Política

Guerra a Gaza

Les bombes llançades contra el camp de Rafah eren de fabricació nord-americana

La Casa Blanca defensa que les operacions israelianes a la ciutat del sud de Gaza són limitades i encara no han traspassat la línia vermella

El passat 8 de maig, el president dels Estats Units, Joe Biden, va amenaçar Israel amb deixar d’enviar-li bombes i munició si envaïa Rafah, al sud de la Franja de Gaza, on hi havia més d’un milió i mig de palestins. Però després de tres setmanes d’ofensiva, en la que un milió de persones han fugit d’una ciutat gairebé envoltada pels tancs i que pateix bombardejos constants, Washington no veu prou motius per prendre mesures.

Malgrat qualificar de “punyent” l’atac que diumenge va matar almenys 45 persones en incendiar diverses tendes d’un camp de desplaçats, al barri de Tal al-Sutan, al nord-oest de la població, la Casa Blanca manté que les operacions militars a Rafah tenen un abast limitat i encara no han creuat la línia vermella que obligui els EUA a retirar el suport a Israel. “Com a resultat d’aquest atac de diumenge, no tinc cap canvi de política del qual parlar. Senzillament, va passar”, ha declarat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, que ha defensat que, de moment, no han vist una ofensiva a gran escala a Rafah. “En cas que això passi, aleshores [el president Biden] podria prendre decisions diferents en termes de suport. No hem vist que això passi en aquest moment”, ha reblat. Kirby s’ha remès als resultats de la investigació oberta pel propi exèrcit israelià. “Ens interessa molt aquesta investigació i què hi troben”, ha apuntat.

Pla per l’endemà

El secretari d’Estat, Antony Blinken, ha qualificat avui l’atac de diumenge com un “incident horrible” i ha exigit a Israel que investigui i “determini exactament què va passar i per què”. En una roda de premsa des de Moldàvia, ha assegurat desconèixer quin armament va ser utilitzat, però ha apuntat que “això també ha de ser producte d’una investigació ràpida”. Blinken ha apuntat que fins i tot les operacions més limitades i precises dissenyades per liquidar terroristes poden tenir “conseqüències terribles, horribles i no intencionades”.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha assenyalat que les accions militars en un lloc on civils i terroristes viuen tan a prop els uns dels altres és reafiremen “l’imperatiu de tenir un pla per a l’endemà” que Israel aconsegueix destruir la capacitat de Hamàs, que inclogui la seguretat dels residents a Gaza i la reconstrucció del territori. “En absència d’un pla per a l’endemà, no hi haurà un dia després”, ha advertit.

Bombes dels EUA

Mitjans com la CNN, Al Jazzera o The New York Times, han revelat aquest dimecres que en l’atac mortal de diumenge van ser utilitzades bombes dels Estats Units. La cadena de notícies nord-americana ha identificat en imatges localitzades al lloc dels fets fragments d’una bomba GBU-39 de petit diàmetre (SDB), fabricada per Boeing. Els números de sèrie identificats a les restes dels explosius coincideixen amb els d’un fabricant de peces de GBU-39 amb seu a Califòrnia, cosa que aporta més proves que les bombes es van fabricar als EUA.

Segons els experts consultats per la CNN, aquest és artefacte d’alta precisió “dissenyada per atacar objectius puntuals estratègicament importants” i provocar danys col·laterals baixos. Però els mateixos analistes alerten que l’ús de “qualsevol munició, fins i tot d’aquesta mida, sempre comportarà riscos en una zona densament poblada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.