Societat

àsia

Condemnen a cinc anys de presó la periodista que va impulsar el #MeToo a la Xina

Ha estat declarada culpable d’“incitar a la subversió del poder de l’Estat”

Un tribunal xinès ha condemnat aquest divendres a cinc anys de presó la periodista Sophia Huang Xueqin, que el 2018 va donar veu a dones víctimes d’assetjament sexual a la Xina. Huang, de 36 anys i detinguda des del 2021, ha estat declarada culpable d’“incitar a la subversió del poder de l’Estat”, segons informa l’agència Efe. Juntament amb la periodista també ha estat condemnat l’activista laboral Wang Jianbing, que ha estat sentenciat a tres anys i sis mesos de presó pels mateixos càrrecs. Tots dos portaven detinguts en presó preventiva des del 2021 a la ciutat de Guangzhou, al sud del gegant asiàtic.

Els grups de defensa dels drets humans que han seguit el cas denuncien que l’audiència celebrada aquest divendres va ser notificada a familiars i advocats amb una antelació de menys d’un dia per posar traves a qualsevol estratègia d’apel·lació i la presència de mitjans de comunicació.

Huang, nascuda en 1988, va jugar un paper decisiu en la creació del moviment #MeToo a la Xina el gener de 2018, informant sobre casos de víctimes d’agressions sexuals i relatant les seves experiències com a víctimes d’assetjament sexual en una agència de notícies. A més, va obrir un bloc en l’aplicació de missatgeria WeChat per recollir casos d’assetjament laboral.

La periodista independent cobria també temes relacionats amb la corrupció i la contaminació industrial. En 2019, Huang va publicar a la xarxa la seva experiència durant les massives protestes antigovernamentals de Hong Kong de 2020, després de la qual cosa va ser detinguda durant tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.