuit sabors, Sorbos és la primera canyeta comestible del mercat, i no genera cap residu que no sigui compostable. És un projecte que ha liderat a Montornès del Vallès Enric Juvina.
Re-pot Market és una proposta de supermercat en línia de l’economia circular on el consumidor pot trobar tota mena de productes bàsics de consum en envasos reutilitzables. És una iniciativa que ha impulsat a Barcelona Alexandre Roset.
Seat s’ha interessat per com pot utilitzar Oryzite, un nou material derivat de la pellofa d’arròs, com a additiu de diferents polímers en la fabricació de components de l’automòbil, per reduir la quantitat de material derivat del petroli.
L’empresa Pasqual Arnella, de Castellar del Vallès, especialitzada en la producció de maniquins, bustos i decoració comercial per a la indústria de la moda, ha optat per la pasta de paper composta de paper reciclat i aigua com a opció ecològica per desenvolupar tota mena de formes.
La Universitat de Girona i l’ICRA han col·laborat en un projecte de regeneració de membranes d’osmosi inversa per ser reutilitzades. La firma Massachs Obres i Paisatge proposa la reutilització dels residus generats a l’obra, les runes, per incorporar-los com a àrids reciclats en la fabricació de llambordes.
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès és al darrere del projecte VinyesXCalor, que vol tancar el cercle de la vinya, tot aprofitant la poda que es genera al territori per obtenir energia tèrmica.
El projecte reWINE, que ha tingut al darrere Rezero, ja ha demostrat que és viable un sistema de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.
Filatures Arnau, de Sabadell, tira endavant un projecte d’ecodisseny per fabricar teixit a partir de filatures de residus marins, com xarxes de pesca o bosses i envasos de plàstic. Sports&Landscape és un projecte que es desenvolupa a Sant Cugat del Vallès, amb el propòsit de reciclar el 100% de la gespa artificial dels camps de futbol.
Espibutt, projecte que encapçala des de Barcelona Andròmines, es proposa la recollida de les burilles de cigarreta per tal de transformar-les en un nou subproducte. A Terrassa, el LEITAT ha desenvolupat, en el si del projecte HAIRD, un nou disseny per a la nova generació de seients d’avió, altament reciclables.
INCASA, fabricant d’envasos per a productes de neteja de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), proposa amb el projecte Green Pack substituir els envasos tradicionals fabricats amb polietilè d’alta densitat per d’altres de fabricats amb polietilè extret de la canya de sucre. Noah Ecoliving, a Tortosa (Baix Ebre), recull els pòsits de cafè de restaurants i hotels per fer-los servir com a nutrient que ha de contribuir a produir bolets.
Des d’Aprotecnic Group, a Barcelona, s’ha llançat el projecte Theseconnect, en què, amb la combinació de cobertes verdes i estructures modulars fabricades amb plàstic reciclat, es creen espais sostenibles per treballar o socialitzar.
Circular Towel, projecte impulsat a Arenys de Munt (Maresme) per Arpe, ha aconseguit implementar un sistema de producció i consum circular fonamentat en el retorn i valorització de tovalloles fora d’ús, que es remanufacturen en baietes de microfibres per al sector de la neteja industrial.
L’empresa de Lleida Recomotor, dedicada a la recuperació de recanvis de cotxe i moto en bon estat a través d’una xarxa de deixalleries, vol esdevenir el primer macromagatzem a Europa de peces de segona mà i allargar així el cicle de vida dels vehicles.
Residus més complexos
Elix Polymers, de la Canonja (Tarragonès), té un projecte de valorització de les coques de filtració ABS (acrilonitril-butadiè-estireno) generats com a resultat del procés de deshidratació dels fangs. Fins ara aquest residu anava a dipòsit controlat, i el propòsit és que ara pugui ser utilitzat per la indústria de fabricació de materials de construcció, en la substitució de part de l’àrid dels morters.
Selecció Deseuras, de Sant Bartomeu del Grau (Osona), planteja que al residu obtingut a la planta de digestió anaeròbia de purins i fangs de depuradora se li apliqui un procés d’assecatge per augmentar el procés de matèria seca i s’enriqueixi amb nutrients per aconseguir un adob que pugui ser utilitzat, per exemple, en cultius de vinya.
A Cornellà de Llobregat, la multinacional Siemens ha aconseguit valoritzar l’oli hidràulic que s’obté com a residu en la destil·lació de trepant, que es fa ara amb un procés molt més eficient, amb la qual cosa s’aconsegueix un retorn econòmic.
L’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC) té obertes diverses línies de recerca per avaluar els beneficis, econòmics i socials, de la reutilització de bateries de vehicles elèctrics per a segones vides, tant per a micromobilitat elèctrica com per a usos estacionaris.