Economia

ECONOMIA

Atraure turisme de bicicleta, objectiu del Vallès Oriental

El Consell Comarcal aposta per rutes de fins a sis dies i circular pel Circuit de Barcelona-Catalunya

El Consell Comarcal del Vallès Oriental aposta per atraure turisme de bicicleta amb rutes de fins a 6 dies i amb atractius com accedir i circular pel Circuit de Barcelona-Catalunya, situat a Montmeló, i passejar pels diferents espais naturals del territori. Es tracta de l’objectiu principal del Pla Estratègic de Cicloturisme, que s’adreça directament als amants del gravel, una pràctica esportiva que combina diferents tipologies de bicicleta com la de muntanya o la de carretera. La proposta es pot allargar fins als sis dies de recorregut i pretén ser una alternativa per als amants de les dues rodes tant de Catalunya com d’arreu del món a altres zones del país on el cicloturisme està molt arrelat, com les comarques de Girona.

El pla estratègic es va començar a gestar el 2022, quan el Consell Comarcal del Vallès Oriental va plantejar la necessitat de reforçar l’aposta turística centrada en la bicicleta. L’objectiu era integrar l’oferta del territori, tant pel que fa a la seva orografia com per les empreses vinculades al sector de les dues rodes o el servei al visitant. Així, es va fer un anàlisi del tipus de ciclistes que hi havia amb potencial interès a l’àrea vallesana. També el nivell d’expertesa que podrien tenir per establir quin tipus d’oferta podien plantejar i que encaixés en el mercat. Finalment,, es va analitzar els tipus d’allotjaments que hi ha a la comarca amb els serveis que ofereixen i la capacitat d’acollir els turistes, així com les infraestructures de què disposa el territori, com ara els carrils adaptats per a l’ús de la bicicleta o els aparcaments. Els serveis que es poden oferir també es van posar sobre la taula, tant pel que fa al proveïment com al lloguer de bicis o transports de maletes, i les possibles rutes que podien tenir cabuda en la proposta.

“Hi ha comarques que aposten per la bicicleta de muntanya, d’altres per la de carretera, i nosaltres apostem per un producte turístic que no existeix, el del gravel”, explica el conseller comarcal de Turisme, Àlex Valiente en declaracions a ACN.

L’anàlisi ha derivat en una proposta que consta de recorreguts d’entre 60 i 70 quilòmetres diaris, amb sis etapes, set nits i fins a vuit dies en total d’estada a la comarca. “Hi ha un consens amb el territori perquè ha de creuar diferents espais i parcs naturals”, assegura Anna Sans, propietària d’Inytur, que ha elaborat el pla.

La proposta també incorpora diferents serveis, com el d’allotjament, recollida d’equipatges o reparació de bicicletes. Un dels caramels, però, és la possibilitat d’accedir al Circuit de Barcelona-Catalunya: “És una activitat opcional que passa per fer els voltes que poden fer les motos de MotoGP o els cotxes de Fórmula 1, a nivell internacional és un atractiu que no té cap altre territori de Catalunya”, ha destacat Sans.

La iniciativa, a més, vol ser una proposta alternativa a d’altres territoris on el cicloturisme està arrelat, principalment a la demarcació de Girona. “No és fer competència, és complementar l’oferta amb una opció més per als operadors que treballen a Catalunya i que planteja un entorn que no té res a envejar a les rutes de Girona, que d’altra banda està més posicionat”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.