Salut

Juan Fortea

Líder d’un estudi de Sant Pau que proposa una nova forma genètica de la malaltia

“Hem començat el camí per poder tractar l’Alzheimer”

“Proposem que un doble gen de l’APOE 4 no és un factor de risc sinó la causa d’entre el 15 o el 20% dels casos de demència”

“Sabem que qui té la malaltia ara fa deu anys ja tenia lesions, però no sabem si tots els que tenen lesions tindran símptomes”

Per a qui la pateix ara hem arribat tard, però algú de 40 anys pot mirar la malaltia amb molta esperança

Un nou estudi amb milers de mos­tres lide­rat per inves­ti­ga­dors del Grup de Neu­ro­bi­o­lo­gia de les Demències de l’Ins­ti­tut de Recerca Sant Pau ha permès con­fir­mar que un per­cen­tatge altíssim de les per­so­nes que tenen dues còpies del gen APOE4 aca­ba­ran desen­vo­lu­pant bio­mar­ca­dors asso­ci­ats a la malal­tia d’Alz­hei­mer. Ja se sabia que aquest doble gen, pre­sent en entre un 2 i un 3% de la població, era un fac­tor de risc impor­tant, però el fet d’haver pogut ana­lit­zar més de 3.000 cer­vells i tenir pro­ves diagnòsti­ques de 10.000 paci­ents ha permès con­cloure que som davant d’una nova forma genètica d’Alz­hei­mer que pot ser la causa del 15% dels casos. L’autor prin­ci­pal de l’informe és el neuròleg químic for­mat al Clínic Juan For­tea, direc­tor del grup de l’Àrea de Recerca en Malal­ties Neu­rològiques, Neu­rociència i Salut Men­tal de l’Ins­ti­tut de Recerca Sant Pau i de la Uni­tat de Memòria del Ser­vei de Neu­ro­lo­gia del mateix hos­pi­tal.

Per què és tan impor­tant aquest estudi?
Aquest estudi no hau­ria estat pos­si­ble sense 15 anys de tre­ball d’inves­ti­gació a Sant Pau amb el pro­grama de síndrome de Down, que va per­me­tre enten­dre-ho com una forma genètica de l’Alz­hei­mer. Ara hem fet el mateix amb l’APOE4. No hem des­co­bert el gen, que és un dels més estu­di­ats en l’Alz­hei­mer. El que passa és que fins fa poc es trac­tava com un fac­tor de risc i s’insis­tia que més enllà de l’1% de cau­ses genètiques, entre les quals hi ha la síndrome de Down i altres de mino­ritàries, no sabem res de les cau­ses de la demència. El que pro­po­sem és que aquest doble gen causa Alz­hei­mer i que si això és així podem expli­car entre el 15 i el 20% dels casos.
La majo­ria de mos­tres han estat dels Estats Units.
Sí, sobre­tot dels Estats Units, on la inves­ti­gació sobre l’Alz­hei­mer ha fet un salt molt impor­tant els últims anys, però també de la Fun­dació Pas­qual Mara­gall. Ens ha permès ana­lit­zar el doble APOE4 amb detall, i és aquest detall el que ens ha permès recon­cep­tu­a­lit­zar l’arqui­tec­tura genètica de la malal­tia.
El fet d’asse­nya­lar el gen com a causa pot fer que mol­tes per­so­nes es plan­te­gin fer-se un estudi genètic per saber si desen­vo­lu­pa­ran la malal­tia, però l’estudi parla només de bio­mar­ca­dors. Entenc que aquests no sem­pre donen símpto­mes. Lla­vors la pre­gunta obli­gada és fins a quin punt val la pena saber si un té el doble gen si no és garan­tia sufi­ci­ent que tindrà la malal­tia i tam­poc no hi ha un trac­ta­ment pre­ven­tiu?
Tens raó… Ara tenim el cor­reu ple amb pre­gun­tes de paci­ents de tot el món. Però hem de ser cau­te­lo­sos a l’hora de plan­te­jar fer estu­dis genètics, pri­mer perquè no tenim un trac­ta­ment pre­ven­tiu. I, com bé dius, perquè, encara que es pot afir­mar que el risc és molt alt, no saben quin per­cen­tatge exacte aca­ba­ran amb demència. L’Alz­hei­mer és una malal­tia de joves que es mani­festa en vells. La bio­lo­gia s’acu­mula al cer­vell 20 anys abans que doni símpto­mes. El que sí que sabem és que qui te demència avui fa deu anys segur que tenia les lesi­ons, però no sabem encara si tots els que tenen els bio­mar­ca­dors aca­ba­ran amb símpto­mes. Per això dic que hem de ser pru­dents.
Lla­vors, més enllà de la importància científica, les reper­cus­si­ons de l’estudi per al trac­ta­ment de la malal­tia on són?
Jo crec que obre noves vies en un moment que el camp d’inves­ti­gació ha can­viat i con­fiem que ser­veixi per reforçar totes les teràpies diri­gi­des a l’APOE4. Entenc la pre­o­cu­pació i és cert que no can­viarà la vida dels paci­ents actu­als perquè per a la gent que ara mateix té Alz­hei­mer hem arri­bat tard, però una per­sona de 40 anys pot mirar l’Alz­hei­mer amb molta espe­rança i una de 60 anys també, però dependrà de com de ràpid avan­cem en la inves­ti­gació.
Vostè parla molt bé dels Estats Units i no tan bé d’Europa. Hi ha un trac­ta­ment, el Leca­ne­mad, que alen­teix la malal­tia, apro­vat allà i també a la Xina i el Japó, i en canvi encara no el tenim a Europa. Què està pas­sant?
A Europa ens estem que­dant molt enrere en trac­ta­ments con­tra l’Alz­hei­mer. Científica­ment, tec­nològica­ment..., i aquest medi­ca­ment n’és un exem­ple més.
Diuen que té efec­tes secun­da­ris greus, com que fa més petit el cer­vell...
Pocs medi­ca­ments no tenen efec­tes secun­da­ris. El que ha tin­gut és molt mala premsa per diver­sos motius, però és un trac­ta­ment que de manera rotunda i clara alen­teix el curs de la malal­tia.
Però sem­bla que en el cas de l’APOE4 els efec­tes secun­da­ris són més encara...
És cert, però el que diem en aquest sen­tit és que, igual que passa amb el càncer, en el futur la neu­ro­lo­gia ha d’anar cap a trac­ta­ments per­so­na­lit­zats, que és el camí que comen­cem a tran­si­tar i en el qual nosal­tres hem apor­tat el nos­tre gra­net de sorra.
Cap on ha d’anar la inves­ti­gació?
Estem davant d’una gran opor­tu­ni­tat. Sabem que algú tindrà una malal­tia molts anys abans fins i tot de donar símpto­mes. És una fines­tra d’opor­tu­ni­tat per pro­var trac­ta­ments. De fet, el Leca­ne­mad s’està donant a paci­ents amb símpto­mes però s’està assa­jant ja amb paci­ents que no tenen cap símptoma, i hi ha raons per pen­sar que pot ser útil.
Per què costa tant?
A banda de les raons biològiques, moti­va­des perquè té més ris­cos fer pro­ves al cer­vell, l’òrgan més com­plex, hi ha raons econòmiques: una falta de finançament històric que s’ha resolt als Estats Units però a Europa encara no. Però hem començat el camí per poder trac­tar l’Alz­hei­mer. Estem com estava l’onco­lo­gia als anys vui­tanta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.