Política

estats units

Comença el judici contra el fill de Biden

El president diu que no farà comentaris sobre casos federals, però afirma: “Soc president, però també soc pare”

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat aquest dilluns sentir un “amor il·limitat” pel seu fill i orgull per la seva resiliència, en un comunicat en el qual s’ha negat a parlar del judici per possessió d’armes contra Hunter Biden que ha començat avui en Wilmington (Delaware).

“Com a president, no faig ni faré comentaris sobre casos federals pendents, però com a pare, tinc un amor il·limitat pel meu fill, confiança en ell i respecte per la seva força”, ha apuntat el president en un text publicat minuts després de l’inici de la primera sessió en la qual es farà la selecció del jurat.

“La resiliència de Hunter davant l’adversitat i la força que ha aportat a la seva recuperació ens resulten inspiradors. Moltes famílies tenen éssers estimats que han superat l’addicció i saben a què ens referim”, va concloure el candidat a la reelecció.

La primera dama, Jill Biden, que no és la mare biològica de Hunter Biden (fill de la primera esposa del president, la difunta Neilia Biden), ha arribat aquest matí al tribunal acompanyada d’altres familiars per a fer costat a l’acusat, que serà jutjat per un delicte que el podria portar a la presó de ser trobat culpable.

Es tracta de la primera vegada en la història dels Estats Units que el fill d’un president en actiu s’enfronta a un judici que, en aquest cas, pot afectar la campanya electoral del demòcrata en les presidencials del pròxim 5 de novembre, ja que els republicans, especialment Donald Trump, ho utilitzen amb freqüència com a arma en contra seva.

Acusat de mentir

El fill de Biden està acusat de mentir l’octubre de 2018 quan no va reconèixer que consumia drogues en un formulari per a comprar un revòlver Colt Cobra de calibre 38, que després va guardar durant 11 dies.

Els advocats de Hunter Biden van sol·licitar ajornar el judici per a tenir temps de buscar més testimonis i revisar les proves lliurades pels fiscals, però la jutge de districte de Delaware Maryellen Noreika va rebutjar la petició.

Aquest diumenge, Noreika va donar a més un revés a la defensa del polèmic fill del president i va decidir bloquejar a un dels seus perits i excloure una prova clau que Hunter esperava utilitzar.

Hunter Biden, de 54 anys, qui s’ha declarat no culpable dels tres càrrecs que se li imputen, va reconèixer públicament que durant dècades havia lluitat contra l’addicció a l’alcohol i les drogues, que es va veure agreujada després de la mort del seu germà Beau Biden en 2015 per un tumor cerebral.

Quan va comprar la pistola, en 2018, estava immers en una espiral de depressió després d’haver-se divorciat de Kathleen Buhle, amb la qual va tenir tres fills i, a més, travessava un moment especialment difícil per la seva addicció al crac, segons va narrar en les seves memòries ‘Beautiful Things’, publicades en 2021.

Els càrrecs contra Hunter Biden són el resultat d’una investigació que es va obrir en 2018 durant el govern de Donald Trump (2017-2021) i que l’exgovernant, i futur candidat republicà per a les eleccions de novembre, ha usat per a atacar el seu contrincant Biden.

El fill del president s’enfronta a un altre judici a Califòrnia en el qual se l’acusa d’haver evadit el pagament d’1,4 milions de dòlars en impostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.