Salut

salut

La vacunació infantil s’estanca

L’OMS i la Unicef calculen que hi ha 2,7 milions de menors més sense vacunar o sense rebre la totalitat de vacunes

Tres de cada quatre lactants viuen en països on la baixa cobertura d’immunització ja està provocant brots de xarampió

La vacunació infantil al món encara no s’ha recuperat del retrocés que va patir durant la pandèmia de Covid-19. Les Nacions Unides (ONU) constaten que la immunització s’ha mantingut pràcticament sense canvis des del 2022 i encara no ha tornat als nivells anteriors al 2019.

Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de l’ONU per a la Infància (Unicef), la xifra de nenes i nens que han rebut les tres dosis de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (DTP) s’ha mantingut estable en el 84% (108 milions) el 2023, el mateix percentatatge que el 2022 i dos punts menys que el 2019. No obstant, ha augmentat el nombre d’infants que no han rebut cap dosi, de 13,9 milions el 2022 a 14,5 milions el 2023. A més, 6,5 milions no han completat la pauta de l’DTP, necessària per aconseguir protecció per a aquestes malalties durant la lactància i els primer anys de vida.

També s’ha estancat la immunització del xarampió, amb gairebé 35 milions de menors sense protecció o només amb protecció parcial. L’any passat només van rebre la primera dosi d’aquesta vacuna el 83 % dels nens d’arreu del món. El total dels que van rebre la segona dosi va arribar al 74%, només un lleuger augment respecte el 2022 (73%) i tres punts més que el 2019 (71%). Però aquestes xifres no arriben al 95% de cobertura necessari per prevenir brots d’aquesta malaltia mortal i eradicar-la. En els últims cinc anys, els brots de xarampió han afectat 103 països, on viuen tres quartes parts dels lactants de tot el món. Per contra, els països amb una alta cobertura de vacunació no van patir brots del virus.

“La cobertura global de la immunització encara no s’ha recuperat de l’històric retrocés que va patir durant al pandèmia”, ha resumit la directora de programes de vacunació de l’OMS, Katherine O’Brien. És per això que les agències de l’ONU han instat a fer un “esforç mundial” per tancar la “bretxa d’immunització”, que s’ha ampliat des de la pandèmia de Covid-19 per la paralització dels programes de vacunació a moltes xarxes sanitàries nacionals, sobretot a països en desenvolupament. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recordat que aquest problema té solució perquè “la vacuna contra el xarampió és barata i es pot administrar fins i tot als llocs més difícils”. L’agència de salut l’ONU s’ha compromès a col·laborar per omplir aquestes “llacunes” i “protegir com més aviat millor els nens i nenes més exposats”.

Del costat positiu, l’ONU destaca l’avenç de vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH), que a llarg termini pot provocar càncer del coll d’úter en les dones. La immunització contra el VPH va augmentar del 20% el 2022 al 27% el 2023, gràcies en gran mesura a les campanyes de l’Aliança per a les Vacunes Gavi en països de grans poblacions com Bangladesh, Indonèsia o Nigèria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.