Política

guerra a europa

Europa en alerta davant un possible sabotatge i incendis provocats per Rússia

El ministre de Defensa d’Estònia, Hanno Pevkur, adverteix que el Kremlin és cada vegada més agressiu amb els països europeus i també amb els països de l’OTAN

Els serveis de seguretat a Europa estan en alerta davant casos de sabotatge i possibles incendis provocats per Rússia, després d’uns atacs misteriosos a infraestructures als països bàltics, Alemanya i el Regne Unit, segons revela aquest dijous el diari britànic ‘The Guardian’.

Entre els incidents figuren un incendi en una instal·lació de la botiga Ikea en Vilnius, Lituània, aquest mes, així com un recent atac incendiari en l’est de Londres.

Encara que no hi ha proves d’una coordinació entre aquests casos, els serveis de seguretat estimen que podrien formar part d’un intent sistemàtic de Moscou per a desestabilitzar a Occident pel seu suport a Ucraïna, agrega el diari.

En la Guerra Freda, les operacions d’intel·ligència estrangera eren dutes a terme per espies, però en l’era de les xarxes socials, els responsables d’aquests atacs poden ser contractats, sense que quedi una connexió amb altres atacants.

Aquests incidents han estat analitzats en una cimera de ministres d’Afers exteriors i de Defensa celebrada a Brussel·les aquesta setmana, en la qual funcionaris de seguretat holandesos, estonians i lituans van advertir sobre les vulnerabilitats nacionals.

En aquest sentit, un ministre, que va demanar no ser identificat, va dir que estaven profundament preocupats pel sabotatge organitzat, finançat i realitzat per representants russos, indica ‘The Guardian’.

Coincidint amb això, el primer ministre polonès, Donald Tusk, va revelar la setmana passada que les autoritats del seu país havien arrestat a nou persones en relació amb actes de sabotatge presumptament comesos per ordre dels serveis russos.

Segons va indicar, els crims suposadament incloïen “pallisses, incendis intencionats i intent d’incendi” i els investigadors estaven esbrinant si Rússia va estar involucrada en el foc en un centre comercial a Varsòvia, una afirmació que l’ambaixada russa va descriure com una teoria de conspiració.

Paral·lelament, el mes d’abril, un britànic va ser acusat d’orquestrar un atac incendiari contra dues unitats vinculades a un empresari ucraïnès en un polígon industrial en Leyton, a l’est de Londres, després d’haver estat suposadament reclutat per la intel·ligència russa.

Així mateix, el ministre de Defensa d’Estònia, Hanno Pevkur, va assenyalar aquest dimarts a Brussel·les que el seu país ja havia estat víctima del sabotatge rus. “Han dut a terme operacions similars a Estònia. Van contractar 10 persones per a atacar el cotxe del ministre de l’Interior i el d’un periodista. Aquest és el comportament normal de Rússia. Lamentem dir-ho, però hem d’entendre que Rússia és cada vegada més agressiva amb els països europeus i també amb els països de l’OTAN”, va dir Pevkur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.