Política

guerra a europa

Els EUA retiren el vet al lliurament d’armes a la polèmica Brigada Azov d’Ucraïna

Es tracta d’una milícia d’ultradreta que actualment està integrada en la Guàrdia Nacional d’Ucraïna i que va recuperar la ciutat de Mariúpol de les forces prorusses el juny de 2014

Els Estats Units han retirat la prohibició de lliurar armes estatunidenques a la polèmica Brigada Azov, una antiga milícia d’ultradreta avui integrada en l’Exèrcit d’Ucraïna, segons ha confirmat aquest dimecres a Efe el Departament d’Estat.

La Llei Leahy de 1997 prohibeix el subministrament d’assistència militar estatunidenca a unitats militars estrangeres sobre les quals pesin serioses acusacions de violacions de drets humans.

Un portaveu de la diplomàcia estatunidenca ha explicat que després d’emprendre una revisió, l’Administració de Joe Biden “no va trobar proves de greus violacions de drets humans” comeses per aquesta brigada.

El citat portaveu no ha donat detalls de quan va començar la investigació ni el vet al subministrament d’armament estatunidenc a la unitat ucraïnesa.

La Brigada Azov va néixer com una milícia de voluntaris fundada en 2014 per membres de l’extrema dreta ucraïnesa per a combatre contra els separatistes prorussos en l’est d’Ucraïna.

El seu nom prové de la mar d’Azov i la unitat va guanyar fama per recuperar la ciutat de Mariúpol de les forces prorusses el juny de 2014.

Més tard va ser incorporada a la Guàrdia Nacional d’Ucraïna, es va professionalitzar i els seus actuals líders neguen connexions amb l’extrema dreta.

La unitat va deixar d’usar com a insígnia el “Wolfsangel”, utilitzat per les SS a l’Alemanya nazi, i ho ha substituït per tres espases alineades que formen el símbol estatal ucraïnès, el trident.

Per a Rússia, la Brigada Azov és una milícia neonazi i el Kremlin sol utilitzar aquesta acusació per a justificar la invasió a gran escala del país que va iniciar en 2022.

El portaveu del Departament d’Estat ha desacreditat el que considera “propaganda russa” i ha afirmat que l’actual Brigada Azov no té res a veure amb la milícia creada en 2014 i dissolta en 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.