Política

guerra a gaza

Netanyahu dissol el gabinet de guerra

La mesura era àmpliament esperada després de la sortida del govern de l’exgeneral centrista Benny Gantz

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dissolt el gabinet de guerra, el fòrum de sis membres creat l’11 d’octubre passat per prendre les decisions sobre les operacions militars a la Franja de Gaza en represàlia per l’atac de Hamàs del 7 d’octubre passat al sud d’Israel. La dissolució d’aquest gabinet de guerra arriba una setmana després que el líder del centrista partit Unitat Nacional i exministre de Defensa, l’exgeneral Benny Gantz, i el seu soci Gadi Eisenkot l’abandonessin per discrepàncies amb Netanyahu. Els seus seients els reclamaven ocupar ara els ministres ultra de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, i de Finances, Bezalel Smotrich.

En concret, segons explica el diari local The Times of Israel Been Gvir fa temps que exigeix una cadira en el gabinet de guerra, on es prenen les decisions més delicades sobre l’ofensiva bèl·lica a la Franja de Gaza, on ja han mort més de 37.300 persones, segons les autoritats de l’enclavament palestí en mans de Hamàs.

A partir d’ara, Netanyahu i el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, prendran les decisions clau pel que fa a la campanya militar contra Hamàs i Hezbol·là en reunions ad hoc amb altres funcionaris rellevants, en les quals tampoc participarà Gvir.

El diari israelià Haaretz informa que “algunes de les qüestions prèviament discutides pel gabinet de guerra seran transferides al gabinet de seguretat, però les decisions més sensibles s’abordaran en un fòrum de consulta més petit que l’actual”.

La dissolució del gabinet de guerra coincideix amb un xoc entre el primer ministre i l’exèrcit. Les forces armades israelianes van anunciar diumenge una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja de Gaza per permetre l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament palestí. Un anunci que ràpidament va ser desautoritzat pel primer ministre i va forçar l’exèrcit a aclarir que els atacs continuaran a la ciutat de Rafah, a l’extrem al sud de la Franja i fronterera amb Egipte, segons el previst.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.