Política

guerra a europa

Rússia acusa l’OTAN d’obrir una nova fase de tensió en encoratjar atacs en territori rus

El portaveu del Kremlin acusa els aliats d’Ucraïna de fomentar “la continuació d’aquesta guerra sense sentit”

Rússia ha acusat aquest dijous a l’OTAN d’obrir una nova fase de tensió en les seves tempestuoses relacions en encoratjar els atacs ucraïnesos contra objectius en territori rus amb armament occidental, postura en la qual no hi ha unanimitat en el bloc aliat.

“En els últims dies i setmanes els membres de l’OTAN, especialment els Estats Units i altres països europeus, han entrat en una nova fase d’escalada de les tensions. I ho fan de manera conscient”, ha afirmat en la seva roda de premsa diària Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.

Els Estats Units i Alemanya no han autoritzat encara l’ús del seu armament en les operacions ucraïneses contra Rússia, encara que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, sí que ha instat a donar llum verda a Kíiv, crida que ha estat secundada aquesta mateixa setmana per França.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, considera “injust” que Kíiv no pugui utilitzar l’armament occidental per a respondre a Rússia, però el primer ministre belga, Alexander De Croo, ja li ha dit aquesta mateixa setmana que els avions de combat F-16 que lliurarà a Kíiv no podran ser utilitzats al país veí.

Bel·licosa retòrica occidental

“Escoltem moltes declaracions bel·licoses”, ha denunciat Peskov, qui ha lamentat que es mantingui “aquesta tendència negativa” per part de l’OTAN.

El Kremlin considera que els aliats “provoquen de totes les formes possibles la continuació d’aquesta guerra sense sentit”.

Peskov ha advertit que “tot això tindrà inevitablement les seves conseqüències i, com a resultat final, causarà un gran mal als interessos d’aquells països que han decidit escalar les tensions”.

Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, va amenaçar aquest dimarts a Europa amb “greus conseqüències” per a la seva seguretat en cas que l’OTAN autoritzi aquests atacs. “Aquests representants dels països de l’OTAN, especialment a Europa, especialment en països petits, han de ser conscients d’amb què estan jugant. Han de recordar que, per regla general, es tracta d’Estats amb territoris petits, però densament poblats”, ha dit.

Els EUA s’ho pensen

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va assegurar dimecres a Moldàvia que els Estats Units no havien “encoratjat o permès atacs fora d’Ucraïna”, però, a continuació, va afirmar que “Ucraïna ha de prendre les seves pròpies decisions sobre la forma més efectiva de defensar-se” i que Washington aposta per adaptar-se “a les canviants condicions en el camp de batalla”.

Segons la premsa estatunidenca, el president dels EUA, Joe Biden, s’ho estaria pensant a la vista dels avanços russos a la regió nord-oriental de Khàrkiv. Amb tot, Washington, igual que va fer el president francès, Emmanuel Macron, només autoritzaria l’ús del seu armament contra objectius militars –radars i sistemes de míssils–, mai civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.