Economia

ECONOMIA

Ajuts de 53 milions per modernitzar les xarxes de regadius

25 milions seran finançats al 100% per la Generalitat, i 28 milions seran per a obres declarades d’interès general subscrites pels regants amb l’Estat

El Govern ha aprovat una despesa de 53.070.000 d’euros a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per atendre dues convocatòries d’ajuts a les comunitats de regants per a la millora i modernització dels regadius. Amb aquestes ajudes es vol fomentar el pas a una economia baixa en carboni adaptada al canvi climàtic, i aconseguir un ús més eficient de l’aigua en l’agricultura.

La primera de les convocatòries, dotada amb 25 milions d’euros, està inclosa dins del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2023-2027, que en aquesta ocasió ja no disposarà de fons europeus. D’una banda preveu la modernització integral d’un regadiu existent, consistent en el canvi de la xarxa de reg per gravetat a una xarxa pressuritzada o bé una millora substancial d’un sistema de reg a pressió existent: fins a un màxim de 3,5 milions per entitat beneficiària. D’altra banda també preveu obres de millora i modernització i elements que milloren la gestió del reg i n’incrementen l’eficiència i l’estalvi d’aigua, amb ajudes fins a un màxim de 70.000 euros. El pressupost es distribuirà en tres anualitats (2025, 2026 i 2027) ja que la majoria de sol·licituds inclouen obres que s’han de realitzar fora de la campanya de reg, entre l’octubre i l’abril.

Pel que fa a l’altra línia d’ajuts, es tracta de la convocatòria per als regants que hagin subscrit convenis durant els anys 2023 i 2024 amb la Societat Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries S.A. (SEIASA) per executar obres declarades d’interès general per a la millora de l’eficiència i sostenibilitat en els regadius. Aquesta convocatòria respon a la necessitat d’afavorir una inversió de 152,36 milions, dels quals 96,52 seran aportats per SEIASA i 55,84 han de ser aportats per les comunitats de regants beneficiades. D’aquests 55,84 milions, 28 els abonarà la Generalitat. D’aquesta manera, els regants hauran d’aportar finalment 27,77 milions. Això implica que Acció Climàtica es farà càrrec d’un 18,44 % del volum d’inversió prevista i les comunitats de regants, del 18,33%. Els fons que aporta SEIASA provenen del Pla de Recuperació, Transformació, i Resiliència de l’economia espanyola (aprovat per Acord del Consell de Ministres de 27 d’abril de 2021 i pel Consell de la UE de 13 de juliol de 2021) per a l’execució d’obres que millorin l’eficiència i sostenibilitat en els regadius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.