Política

Guerra a Ucraïna

Els Estats Units i Alemanya van frustrar un complot rus per matar un fabricant d’armes

El Kremlin volia assassinar Armin Papperger, el director general de Rheinmetall, el principal fabricant d’armes alemany

La trama s’emmarca en una campanya de sabotatges per interrompre el flux d’armament a Ucraïna

Rússia pla­ne­java assas­si­nar el cap d’una impor­tant empresa d’arma­ment ale­ma­nya, segons ha reve­lat aquest dijous la cadena nord-ame­ri­cana CNN.

Segons cinc fun­ci­o­na­ris de Was­hing­ton i occi­den­tals conei­xe­dors del cas, els ser­veis d’intel·ligència dels Estats Units van des­co­brir a prin­ci­pis d’any que el govern rus pre­te­nia eli­mi­nar diver­sos exe­cu­tius de la indústria de defensa a Europa que pro­ve­eix d’armes a Ucraïna. El pla més madur era per matar Armin Pap­per­ger, un empre­sari ale­many que ha lide­rat l’envi­a­ment d’armes i vehi­cles mili­tars per a Kíiv. La seva empresa, Rhein­me­tall, és el fabri­cant d’armes més gran d’Ale­ma­nya i pro­du­eix obu­sos d’arti­lle­ria de 155 mil·límetres, uns pro­jec­tius deter­mi­nants en la guerra de des­gast con­tra Rússia.

Els nord-ame­ri­cans van avi­sar del com­plot a les auto­ri­tats ale­ma­nyes, que van poder pro­te­gir Pap­per­ger i frus­trar el supo­sat pla. Un alt càrrec del govern ale­many va con­fir­mar a la CNN que Was­hing­ton havia avi­sat Berlín del com­plot.

La cadena recorda que Rússia va ini­ciar fa mig any una cam­pa­nya de sabo­tatge a tot Europa amb l’objec­tiu d’atu­rar el flux d’armes occi­den­tals cap a Ucraïna i min­var el suport públic a Kíiv. Aques­tes acci­ons van des de petits actes vandàlics fins a atacs incen­di­a­ris a magat­zems des­ti­na­des al con­flicte. Aquesta nova infor­mació sug­ge­reix que en aquesta guerra a l’ombra el Krem­lin estava dis­po­sada a assas­si­nar ciu­ta­dans.

La notícia coin­ci­deix amb les advertències dels fun­ci­o­na­ris de l’OTAN sobre la gra­ve­tat de la cam­pa­nya de sabo­tatge russa, que alguns cre­uen que pot tras­pas­sar el llin­dar del con­flicte a l’est d’Europa. “Veiem sabo­tat­ges, veiem com­plots d’assas­si­nat, veiem incen­dis domèstics. Veiem coses que tenen un cost en vides huma­nes”, va aler­tar dimarts un alt càrrec de l’Aliança.

La Casa Blanca no ha con­fir­mat l’existència de la trama per assas­si­nar Pap­per­ger. No obs­tant, la por­ta­veu del Con­sell de Segu­re­tat Naci­o­nal Adri­enne Wat­son ha apun­tat que “la inten­si­fi­cació de la cam­pa­nya de sub­versió de Rússia és una cosa que ens estem pre­nent molt seri­o­sa­ment i en què hem estat con­cen­trats durant els últims mesos. Wat­son ha asse­gu­rat que els Estats Units tre­ba­llen “acti­va­ment” amb els seus ali­ats de l’OTAN per “expo­sar i atu­rar aques­tes acti­vi­tats”.

La minis­tra ale­ma­nya d’Exte­ri­ors, Anna­lena Baer­bock, ha decla­rat durant al cimera de l’Aliança a Was­hing­ton que els plans per atemp­tar con­tra el direc­tiu de Rhein­me­tall són “una mos­tra me´s que el pre­si­dent rus [Vladímir Putin] lliura una guerra híbrida con­tra Europa”. “Aquesta inclou cibe­ra­tacs, sabo­tatge, cam­pa­nyes de desin­for­mació i també atacs con­tra per­so­nes en ter­ri­tori euro­peu”, ha indi­cat als mit­jans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.