Patrimoni

Josep Maria Vila Carabasa

Arqueòleg

“L’arqueologia medieval necessita gent que s’hi dediqui”

Ha centrat la seva recerca en l’arqueologia medieval, una especialitat molt poc coneguda al nostre país

És el director dels treballs arqueològics que s’estan fent al monestir de Santes Creus, on s’han descobert tombes de nobles intactes

Fins a finals dels anys noranta, l’arqueologia d’època medieval era bàsicament preventiva
Quan vaig estudiar la carrera a la facultat, gairebé no hi havia res d’arqueologia medieval En general, quan parles d’arqueologia, la gent s’imagina unes parets baixetes i ja està

Ens tro­bem al mones­tir de San­tes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp), una de les joies de l’art cis­ter­cenc i un espai car­re­gat d’història. D’entre els punts d’interès del recinte des­ta­quen les tom­bes de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, els únics reis de la Corona d’Aragó les res­tes dels quals han per­vin­gut intac­tes. En els dar­rers mesos, però, l’atenció dels arqueòlegs està cen­trada en la des­co­berta d’una vin­tena de tom­bes de nobles cata­lans, mira­cu­lo­sa­ment pre­ser­va­des del procés d’aban­do­na­ment del con­vent des de mit­jans del segle XIX. Josep Maria Vila Cara­basa (Bar­ce­lona, 1964), màster en arque­o­lo­gia medi­e­val per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, és el direc­tor de les exca­va­ci­ons i amb ell par­lem d’aquesta des­co­berta i, en con­junt, de la seva tra­jectòria com a arqueòleg que s’ha espe­ci­a­lit­zat en l’època medi­e­val.

