Política

estat espanyol

Yolanda Díaz deixa el lideratge de Sumar després de la patacada a les europees

Anuncia que dimiteix de les seves responsabilitats com a coordinadora general del partit

La vicepresidenta segona del govern espanyol mantindrà el càrrec dins de l’executiu

Pas al costat de Yolanda Díaz. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha dimitit aquest dilluns com a líder de Sumar, el projecte polític que ella mateixa va impulsar, després dels desastrosos resultats obtinguts per la seva formació en les eleccions europees de diumenge. Així ho ha anunciat en una breu compareixença per videoconferència i sense preguntes dels periodistes al final de la reunió de l’executiva de Sumar, que s’ha allargat durant més de tres hores.

En la seva intervenció, la política gallega, ha admès que les europees han servit de “mirall” després de mesos en els quals, segons ha admès, no ha fet “les coses que havia de fer”. D’alguna manera ha reconegut que la seva feina en el govern havia quedat en segon terme davant el seu lideratge al capdavant de la formació. “En aquests mesos sento que no he fet les coses que havia de fer i les que millor sé fer, i la ciutadania ho ha percebut i moltes veus m’ho han anat dient”.

“És necessari fer un pas al costat per fer un pas endavant en la política que importa a la gent”, ha dit la vicepresidenta segona, que ha anunciat que es bolcarà en la seva feina com a vicepresidenta segona i ministra de Treball. Així, doncs, Díaz deixa les seves responsabilitats a Sumar, però no les del govern. Segons Díaz ara cal “obrir un debat” que ha de ser “col·lectiu” tant a Sumar com a les formacions que la integren.

El nefast resultat de Sumar en les eleccions europees de diumenge ha obert una forta crisi al si de la coalició d’esquerres que veu com el projecte es desinfla i han sorgit veus molt crítiques que reclamen assumir responsabilitats a la direcció de Sumar. I no és per menys. Sumar va obtenir la cinquena posició a les eleccions europees d’aquest diumenge, per darrere d’Ara Repúbliques (ERC, Bildu i BNG) amb tres eurodiputats. Va rebre 811.545 vots, només 11.000 més que Se Acabó la Fiesta. Un trist resultat que, a més, va deixar fora de Brussel·les Izquierda Unida, principal soci de Sumar.

Díaz no va comparèixer diumenge a la nit quan ja es coneixien els resultats de la seva plataforma i el cost que ha tingut la divisió entre Sumar i Podem.

La divisió de l’espai amb la formació morada, que aquest diumenge va obtenir dos eurodiputats i 571.902 vots, ha fet perdre pes a l’espai que representen Sumar i Podem.

En concret, sumen un escó menys que ara fa cinc anys. A les eleccions europees del 2019 Sumar no existia, i Podem va aconseguir sis escons amb gairebé un milió més de vots de la suma actual de les dues formacions. El 9-J ha estat quart revés electoral per a Sumar en cinc mesos. De fet, Yolanda Díaz ni tan sols va ser a la seu electoral al costat de la candidata, Estrella Galán. La llista electoral de les europees va tensar els equilibris interns de la plataforma, formada per Més Madrid, Compromís, els comuns i IU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.