Societat

memòria històrica

Homenatgen sis aviadors abatuts a Mataró el 1944

Fa vuitanta anys que un bombarder australià, amb sis tripulants, va ser abatuts per un vaixell alemany davant la costa de Mataró. Els fets van commocionar la ciutat i els pescadors que van veure l’accident van ajudar a localitzar i recuperar cinc dels cossos, que van ser enterrats al cementiri dels Caputxins de Mataró en un funeral solemne amb tots els honors. “No és que siguin herois del país, però van fer el que tocava al costat dels que els necessitaven i donant la seva vida”, va dir l’agregada de Defensa de l’ambaixada australiana, Rachel Jones, minuts després de dipositar les corones de flors davant les seves tombes, una de les quals recorda amb una placa el jove desaparegut durant el tràgic incident del qual no van poder recuperar el cos.

L’historiador especialitzat en aeronàutica Pere S. de Argila recorda que els joves tripulants, d’entre 22 i 28 anys, alguns dels quals no van tornar a veure els seus fills, sobrevolaven el 29 de març de 1944 la costa entre Barcelona a Marsella quan van ser abatuts per un vaixell alemany que estava aturat davant de Mataró. Va ser arran de la descoberta d’uns submarinistes l’any 1994 de les restes de l’avió, localitzat a 30 metres de fondària, i la recerca d’un professor anglès que es va descobrir que els aviadors morts havien interceptat sense saber-ho una ruta marítima d’un carregament de wolframi, un mineral valuós que els alemanys feien servir per munició.

“Van morir perquè tinguéssim un món de llibertats, el seu sacrifici ens ha de fer reflexionar que no torni a passar”, va dir ahir l’historiador en un context bèl·lic al món que ens ha de portar a tenir “més esperança”. L’alcalde de Mataró, David Bote, també va agrair l’exercici de memòria històrica perquè el nom dels joves no caiguin en l’oblit i va recordar que van lluitar per la llibertat i contra “l’horror que significava el nazisme”. Les làpides recorden els dos oficials de vol, W. MacDonald i JW Lewis, així com els sergents que els acompanyaven: M.T. Woods, R.Lanham, C.M. Feddom i F.R. Lamond, que hi estan enterrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.