Gran angular

Belén Viloria

Directora executiva de B Lab Spain

“Cal un model econòmic més just, inclusiu i regeneratiu”

“L’ecosistema empresarial català és líder en sostenibilitat per la política autonòmica i el pes de Barcelona com a ‘hub’ innovador”

“Els nostres estàndards estan concebuts per transformar tots els processos de l’empresa, no sols una àrea o departament”

El perfil
Belén Viloria és llicenciada en ciències econòmiques i empresarials. En 20 anys en el món corporatiu, ha liderat projectes d’innovació social i creació de comunitats de valor, així com nous models de negoci. Abans d’incorporar-se a B Corp, va liderar el procés de revinculació amb la societat de Creu Roja Espanyola. És membre de TED, ambaixadora de TEDx i líder climàtica del Climate Reality Project, que lidera Al Gore, entre altres càrrecs.
No ens preocupa la regulació, perquè les empreses del moviment B Corp són puntes de llança

El movi­ment B Corp, conduït a l’Estat per B Lab Spain, que impulsa la trans­for­mació del model empre­sa­rial en bene­fici dels tre­ba­lla­dors, la comu­ni­tat i el pla­neta, ja és tota una rea­li­tat a Cata­lu­nya, amb 91 empre­ses adhe­ri­des (4.621 mili­ons d’euros de fac­tu­ració i 12.000 emple­ats), que supo­sen un 41% de les empre­ses B Corp de tot l’Estat.

