Política

guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

Un auditor assegura que les discrepàncies entre els ministres de Defensa, Yoav Gallant, i el d’Interior, Moshe Arbel, dificulten l’evacuació de la població civil de la frontera nord

El controlador Estatal d’Israel, Matanyahu Englman, ha advertit aquest dijous al govern israelià que el país “no està preparat per a evacuar a la població” en cas d’una guerra en el nord, a la llum de la creixent tensió amb la milícia xiïta Hezbol·là en la frontera amb el Líban.

Englman, en un comunicat en la xarxa social X, ha assegurat haver enviat una carta al primer ministre, Benjamin Netanyahu, per a demandar-li una “acció governamental unificada i ordenada” en cas de requerir-se l’evacuació de civils.

El passat 19 de juny, en un gest amenaçador, Hezbol·là va difondre imatges de llocs militars, comercials i residencials del nord d’Israel preses, segons va afirmar el grup, aconseguides per un avió no tripulat de reconeixement.

El dron va mostrar, entre altres, imatges de vaixells de guerra amarrats en el port de Haifa –la tercera ciutat més poblada d’Israel–, instal·lacions petroquímiques o dipòsits de petroli, a més de plataformes de la Cúpula de Ferro (el sistema de defensa antiaèria israeliana) i magatzems d’acoblament de components de míssils antiaeris.

La crida a l’ordre del controlador es va produir, segons al·ludeix en el comunicat sense donar més detalls, com a fruit de les discrepàncies sobre la gestió del nord entre el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el titular d’Interior, Moshe Arbel.

A través de la xarxa X, Englman va denunciar deficiències per part d’Interior en la gestió tant dels evacuats del sud (els habitants pròxims a la frontera amb Gaza) com en el nord, segons una auditoria que està “en les últimes fases de la seva preparació”.

Les declaracions d’Englman es produeixen mentre Israel i el grup Hezbol·là mantenen intercanvis de foc constants a la frontera amb el Líban, que fan témer l’esclat d’una guerra oberta entre totes dues parts com la que va ocórrer en 2006.

En la tarda d’aquest dijous, la milícia proiranià ha llançat un atac aeri amb drons contra la base naval israeliana en Naqoura, en l’extrem nord-oest del país, de la qual l’Exèrcit israelià no ha informat de moment.

Anit, d’altra banda, l’agència libanesa ANN va informar d’un atac israelià contra un edifici de dues plantes en la localitat de Nabatieh (al sud del Líban) en el qual 19 persones van resultar ferides.

En l’última setmana, les tropes israelianes van dur a terme maniobres en les zones muntanyenques del nord per a preparar-se per a “diverses amenaces” en cas d’una escalada significativa, segons recollia un comunicat castrense.

La popular cadena de televisió Channel 12 va revelar anit, a més, que l’Exèrcit ha desplegat tropes addicionals en les proximitats a la frontera amb el Líban.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.