Parli’ns dels seus ini­cis com a inves­ti­ga­dor. Què el va moti­var a espe­ci­a­lit­zar-se en l’època medi­e­val?
Des de molt petit tenia clar que volia estu­diar història, però no tenia cap espe­ci­a­li­tat defi­nida. De fet, em vaig matri­cu­lar a la uni­ver­si­tat per fer història gene­ral, una no espe­ci­a­li­tat que incloïa assig­na­tu­res de totes les èpoques i et pre­pa­rava bàsica­ment per fer de pro­fes­sor d’ins­ti­tut. Però quan vaig fer les assig­na­tu­res de medi­e­val, al ter­cer curs, suposo que els pro­fes­sors que vaig tenir en aquell moment em van moti­var espe­ci­al­ment. A segon curs feies la part d’arque­o­lo­gia i vaig anar a alguna exca­vació. En aquells moments gai­rebé no hi havia arque­o­lo­gia medi­e­val, no exis­tia com a dis­ci­plina. Hi havia arque­o­lo­gia i després hi havia els estu­dis d’història medi­e­val. Però m’interes­sava molt l’arque­o­lo­gia com a meto­do­lo­gia per tre­ba­llar i quan vaig veure que com a període m’interes­sava l’edat mit­jana, vaig ajun­tar les dues coses i vaig can­viar d’espe­ci­a­li­tat.
Va haver-hi algun mes­tratge que el motivés espe­ci­al­ment?
En aquell moment, hi havia un pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, que era en Josep Her­nando, que em va influir espe­ci­al­ment. També recordo que havia lle­git la novel·la d’Umberto Eco El nom de la rosa l’estiu ante­rior, que també d’alguna manera et porta a l’entu­si­asme. Aquesta con­ju­mi­nació de coses em van por­tar cap a l’arque­o­lo­gia medi­e­val.
‘El nom de la rosa’ se cen­tra en el món del lli­bre, però vostè va dedi­car-se a l’arque­o­lo­gia. Què motiva un his­to­ri­a­dor a espe­ci­a­lit­zar-se en una meto­do­lo­gia que, en ter­mes gene­rals, s’acos­tuma a asso­ciar amb la pre­història o l’anti­gui­tat?
És veri­tat que l’arque­o­lo­gia, com a ciència, comença per les èpoques que no tenen cap altra forma d’infor­mació, que són la pre­història i la història antiga. A l’època medi­e­val, en què cada cop hi ha més docu­men­tació escrita, la història s’havia fet sem­pre i es segueix fent ara, pri­o­ritària­ment, a par­tir de la docu­men­tació escrita. I a l’època moderna i con­tem­porània, ja no t’ho explico, tot i que ara s’està intro­duint a poc a poc l’arque­o­lo­gia d’època moderna i con­tem­porània en els plans d’estu­dis. Molt a poc a poc i molt menys del que neces­si­ta­ria la pro­fessió d’arqueòleg, que no té espe­ci­a­lis­tes específics.
És una man­cança de Cata­lu­nya o també es pro­du­eix en altres països?
A tot arreu, la tra­dició ve d’aquí. El que passa és que l’arque­o­lo­gia de camp neces­sita gent que es dedi­qui també a aquests períodes. Nosal­tres ens cen­trem en com­ple­xos que abas­ten un període molt llarg de temps, com ara San­tes Creus o Esca­la­dei. Els edi­fi­cis tenen ocu­pa­ci­ons i ras­tres de diver­ses èpoques, des de la fun­dació fins pràcti­ca­ment l’actu­a­li­tat. I molts d’aquests edi­fi­cis s’han uti­lit­zat durant molt temps o fins i tot con­ti­nuen uti­lit­zant-se avui dia per al mateix objec­tiu que ori­ginària­ment. Això només passa amb els edi­fi­cis a par­tir de l’època medi­e­val. No hi ha cap tem­ple romà ni cap circ que con­tinuï fent d’això, per enten­dre’ns. En canvi, hi ha un munt d’esglésies medi­e­vals que con­ti­nuen sent esglésies o edi­fi­cis resi­den­ci­als. No viuen de la mateixa manera, però con­ti­nuen vivint allà mateix. Aquest fet genera un tipus de rep­tes molt dife­rents.
Pel que fa a meto­do­lo­gia, en què es dife­ren­cia l’arque­o­lo­gia medi­e­val o moderna?
La meto­do­lo­gia que fem ser­vir està molt mar­cada per l’època pre­històrica i antiga. De fet, ser­veix per a totes les èpoques. I l’única que té una meto­do­lo­gia una mica més específica, per les carac­terísti­ques de les res­tes que hi ha, és la pre­història. Però l’arque­o­lo­gia d’època antiga, medi­e­val, moderna i con­tem­porània és sem­pre la mateixa, no can­via. Sim­ple­ment can­vien els objec­tes que reculls o la cro­no­lo­gia de les coses que tu estàs estu­di­ant, però la manera d’estu­diar-les no. Nosal­tres sim­ple­ment hem d’iden­ti­fi­car totes les coses que hi ha, orde­nar-les cro­nològica­ment i saber com s’han anat for­mant aquells nivells. És veri­tat que tenim una diferència més clara en relació amb els antics, i és que tenim edi­fi­cis en alçada. Quan par­les d’arque­o­lo­gia, la gent s’ima­gina unes parets bai­xe­tes i ja està. En el nos­tre cas, a part d’exca­var el sub­sol, el que estu­diem, arqueològica­ment par­lant, són els edi­fi­cis com a tal, amb tots els com­po­nents: les por­tes, les fines­tres, els tipus de parets... Si una porta té un tapiat, doncs aquell tapiat és més modern que la porta. I jugant amb això aca­bes fent un mapa de com ha anat crei­xent, com s’ha anat for­mant i com s’ha anat modi­fi­cant aquell edi­fici. Els edi­fi­cis medi­e­vals, que són sen­cers, neces­si­ten des­plaçar la meto­do­lo­gia del sub­sol cap al con­junt de l’edi­fici.
