Editorial

Emprenedoria que aixeca l’ànim

Reunir un grup d’experts del món de les ‘start-ups’ i reptar-los a triar les deu millor iniciatives emprenedores, les que, segons el seu criteri, tenen més potencial. Això any rere any, i ja en són onze, per quina raó? Fa més d’una dècada el motiu era explicar un fenomen relativament incipient i poc conegut: que Catalunya bullia en projectes innovadors amb ambició local i vocació global. Ara, aquell món en construcció ha madurat, s’ha sofisticat i ja no és cap novetat. Aleshores, la pregunta, avui dia, té una altra resposta, la que naturalment brolla després de llegir les deu històries seleccionades aquest any: és una manera sana, gens falsa ni enganyosa, d’aixecar l’ànim col·lectiu, que falta fa. Acostumats a veure el got mig buit, sobretot en el món econòmic, la conclusió és que calen més exercicis d’aquest tipus per adonar-se que en aquest país hi ha gent jove i no tan jove que dedica tot el seu coneixement, temps i talent a millorar les coses pel bé de tothom. En alguns casos, en primera línia de la recerca mundial, malgrat que no sempre arriba a l’opinió pública.

Ho està fent, per exemple, LuxQuanta amb la seva tecnologia de claus criptogràfiques contínues que obren un camí per blindar les comunicacions digitals, un esforç que la Unió Europea considera estratègic. LuxQuanta és una de les quatre empreses que a tot el món estan desenvolupant aquesta tecnologia i la primera europea. O KOA Biotech, que amb els seus biosensors vol millorar la sostenibilitat i productivitat de les piscifactories. Cal pensar que alimentar la humanitat és un dels grans desafiaments que hi ha plantejats. Precisament en aquest terreny, la gironina Insylo està entestada a digitalitzar la ramaderia d’engreix a nivell mundial per fer-la més eficient i més còmoda per als grangers. Ara bé, el sector d’innovació que sol generar més admiració és el de la salut. La doctora en biologia del càncer Judit Anido, és el segon cop que forma part de la tria, aquesta vegada amb Nuage, que està posant setge a les proteïnes intrínsecament desordenades (IDP) vinculades amb aquesta malaltia. També Oniria, que treballa en fàrmacs d’oncologia de precisió. En sentirem a parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.