Política

estat espanyol

PSOE i PP aproven junts el primer pas de la reforma del CGPJ amb una pluja de crítiques

Els vocals del Consell General del Poder Judicial proposats per PP i PSOE no tindran candidatures alternatives

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous amb la suma de vots del PP i del PSOE començar la tramitació urgent de la llei que reformarà el Consell General el Poder Judicial (CGPJ) encara que amb les crítiques de la resta de partits polítics, que o bé no han votat, han votat en contra o s’han abstingut.

La presa en consideració de la proposició de llei orgànica, que insta els nous membres del CGPJ pactats pels dos grans partits a proposar un nou sistema d’elecció en el termini de sis mesos, ha estat aprovada per 258 vots a favor, 43 en contra i 33 abstencions.

A la votació no ha assistit el president del govern, Pedro Sánchez, que ha rebut aquest matí en la Moncloa a l’ex primer ministre de Portugal, ara president electe del Consell Europeu, Antonio Costa.

El soci de govern de coalició, Sumar s’ha abstingut en considerar que la proposta és insuficient i ha de ser “corregida”, igual que PNB i UPN, mentre que Vox ha votat en contra i alguns dels principals aliats de la investidura de Pedro Sánchez com ERC i Bildu no han votat, mentre que Podem, BNG i Junts l’han rebutjat.

Tots els partits, des de la dreta fins a l’esquerra han carregat contra el pacte del PP i PSOE bé per no aprofundir en una reforma del poder judicial o, en el cas de Vox, perquè el bipartidisme es “reparteixi” els jutges.

I és que a partir d’avui la proposició de llei es tramitarà de manera urgent per a ser aprovada definitivament per un ple al Senat previst per al 31 de juliol.

PP i PSOE han pactat rebutjar qualsevol esmena que es pugui registrar, una vegada que avui s’ha obert el termini fins dimarts que ve, dia 9.

Malgrat que els dos grans partits han unit les seves forces, el debat ha transcorregut amb tensió entre tots dos.

Sense candidatures alternatives

Els vint juristes proposats de manera conjunta pel PP i el PSOE per a renovar el CGPJ no tindran rivals per a la seva elecció, ja que cap altre grup parlamentari ha registrat candidatures alternatives en el termini que ha acabat aquest dijous tant en el Congrés com al Senat.

En la cambra baixa, que tria deu vocals, el termini acabava a les 12.00 hores i la Mesa s’ha reunit més tard, després de concloure el ple, i ha qualificat (admès a tràmit) ja l’única llista rebuda, segons han informat a Efe fonts parlamentàries.

Al Senat, on es trien els altres deu vocals, el termini concloïa a les 14.00 hores i tampoc hi ha hagut candidatures diferents, però en aquest cas la reunió de la Mesa per a la qualificació se celebrarà demà divendres.

Majoria de tres cinquens

Està previst que la designació definitiva dels nous components del CGPJ es faci en el Congrés el dia 23 i al Senat el 24, mitjançant sengles votacions en ple, per majoria de tres cinquens en tots dos casos.

El PP i el PSOE superen folgadament els 210 diputats i 160 senadors que necessitaran els vint vocals per a ser triats.

Altres partits, com a PNB, EH Bildu i BNG ja han avançat que no votaran pels candidats proposats o que no participaran si més no de les votacions.

Abans, els vint candidats han de passar un examen d’idoneïtat en les comissions de Nomenaments de cada cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.