Administracions

Gael Rodríguez

Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

“El nostre objectiu, i aquest és el sentit de la nostra proposta de canvi, és deixar enrere vint anys d’una manera de fer política”

“L’estació de tren ha de convertir-se en el nostre gran motor econòmic i és clau per impulsar un gran centre logístic”

Aquest gairebé primer any de mandat el valoro des de l’entusiasme. Hem treballat molt

L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, de Sumem per Portbou (PSC), valora “des de l’entusiasme” aquest gairebé primer any de mandat. Explica que el seu projecte, que comporta un canvi de model amb relació als darrers vint anys, té com a eix clau, i motor econòmic, l’estació de tren; al voltant d’aquest espai, diu, giren importants projectes, com ara convertir-se en un centre logístic de referència. També destaca la iniciativa de la memòria democràtica i el seu equipament, que s’ha previst fer a les antigues escoles. Es mostra crític, però, amb la gestió de l’anterior govern, a qui responsabilitza del retard en l’aplicació del seu projecte. Explica que han hagut de treballar per endreçar l’Ajuntament i que arran de la seva gestió s’han perdut subvencions.

Una experiència nova. Com la valora?
Aquest gairebé primer any de mandat el valoro realment des de l’entusiasme. Han estat uns mesos intensos. Estem treballant molt. Bàsicament, tot aquest treball ens ha servit per ordenar la casa i poder fer el nostre canvi.
Pel que explica no ha estat fàcil?
En absolut. Ens hem trobat una administració sense personal. La prova és que no vàrem poder tirar endavant el nostre programa de govern, com ens hauria agradat, i ens hem hagut de concentrar a endreçar-ho tot.
Han rebut crítiques?
Se’ns ha criticat per les xarxes, especialment el mateix exalcalde, en el sentit que el canvi anunciat no arribava. També se m’ha retret la meva inexperiència i joventut. Les dificultats han estat moltes, com li comento. Però abans calia reorganitzar-ho i endreçar-ho tot.
Què es van trobar?
Una administració sense pràcticament personal, com he comentat abans. No disposàvem ni del més essencial per al funcionament i, evidentment, per poder tirar endavant l’acció de govern que ens hem proposat i que és el nostre programa electoral. Treballem, i aquest és el nostre objectiu, per deixar enrere vint anys d’una manera de fer política.
Ens aturem en això que explica del personal. Quina era la situació?
Portbou és un dels pobles amb l’endeutament més alt de la demarcació. L’anterior govern, entre altres mesures, va optar per retallar la plantilla.
I això en què es tradueix?
Per posar-li un exemple, quan vàrem entrar no hi havia ni secretari ni interventor a temps complet. Ni tampoc un gestor d’expedients; ens vam trobar amb més de 200 entrades.
Què feia l’anterior govern?
Es donaven per entesos. Hi havia molts expedients oberts i tot això ho hem hagut d’anar revisant. Ens calia, també, reforçar la brigada municipal. Retallar en plantilla és nefast perquè et quedes sense personal essencial per poder gestionar.
Veig que ha estat un no parar. I pel que fa als projectes?
Hem trobat un Portbou sense projecte de poble. Ara sí que podem dir que en tenim, i sòlid. L’anterior equip el que feia era demanar subvencions per a projectes que no s’hi ajustaven. Només es demanaven. Estem parlant d’algunes subvencions a les quals hem hagut de renunciar per això que dic.
Doncs ara toca parlar de la seva proposta de poble. Com s’articula?
La fem per fases. La primera, que ja he explicat, és la de posar ordre i tenir el personal necessari que ens feia falta. En això hi hem treballat molt. La segona, aquesta a mitjà termini, ha estat disposar d’un primer pressupost, el primer aprovat dins el termini i en la forma escaient, amb la despesa més alta per habitant de tota la demarcació i que puja a tres milions d’euros.
I la tercera?
Consolidar el camí i decidir quines han de ser les noves fases. Un aspecte a treballar és recuperar població i revertir la tendència. Quan vaig entrar érem 1.070 habitants. Avui ja som 1.120. És un pas.
Siguem precisos. Quins projectes?
Ampliar el centre de dia El Balcó. Hem de garantir uns serveis mèdics escaients. No pot ser que tinguem un metge només tres dies per setmana. En el tema de la seguretat, calen més mossos. Cal centrar-nos en els serveis, com ara el centre cívic i potenciar la biblioteca. Apostar pel turisme de qualitat, la cultura i la natura.
I l’estació de tren?
L’estació de tren ha de ser el nostre motor econòmic i és clau per impulsar un gran centre logístic. Aquí hi estem implantant amb Renfe un centre de competències digitals. Estem parlant de 125.000 m² que té l’estació, dels quals 80.000 són vies i pel que fa a la resta un 80% no està aprofitat i ens dona molt de joc.
Ara fa uns dies publicàvem un reportatge sobre l’aposta per la memòria democràtica.
I lligat amb l’estació, una de les propostes és la del Tren de la Memòria que fem amb Renfe, que enllaça Barcelona amb Portbou i que ens permetrà explicar la importància de la població durant la Guerra Civil i l’exili . S’ha hagut de posposar l’estrena pel robatori de coure, però un cop es faci volem que es consolidi.
Una iniciativa amb un gran potencial
És molt gran: itineraris, seminaris, cicles i, també, investigació. Crearem un banc de la memòria per poder sentir les veus dels testimonis. Pensi que un dels projectes, ara aturat pel canvi de la Generalitat, perquè ens cal buscar el finançament, és el Centre de la Interpretació de la Memòria, a les antigues escoles, que té un cost d’1,2 milions d’euros i ha de ser un punt clau.
Amb l’objectiu?
Que Portbou deixi de ser un poble gris. Tot això ha de permetre que el nostre municipi sigui un lloc per treballar i viure. Aquest canvi que proposem ha de servir per promoure les inversions. Tenim molt camí per fer i pensem que el que tenim davant són oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.