Gran angular

Belén Viloria

Directora executiva de B Lab Spain

“Cal un model econòmic més just, inclusiu i regeneratiu”

“L’ecosistema empresarial català és líder en sostenibilitat per la política autonòmica i el pes de Barcelona com a ‘hub’ innovador”

“Els nostres estàndards estan concebuts per transformar tots els processos de l’empresa, no sols una àrea o departament”

El perfil
Belén Viloria és llicenciada en ciències econòmiques i empresarials. En 20 anys en el món corporatiu, ha liderat projectes d’innovació social i creació de comunitats de valor, així com nous models de negoci. Abans d’incorporar-se a B Corp, va liderar el procés de revinculació amb la societat de Creu Roja Espanyola. És membre de TED, ambaixadora de TEDx i líder climàtica del Climate Reality Project, que lidera Al Gore, entre altres càrrecs.
No ens preocupa la regulació, perquè les empreses del moviment B Corp són puntes de llança

El moviment B Corp, conduït a l’Estat per B Lab Spain, que impulsa la transformació del model empresarial en benefici dels treballadors, la comunitat i el planeta, ja és tota una realitat a Catalunya, amb 91 empreses adherides (4.621 milions d’euros de facturació i 12.000 empleats), que suposen un 41% de les empreses B Corp de tot l’Estat.

Com neix el moviment?
Sorgeix fa 17 anys, nou a Espanya, quan uns emprenedors dels EUA, després de vendre la seva empresa a un fons, al cap d’un any s’adonen que ja no queda ningú dels que havien aixecat el projecte. Així, a través de l’ONG B Lab, van crear un sistema d’estàndards pensats per protegir qui crea realment valor a la societat i posar a un mateix nivell treballadors i accionistes. L’objectiu és assolir un canvi sistèmic del model econòmic, més just, inclusiu i regeneratiu.
I quins són aquests estàndards?
És important remarcar que es basen en l’exercici de l’empresa, més que en reports periòdics. Estan concebuts per transformar tots els processos, no només una àrea o departament. Són 200 indicadors d’impacte positiu, en cinc àrees: els treballadors, els clients, la comunitat en què opera l’empresa, el medi ambient i la governança. En els seus estatuts han d’incloure aquests compromisos, tot destacant que els treballadors seran al mateix nivell que els accionistes. Així mateix, han d’assumir que mantindran un procés de millora contínua, tot reavaluant-se cada tres anys.
Les empreses venen o aneu a buscar-les?
En aquests nou anys, han vingut. Cal pensar que, si no hi ha convicció, en la direcció, és difícil que una empresa esdevingui B Corp. Cal determinació, gosadia i ganes de millora. Val a dir que oferim a tothom, de franc, l’eina Avaluació d’Impacte B, perquè qui vulgui pugui mesurar la seva sostenibilitat. Tenim 300 empreses B Corp a Espanya, però són 10.000 les que fan servir l’eina.
Hi ha empreses més proclius a la sostenibilitat que d’altres?
Cada empresa és un món, i aborda els processos de manera diferent. No és el mateix una consultora, que pot tenir un negoci més controlat des del punt de vista de la sostenibilitat, que una d’alimentació, que ha de tenir cura de totes les baules de la cadena de valor, tot vigilant que els seus proveïdors també compleixen amb els estàndards de sostenibilitat, fins al consumidor final. És clar que empreses de sectors com el militar, el tabac, els combustibles fòssils o la pornografia no podrien entrar a B Corp. Hi ha altres sectors, com ara la joieria, que mantenim en una situació de moratòria: cal aplicar-los estàndards addicionals perquè més tard no ens trobem amb problemes.
Heu aconseguit que es reconegui la figura SBIC?
Ha estat una gran fita el reconeixement de la figura legal de les societats de benefici i interès comú (SBIC), que es va aconseguir amb el suport de centenars de personalitats i organitzacions. Hem aconseguit que s’inclogui dins de la llei crea i creix, i reconeix les empreses amb propòsit social i ambiental i de bona governança. Totes les empreses B Corp entren dins d’aquesta categoria.
Creieu que les administracions haurien de tenir una legislació més avançada?
La veritat és que això no ens preocupa, perquè les empreses B Corp de fet ja són puntes de llança. De tota manera, els estàndards que dissenyem tenen en compte les legislacions que entenem que han de ser concebudes perquè les empreses puguin transitar cap a aquests compromisos.
Què suposa el Cercle d’Impacte B?
És un grup de líders empresarials, d’empreses B Corp, que s’uneixen per compartir aquesta filosofia i inspirar en el lideratge d’empresa sostenible.
Un gran projecte ambiciós que esteu tirant endavant és el de Ciutats+B.
Partim del fet que és molt important que les empreses contribueixin al seu territori. Ja ho vam començar a fer amb Comunitats B, per impulsar, des de l’àmbit local, una economia justa i sostenible en clau social, ambiental i econòmica. Ara volem aprofundir en aquesta idea amb Ciutats+B, tot engegant un pla pilot, Barcelona+B, per fer més sostenible i inclusiva la ciutat. Hi som quatre socis impulsors, nosaltres, l’escola de negocis EADA, Laboratoris Ferrer i l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta de detectar projectes clau perquè la ciutat sigui més sostenible, i de moment ja en tenim 230. Ja s’hi han adherit 100 associacions. Inclou els projectes Treballem+B, per fomentar l’ocupabilitat, i Eduquem+B, per educar millor en sostenibilitat, sobretot els joves.
Per què Catalunya ha agafat tanta volada en el moviment B Corp?
Hi ha diversos factors que situen i impulsen l’ecosistema empresarial català com a líder en matèria de sostenibilitat. La posada en marxa de polítiques i estratègies regionals en favor de la sostenibilitat i l’economia circular promogudes per les administracions públiques, la consolidació de Barcelona com a hub d’innovació i tecnològic de referència a escala europea i el desenvolupament d’infraestructures avançades relacionades amb l’ús d’energies renovables i l’aprofitament de recursos naturals han contribuït a situar Catalunya com un territori pioner en l’impuls de la sostenibilitat, amb empreses com Danone, Ferrer, Port Aventura, Heura, Isdin, Vallformosa i moltes altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.