Patrimoni

Mataró posa en valor el patrimoni romà de la Torre Llauder amb ajuts de fora

La visita aquest matí del ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha constat que la injecció de 2,7 milions d’euros anunciada servirà per posar en valor el clos arqueològic de la Torre Llauder i dinamitzar-lo com atractiu turístic. Ha calgut l’aportació de subvencions dels fons europeus per donar un impuls al jaciment declarat des del 1999 Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica. L’aportació permetrà intervenir per rehabilitar els mosaics, que es retiraran per restaurar i tornar a muntar, i s’haurà de posar al damunt una coberta nova per protegir el jaciment. El director de serveis d’Espais Públics i Equipaments de l'Ajuntament, Lluís Gibert, explica que treballen per executar el projecte els propers dos anys i reobrir al públic el 2027.

La darrera actuació es va fer el 201o quan es va protegir els mosaics, que havien estat durant dècades a l'intempèrie, amb una vela provisional. Des d’aleshores no s’han deixat de fer excavacions al recinte per part dels alumnes d’arqueologia de la Universitat de Barcelona i de la UAB. A la zona de ponent és on es podran continuar fent excavacions mentre es facin les obres de restauració del jaciment. Una de les prioritats es fer accessible el clos que queda elevat per sobre el nivell del carrer i on s’han d’eliminar les barreres arquitectòniques. Aquest és un dels motius que avui en dia limita el nombre de visites turístiques o que s’hi puguin fer esdeveniments. El jaciment es manté obert durant l’any per rebre les escoles i els dissabtes es fan visites comentades. Està prevista la construcció d'una petita sala d’interpretació on fer l’acollida als visitants i una zona de serveis, amb lavabo i bar.

Passeres pel recinte

El projecte planteja fer un recorregut entre mig d’unes passeres per damunt del que era la vil·la romana i veure els mosaics de les sales que formen el jaciment descobert per l’arqueòleg mataroní Marià Ribas, el 1961. L’Ajuntament de Mataró va encarregar el 2005 el pla director del jaciment que recopilava la informació del seu estat per fixar les prioritats de la seva restauració. Les directrius es concreten en tres àmbits: l’excavació arqueològica en extensió del jaciment, la restauració de les restes i la museïtzació del recinte.

L’alcalde de Mataró, David Bote, ha destacat que cada vegada hi haurà més ciutadans i visitants a la ciutat que podran gaudir del patrimoni i del passat de la ciutat.  Aprofitant la visita a la capital del Maresme el ministre d’Indústria i Turisme ha visitat també l’empresa internacional Hartmann especialitzada en material médic i sanitari, ubicada al polígon de Pla d’en Boet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.