Com neix el movi­ment?
Sor­geix fa 17 anys, nou a Espa­nya, quan uns empre­ne­dors dels EUA, després de ven­dre la seva empresa a un fons, al cap d’un any s’ado­nen que ja no queda ningú dels que havien aixe­cat el pro­jecte. Així, a través de l’ONG B Lab, van crear un sis­tema d’estàndards pen­sats per pro­te­gir qui crea real­ment valor a la soci­e­tat i posar a un mateix nivell tre­ba­lla­dors i acci­o­nis­tes. L’objec­tiu és asso­lir un canvi sistèmic del model econòmic, més just, inclu­siu i rege­ne­ra­tiu.
I quins són aquests estàndards?
És impor­tant remar­car que es basen en l’exer­cici de l’empresa, més que en reports periòdics. Estan con­ce­buts per trans­for­mar tots els pro­ces­sos, no només una àrea o depar­ta­ment. Són 200 indi­ca­dors d’impacte posi­tiu, en cinc àrees: els tre­ba­lla­dors, els cli­ents, la comu­ni­tat en què opera l’empresa, el medi ambi­ent i la gover­nança. En els seus esta­tuts han d’incloure aquests com­pro­mi­sos, tot des­ta­cant que els tre­ba­lla­dors seran al mateix nivell que els acci­o­nis­tes. Així mateix, han d’assu­mir que man­tin­dran un procés de millora contínua, tot rea­va­lu­ant-se cada tres anys.
Les empre­ses venen o aneu a bus­car-les?
En aquests nou anys, han vin­gut. Cal pen­sar que, si no hi ha con­vicció, en la direcció, és difícil que una empresa esde­vin­gui B Corp. Cal deter­mi­nació, gosa­dia i ganes de millora. Val a dir que ofe­rim a tot­hom, de franc, l’eina Ava­lu­ació d’Impacte B, perquè qui vul­gui pugui mesu­rar la seva sos­te­ni­bi­li­tat. Tenim 300 empre­ses B Corp a Espa­nya, però són 10.000 les que fan ser­vir l’eina.
Hi ha empre­ses més pro­clius a la sos­te­ni­bi­li­tat que d’altres?
Cada empresa és un món, i aborda els pro­ces­sos de manera dife­rent. No és el mateix una con­sul­tora, que pot tenir un negoci més con­tro­lat des del punt de vista de la sos­te­ni­bi­li­tat, que una d’ali­men­tació, que ha de tenir cura de totes les bau­les de la cadena de valor, tot vigi­lant que els seus proveïdors també com­plei­xen amb els estàndards de sos­te­ni­bi­li­tat, fins al con­su­mi­dor final. És clar que empre­ses de sec­tors com el mili­tar, el tabac, els com­bus­ti­bles fòssils o la por­no­gra­fia no podrien entrar a B Corp. Hi ha altres sec­tors, com ara la joie­ria, que man­te­nim en una situ­ació de moratòria: cal apli­car-los estàndards addi­ci­o­nals perquè més tard no ens tro­bem amb pro­ble­mes.
Heu acon­se­guit que es reco­ne­gui la figura SBIC?
Ha estat una gran fita el reco­nei­xe­ment de la figura legal de les soci­e­tats de bene­fici i interès comú (SBIC), que es va acon­se­guir amb el suport de cen­te­nars de per­so­na­li­tats i orga­nit­za­ci­ons. Hem acon­se­guit que s’inclo­gui dins de la llei crea i creix, i reco­neix les empre­ses amb propòsit social i ambi­en­tal i de bona gover­nança. Totes les empre­ses B Corp entren dins d’aquesta cate­go­ria.
Cre­ieu que les admi­nis­tra­ci­ons hau­rien de tenir una legis­lació més avançada?
La veri­tat és que això no ens pre­o­cupa, perquè les empre­ses B Corp de fet ja són pun­tes de llança. De tota manera, els estàndards que dis­se­nyem tenen en compte les legis­la­ci­ons que ente­nem que han de ser con­ce­bu­des perquè les empre­ses puguin tran­si­tar cap a aquests com­pro­mi­sos.
Què suposa el Cer­cle d’Impacte B?
És un grup de líders empre­sa­ri­als, d’empre­ses B Corp, que s’unei­xen per com­par­tir aquesta filo­so­fia i ins­pi­rar en el lide­ratge d’empresa sos­te­ni­ble.
Un gran pro­jecte ambiciós que esteu tirant enda­vant és el de Ciu­tats+B.
Par­tim del fet que és molt impor­tant que les empre­ses con­tri­bu­ei­xin al seu ter­ri­tori. Ja ho vam començar a fer amb Comu­ni­tats B, per impul­sar, des de l’àmbit local, una eco­no­mia justa i sos­te­ni­ble en clau social, ambi­en­tal i econòmica. Ara volem apro­fun­dir en aquesta idea amb Ciu­tats+B, tot enge­gant un pla pilot, Bar­ce­lona+B, per fer més sos­te­ni­ble i inclu­siva la ciu­tat. Hi som qua­tre socis impul­sors, nosal­tres, l’escola de nego­cis EADA, Labo­ra­to­ris Fer­rer i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. Es tracta de detec­tar pro­jec­tes clau perquè la ciu­tat sigui més sos­te­ni­ble, i de moment ja en tenim 230. Ja s’hi han adhe­rit 100 asso­ci­a­ci­ons. Inclou els pro­jec­tes Tre­ba­llem+B, per fomen­tar l’ocu­pa­bi­li­tat, i Edu­quem+B, per edu­car millor en sos­te­ni­bi­li­tat, sobre­tot els joves.
Per què Cata­lu­nya ha aga­fat tanta volada en el movi­ment B Corp?
Hi ha diver­sos fac­tors que situen i impul­sen l’eco­sis­tema empre­sa­rial català com a líder en matèria de sos­te­ni­bi­li­tat. La posada en marxa de polítiques i estratègies regi­o­nals en favor de la sos­te­ni­bi­li­tat i l’eco­no­mia cir­cu­lar pro­mo­gu­des per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, la con­so­li­dació de Bar­ce­lona com a hub d’inno­vació i tec­nològic de referència a escala euro­pea i el desen­vo­lu­pa­ment d’infra­es­truc­tu­res avançades rela­ci­o­na­des amb l’ús d’ener­gies reno­va­bles i l’apro­fi­ta­ment de recur­sos natu­rals han con­tribuït a situar Cata­lu­nya com un ter­ri­tori pio­ner en l’impuls de la sos­te­ni­bi­li­tat, amb empre­ses com Danone, Fer­rer, Port Aven­tura, Heura, Isdin, Vall­for­mosa i mol­tes altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.