Economia

unió europea

Brussel·les expedienta l’Estat francès pel seu dèficit pressupostari

La Comissió Europea també sanciona Itàlia, Hongria, Malta, Polònia i Eslovàquia

L’Estat espanyol ha quedat fora del procés

La Comissió Europea (CE) ha obert un procés sancionador contra l’Estat francès, Itàlia, Bèlgica, Hongria, Malta, Polònia i Eslovàquia per haver deixat que la seva despesa pública s’hagués descontrolat per sobre del 3% del seu producte interior brut (PIB). L’elevat endeutament d’aquests sis països és principalment una herència de la pandèmia i la crisi dels preus de l’energia derivada de la invasió russa a gran escala d’Ucraïna el 2022.

Les noves regles fiscals aprovades el desembre passat estableixen uns objectius de dèficit inferior al 3% i un deute públic per sota el 60% del PIB. Les xifres són les mateixes que abans de la pandèmia amb la diferència que, aquesta vegada, la Comissió Europea serà més flexible tenint en compte la situació de cada país. En aquest sentit, cada estat haurà de presentar plans a quatre anys vista –i ampliables a set anys– davant l’executiu comunitari, detallant com s’assoliran els objectius a través de reformes i inversions prolongades.

La mesura arriba en un moment delicat, especialment per l’Estat francès, que es troba en plena campanya electoral d’unes eleccions legislatives avançades per la contundent victòria de l’extrema dreta a les europees del passat 9 de juny. Amb l’obertura d’aquest procés sancionador, els partits hauran d’anar molt més en compte a l’hora de fer promeses, tenint en compte que Brussel·les els està avisant que han de retallar.

D’altra banda, la Comissió Europea ha decidit salvar a diversos estats que complien amb les condicions per ser expedientats, entre ells l’Estat espanyol. Malgrat que l’Estat espanyol va tancar l’any 2023 –el període de referència per les noves regles fiscals– amb un dèficit del 3,6%, Brussel·les ha tingut en compte la senda de reducció de dèficit i deute de l’Estat, que preveu assolir un dèficit del 3% aquest 2024. De fet, la mateixa Comissió Europea va coincidir amb les estimacions del govern espanyol en les seves darreres previsions econòmiques, situant el dèficit en el 3% per aquest exercici i en el 2,8% pel 2025.

En la roda de premsa en què Brussel·les ha presentat les seves conclusions, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha destacat que l’excés de dèficit a l’Estat espanyol es considera “temporal” i que la trajectòria de reducció prevista pel seu govern “segueix la línia de les previsions de la Comissió”.

Segons també ha assenyalat l’executiu comunitari en un comunicat publicat aquest dimecres i recollit per l’agència Efe, l’Estat espanyol “ja no presenta desequilibris” perquè “les seves vulnerabilitats s’han reduït”. Al mateix temps, la Comissió Europea conclou que l’Estat espanyol, tot i beneficiar-se de programes d’assistència financera durant els últims anys, “retén la seva capacitat per retornar el seu deute.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.