Política

Guerra a Europa

Stoltenberg i Orbán arriben a una entesa per no bloquejar l’ajuda de l’OTAN a Ucraïna

L’Aliança accepta que Hongria quedi fora del nou paquet d’assistència a Kíiv a canvi de no vetar-lo

El secretari general aspira a acordar les mesures de suport en la cimera de juliol a Washington

El govern d’Hongria, considerat el més proper a Rússia de la Unió Europea (UE), no bloquejarà l’ajuda de l’OTAN a Ucraïna per defensar-se de Moscou.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha promès aquest dimecres al secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, que, encara que no hi estigui d’acord, Budapest vetarà ni s’involucrarà en el suport aliat a Kíiv. “Hongria ha deixat clar en les negociacions d’avui [amb Stoltenberg] que no vol bloquejar les decisions de l’OTAN que, malgrat diferir de la posició hongaresa, tenen el suport d’altres països membres”, ha explicat Orbán en roda de premsa.

Stoltenberg ha confirmat que “el primer ministre Orbán ha deixat clar que Hongria no participarà en els esforços de l’OTAN i accepto aquesta posició”. “Cap personal hongarès participarà” en aquestes activitats, ha afegit.

El mandatari hongarès ha explicat que, a canvi, ha rebut d’Stoltenberg “garanties” que el país no haurà d’aportar personal ni fons propis als “esforços” per ajudar Ucraïna. “Hem tingut garanties de tot el que considerem necessari”, ha indicat. Orbán ha apuntat “no és una obligació” per als aliats participar en accions fora del territori dels països membres, cosa que Stoltenberg ha corroborat.

El consens assolit avui a Budapest aplana el camí a tancar un acord a la cimera de l’OTAN del proper 9 i 11 de juliol a Washington per un nou paquet d’ajuda a Ucraïna, amb compromisos en finançament per a ajuda i formació militar a Kíiv. Aquesta assistència encara s’està negociant entre els aliats. Stoltenberg va plantejar inicialment que els compromisos de seguretat fossin de 100.000 milions durant cinc anys per reforçar l’ajuda a Ucraïna. Però fonts de l’aliança citades per l’ACN apunten que la xifra que ara hi ha sobre la taula és de 40.000 milions d’euros aquest any, sense previsions per als pròxims anys, tot i que el secretari general confia en que es repeteixin els propers. “Estic convençut que quan els líders de l’OTAN es trobin a Washington, es podrà tancar l’acord sobre aquest assumpte”, ha dit el secretari general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.