Política

estats Units

Trump: “Vivim en un estat feixista”

L’expresident dels EUA compareix davant els mitjans després de l’històric veredicte de culpabilitat en el cas Stormy Daniels

El republicà reitera assegura que no ha tingut “un judici just”, insisteix en ser víctima d’una persecució política i avisa que “si poden fer-me això a mi, li ho poden fer a qualsevol”

“És una persecució política”. Aquesta és la idea que l’expresident dels Estats Units Donald Trump no s’ha cansat de repetit aquest divendres durant una compareixença davant els mitjans des de la Torre Trump, a Nova York, l’endemà d’haver estat declarat culpable dels 34 càrrecs dels quals se l’acusava en el cas Stormy Daniels. Un veredicte històric i sense precedents en la història dels Estats Units al qual la seva defensa apel·larà, segons ha anunciat.

Un veredicte que dona la raó a la fiscalia que va falsificar documents per tapar la seva relació sexual amb l’actriu de cinema per a adults perquè el perjudicava durant la campanya per la cursa cap a la Casa Blanca el 2016 i així va vulnerar la llei electoral de l’estat de Nova York.

Sense ni saludar, el magnat ha iniciat la compareixença amb una advertència: “Si poden fer-me això a mi, li ho poden fer a qualsevol”, per tot seguit carregar contra el sistema judicial. “No ha estat un judici just”, ha declarat el dirigent republicà, que assegura que l’històric veredicte de culpabilitat emès contra ell és producte d’una “estafa de judici”. No és la primera vegada que Trump, candidat virtual del Partit Republicà a la Casa Blanca en les eleccions del pròxim 5 de novembre, intenta desacreditar el sistema judicial nord-americà.

Trump ha carregat contra tothom. Contra la fiscalia i contra el jutge Juan Merchan, al qual ha qualificat de dimoni i, evidentment, també contra els republicans. I ha dit que l’han tractat més malament que un migrant il·legal. L’expresident nord-americà diu que no ha tingut un “judici imparcial” i que “això no s’havia vist mai a Nova York, mentre augmenta la delinqüència a la ciutat”. “Vivim en un estat feixista”, ha arribat a assegurar el polític republicà, segons recull la premsa local, en afirmar que “el meu delicte ha estat pagar diners mitjançant un acord de no divulgació, una cosa totalment honorable, bona i acceptada. Totes les companyies en tenen un: és totalment legal i comú”. Certament, és així, però Trump no ha estat condemnat per això, sinó per haver falsificat documents fiscals i desviar diners de la seva campanya per comprar el silenci de l’actriu porno Stormy Daniels, vulnerant així la llei de finançament de campanyes electorals de l’estat de Nova York.

El republicà ha tret pit del fet que va sis punts per davant del president dels EUA i candidat virtual a la reelecció del Partit Demòcrata, Joe Biden, en les enquestes. “Això és una persecució, una pantomima de judici”, ha reiterat. “El jutge ens havia d’haver permès dur alguns experts per testificar, però el magistrat mai ho va permetre”. “És un cas polític, estava preparat, per posar bastons a les rodes en la meva cursa a la Casa Blanca, i hi ha molts experts jurídics que diuen que aquest cas no té cap recorregut”, ha dit el polític republicà. “Han intenta acabar amb mi. El jutge és una de les pitjors persones que mai he vist. És un tirà. No volen que em presenti a les urnes i per això van decidir revifar aquest cas”, ha etzibat Trump,

El candidat virtual del Partit Republicà, que serà oficialment proclamat el pròxim mes de juliol, ha recorregut Make America Great Again (“Fes els Estats Units grans un altre cop”) (MAGA), el seu lema, per concloure la intervenció. “Farem que Amèrica torni a ser gran. Anem a fer-ho millor que mai abans del novembre. Recordin, el 5 de novembre és el dia més important en la història del nostre país”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.