Política

Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

La popular maltesa rep el suport de 562 eurodiputats i la candidata alternativa, l’espanyola Irene Montero, 61

L’eurocambra constitueix la seva desena legislatura formada per 720 membres

La conservadora Roberta Metsola ha estat reelegida aquest dimarts com a presidenta del Parlament Europeu, que ha constituït aquest dimarts la seva desena legislatura a l’hemicicle d’Estrasburg. Metsola ha rebut el suport de 562 parlamentaris –de 623 que han emès el seu vot de manera vàlida– per continuar al capdavant de l’eurocambra fins al gener de 2027. La candidata alternativa, l’eurodiputada espanyola de Podem Irene Montero, ha recollit 61 vots.

Metsola, que ara té 45 anys, es va convertir el 2022 en la persona més jove i la primera de Malta en presidir una institució comunitària, així com la tercera dona en presidir l’eurocambra. A més, després del socialdemòcrata alemany Martin Schulz, serà la segona que ocupa la presidència del Parlament de la UE durant dues legislatures consecutives.

En el seu discurs previ com a aspirant a la reeditar el càrrec, Mesola ha apostat per “un Parlament fort, en una Unió forta”. “Això és el que els tractats pretenen que siguem i això és el que la gent necessita que siguem. No podem acceptar que el nostre paper com a parlamentaris es dilueixi”, ha advertit. Un dels grans reptes institucional de la maltesa per al mandat que ara comença és que l’Eurocambra aconsegueixi el dret d’iniciativa legislativa i reforci el seu paper institucional davant els altres dos organismes comunitaris, la Comissió Europea i el Consell Europeu.

A banda d’escollir la nova mesa, el primer ple de l’eurocambra, que es prolongarà fins dijous, ha de decidir també si l’alemanya Ursula von der Leyen continua com a presidenta de l’executiu europeu durant un mandat més.

El Parlament Europeu estarà format aquesta legislatura per 720 diputats, més de la meitat dels quals (54%) estrenen els seus mandats per primera vegada, segons les estadístiques de l’eurocambra. La edat mitjana dels parlamentaris és de 50 anys –amb una forquilla que va dels 23 del més jove als 77 del més veterà– i menys de la meitat són dones (39%).

Derrotar la ultradreta per l’esquerra

Una d’elles és l’eurodiputada de Podem i exministra espanyola d’Igualtat Irene Montero, que ha estat l’aspirant del grup de L’Esquerra a la presidència de l’eurocambra. Una candidatura més que res simbòlica, ja que Metsola tenia el suport de tots els grups majoritaris per renovar el càrrec dos anys i mig més. Però Montero ha aprofitat el seu discurs en qualitat de candidata per advertir que les forces de l’extrema dreta només poden ser derrotades “per l’esquerra”, com ha passat a les eleccions franceses. “Vostès diuen defensar un cordó sanitari a l’extrema dreta. Les eleccions a França ens deixen una lliçó democràtica i antifeixista: a l’extrema dreta se la guanya per l’esquerra. Les polítiques neoliberals i el relat de la moderació no només no frenen l’extrema dreta, sinó que li posen una catifa vermella. Als feixistes se’ls para garantint drets”, ha proclamat.

Una extrema dreta que s’ha fet notar a la inauguració del plenari, quan a diferència de la majoria dels eurodiputats, els de les bancades on s’asseuen els grups dels Patriotes per Europa i de l’Europa de les Nacions Sobiranes no s’han posat dempeus durant la interpretació de l’himne europeu, la Novena Simfonia de Beethoven.

Un dels parlamentaris que ha estrenat escó és el també espanyol Alvise Pérez (Se Acabó La Fiesta), que avui ha anunciat que dimitirà com a eurodiputat quan es convoquin eleccions legislatives a l’Estat. Pérez ha confirmat que es presentarà com a candidat a la presidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.