Política

guerra a europa

Putin promet un alto el foc si Ucraïna es retira dels territoris annexionats i renuncia a l’OTAN

El president rus demana que els compromisos formin part d’un acord internacional que posi fi a les sancions

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest divendres que ordenarà un alto el foc immediat tan aviat com Ucraïna retiri les seves tropes de les quatre regions annexionades per Moscou a l’est i sud del país, i renunciï als seus plans d’entrar a l’OTAN. Segons informa Efe, Putin ha subratllat que “les tropes ucraïneses han de retirar-se totalment de tot el territori de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i de les regions de Kherson i Zaporíjia”.

Putin ha aclarit que es refereix al territori administratiu d’aquestes quatre regions quan Ucraïna va assolir la independència de l’URSS el 1991 i que l’exèrcit rus no controla del tot. El líder rus ha afegit que Rússia es compromet a garantir el replegament “segur i sense obstacles” de les unitats militars ucraïneses.

El cap del Kremlin ha remarcat que Rússia exigeix una Ucraïna “neutral, fora de blocs i no nuclear” i la desmilitarització i desnazificació del país, dos dels objectius marcats quan va ordenar l’inici de la campanya militar al febrer de 2022. “Sense cap dubte, s’han de garantir plenament els drets, llibertats i interessos dels ciutadans russoparlants d’Ucraïna; s’ha de reconèixer la nova realitat territorial; l’estatus de Crimea i Sebastopol, i les repúbliques de Donetsk i Lugansk, i les regions de Kherson i Zaporíjia com a ens de la Federació Russa”, ha afegit.

Putin ha destacat que tots aquests compromisos han de ser acords internacionals en què també hi hauria “la cancel·lació de totes les sancions contra Rússia”. “Considero que Rússia proposa una variant que permetrà posar fi realment a la guerra a Ucraïna”, ha dit.

El president rus ha advertit que “si Kíiv i les capitals occidentals renuncien a això, com en el passat, seran al cap i a la fi responsables política i moralment per la continuació del vessament de sang”. “Evidentment, la situació sobre el terreny, en el front de batalla, canviarà i no a favor del règim de Kíiv i les condicions per a l’inici de negociacions seran unes altres”, ha alertat.

Putin, que ha tornat a denunciar que l’ucraïnès, Volodímir Zelenski, és un president “il·legítim” que està usurpant el poder després d’expirar el seu mandat el 20 de maig passat, ha posat aquestes condicions la vigília de la cimera de la pau de Suïssa. “Ja podem avançar que [a Suïssa] tot es reduirà a converses vagues de caràcter demagògic i una nova tanda d’acusacions contra Rússia”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.