Educació

educació

El 25% afecta el País Valencià però no les Illes

El TSJPV ha adoptat per primer cop mesures cautelars en una classe d’un institut que imposa el castellà

El TSJIB, en canvi, considera que no es poden aplicar sentències del cas català al model escolar balear

Les sentències del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC), ava­la­des pel Tri­bu­nal Suprem, que impo­sen un 25% de cas­tellà en aque­lles aules on les famílies han dema­nat l’esco­la­rit­zació en aquesta llen­gua no només estan con­di­ci­o­nant el model de l’escola cata­lana en una tren­tena de cen­tres, sinó que també han esquit­xat d’alguna manera els models del País Valencià i les Illes Bale­ars. De fet, tot just fa unes set­ma­nes el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia del País Valencià va orde­nar per pri­mer cop adop­tar mesu­res cau­te­lars en una classe d’un ins­ti­tut del Puig (Horta Nord) per garan­tir un mínim de 25% de cas­tellà en horari lec­tiu, tal com va recla­mar el pare d’una alumna que va inter­po­sar un recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu el 19 de febrer amb l’asses­so­ra­ment de l’enti­tat espa­nyo­lista Habla­mos Español.

De fet, en les últi­mes set­ma­nes el TSJC ha sen­ten­ciat en diver­sos casos la impo­sició del 25% de cas­tellà; tres casos eren con­fir­ma­ci­ons de recur­sos pre­sen­tats per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i un altre era nou, tots vin­cu­lats a l’Assem­blea per una Escola Bilingüe (AEB), una de les que estan impul­sant la cro­ada judi­cial con­tra el model edu­ca­tiu català. Pre­ci­sa­ment les sentències del TSJC i del Suprem sobre la immersió a Cata­lu­nya van fer modi­fi­car la idea ini­cial del govern valencià durant el tri­par­tit d’esquer­res res­pecte a la llei del plu­ri­lingüisme que, davant els reves­sos judi­ci­als en el model català, va ser apro­vada el 2019 situ­ant un mínim de 25% de cas­tellà i català a tot el sis­tema edu­ca­tiu.

Sentència favo­ra­ble del TSJIB

A les Illes Bale­ars, però, la incidència judi­cial els ha estat favo­ra­ble, almenys de moment. El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de les Illes Bale­ars (TSJIB) va dic­tar a finals de maig una sentència, la pri­mera que es pro­nun­cia sobre la petició d’algu­nes famílies i enti­tats espa­nyo­lis­tes con­tra la Con­se­lle­ria d’Edu­cació per recla­mar un mínim del 25% de cas­tellà. El TSJIB va rebut­jar aquesta pos­si­bi­li­tat ava­lant el model lingüístic edu­ca­tiu balear. L’alt tri­bu­nal asse­gura que no té dub­tes sobre l’ade­quació a la Cons­ti­tució del model lingüístic edu­ca­tiu esta­blert en la llei d’edu­cació balear (2022). De fet, nega que el model balear, de con­junció lingüística o bilingüisme inte­gral, es pugui equi­pa­rar al català. Segons l’Obra Cul­tu­ral Balear (OCB), la sentència rebutja que el 25% de cas­tellà “derivi de cap pre­cepte legal, perquè es tracta d’un cri­teri adop­tat pels tri­bu­nals en relació amb uns casos molt deter­mi­nats” de Cata­lu­nya. El TSJIB con­si­dera que la juris­prudència rela­ci­o­nada amb la legis­lació edu­ca­tiva de Cata­lu­nya no es pot tras­lla­dar a les Bale­ars, que està sub­jecta a una altra nor­ma­tiva. També subrat­lla que el català “pot esde­ve­nir el cen­tre de gra­ve­tat de l’ense­nya­ment, i que això és com­pa­ti­ble amb tota una sèrie de meca­nis­mes específics que la llei d’edu­cació pre­veu per tal que els alum­nes de famílies cas­te­lla­no­par­lants, quan ho neces­si­tin, puguin pro­gres­sar en el conei­xe­ment d’amb­dues llengües en con­di­ci­ons d’igual­tat”. Per l’OCB, la sentència “ha reforçat la posició del català en el sis­tema edu­ca­tiu en con­sonància amb la Cons­ti­tució i l’Esta­tut d’Auto­no­mia, i ha con­tribuït a dis­si­par els dub­tes que molts dels ciu­ta­dans poden tenir sobre els bene­fi­cis i l’eficàcia de l’ense­nya­ment en amb­dues llengües ofi­ci­als”. Men­tres­tant, l’OCB intenta fre­nar el pla pilot de segre­gació lingüística del govern popu­lar de Marga Pro­hens i ha inter­po­sat un recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu davant el TSJIB en què en demana la sus­pensió cau­te­lar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.