I com es tre­ba­lla amb els arqui­tec­tes? Ima­gino que no deu ser una relació sen­zi­lla...
Aquí és quan sor­gei­xen els con­flic­tes. Tra­di­ci­o­nal­ment, els arqui­tec­tes con­si­de­ra­ven que de terra cap amunt els edi­fi­cis eren cosa seva, que era arqui­tec­tura. Nosal­tres estu­diem els edi­fi­cis amb una meto­do­lo­gia arqueològica i després, evi­dent­ment, la recerca s’inte­gra en els pro­jec­tes de res­tau­ració.
I es fa prou cas als medi­e­va­lis­tes quan es tracta de res­tau­rar un edi­fici?
La nor­ma­tiva cada cop és més clara i cada cop també tots, no només els arqui­tec­tes sinó també els arqueòlegs, tenim clar que cal tre­ba­llar coor­di­na­da­ment. Les recer­ques plu­ri­dis­ci­plinàries reque­rei­xen un ingre­di­ent que és molt impor­tant, que és la gene­ro­si­tat. Tot­hom ha d’enten­dre que ha d’apor­tar el que ell sap i escol­tar el que fan els altres, inde­pen­dent­ment que sigui arqui­tecte o arqueòleg. Al final, cadascú té la seva funció i la suma de totes aques­tes fun­ci­ons hau­ria d’aca­bar con­duint al millor pro­jecte pos­si­ble. Ja fa més de trenta anys que tre­ba­llo i en aquest sen­tit s’ha millo­rat molt. Tot­hom és cons­ci­ent que és més pro­fitós tre­ba­llar en equip que no pas inten­tar fer-ho tot una sola per­sona.
També és coor­di­na­dor del congrés d’arque­o­lo­gia medi­e­val i moderna, que fa anys que no se cele­bra. Hi ha pre­visió de tor­nar a repren­dre l’acti­vi­tat?
Sí. La dar­rera vegada que es va fer va ser a Lleida el 2018. Després va venir la pandèmia i ara estem en fase de remo­de­lació de l’asso­ci­ació que l’orga­nit­zava, també amb la idea de rejo­ve­nir-la, perquè érem els matei­xos des del pri­mer dia i això no convé. Ara estem en fase de can­viar, de por­tar gent nova, i ara veu­rem si arren­quem una altra vegada. Si hi ha interès a tor­nar-ho a fer? Sí, perquè és molt interes­sant. La recerca en l’àmbit acadèmic té els seus cir­cuits, exis­tei­xen revis­tes..., però els pro­fes­si­o­nals no teníem, almenys en l’època medi­e­val i moderna, un lloc més o menys esta­ble on publi­car, posar sobre la taula els resul­tats. Ales­ho­res es va fun­dar l’asso­ci­ació, vam orga­nit­zar el congrés i vam publi­car una revista.
En aquests vint anys com ha evo­lu­ci­o­nat l’arque­o­lo­gia medi­e­val i moderna a Cata­lu­nya?
Fins a finals dels anys 80 pràcti­ca­ment no hi havia arque­o­lo­gia medi­e­val. Encara no tot­hom tenia assu­mit que era arque­o­lo­gia i que, per tant, s’havien de fer exca­va­ci­ons quan feies uns rebai­xos, unes rases per fer uns fona­ments, etcètera. Tot això ha anat evo­lu­ci­o­nant. La nor­ma­tiva també ens hi ha acom­pa­nyat molt des del punt de vista del suport, en el sen­tit d’obli­gar a tot­hom a fer exca­va­ci­ons arqueològiques quan es pro­du­eix alguna tro­ba­lla. Això va gene­rar un tei­xit pro­fes­si­o­nal bas­tant potent, amb empre­ses d’arque­o­lo­gia que tenien una certa dimensió, amb garan­ties de poder assu­mir tots els aspec­tes. Això sem­blava que fun­ci­o­nava bé, però va venir la crisi i va petar tot el sis­tema. Jo tre­ba­llava en una empresa en aquell moment i després em vaig plan­tar com a autònom. Ara s’està recu­pe­rant aquest tei­xit.
Vostè ha par­ti­ci­pat en un munt d’exca­va­ci­ons. N’hi ha alguna que l’hagi mar­cat espe­ci­al­ment com a arqueòleg?
Mol­tes. Però més que de grans moments es tracta d’un procés, i quan s’acaba fas balanç de com ha anat i què has arri­bat a conèixer. A nivell pro­fes­si­o­nal dona satis­facció, encara que des del punt de vista estric­ta­ment científic, arqueològic, de conei­xe­ment, sigui una apor­tació rela­tiva. Però haver col·labo­rat en el procés i inten­tar enten­dre bé aquell edi­fici per poder-lo res­tau­rar el més acu­ra­da­ment pos­si­ble, al final et dona una satis­facció pro­fes­si­o­nal, més enllà de si has tro­bat una cosa o una altra. No em pre­o­cupa tant haver tro­bat una cosa con­creta. Les tom­bes nobiliàries de San­tes Creus van ser una sor­presa, però el procés de recu­pe­ració del claus­tre i que després tot­hom pugui gau­dir-ne sense pro­ble­mes d’humi­tat i sense degra­dació dels mate­ri­als, pot­ser per a mi és més satis­fac­tori que el conei­xe­ment, que ja el dones una mica per supo­sat. La meva tra­jectòria està molt vin­cu­lada a les res­tau­ra­ci­ons i jo soc més de satis­facció gene­ral pel bon resul­tat del con­junt del pro­jecte, no només de l’art.
Ara par­lava de la tro­ba­lla de les tom­bes a San­tes Creus. Com s’explica que s’hagi acon­se­guit pre­ser­var-les?
Va ser sor­pre­nent. Ara estem exca­vant les de la gale­ria sud i ja no passa. En tot cas, ens ha permès enge­gar un pro­jecte molt interes­sant de recerca. Estem par­lant d’un con­junt de per­so­nes de la noblesa cata­lana en un moment bas­tant aco­tat, en molt bon estat de con­ser­vació i pràcti­ca­ment sense tocar.
Quina infor­mació es podrà obte­nir al final del procés?
Hi ha una part dedi­cada a l’estudi dels lli­nat­ges, les rela­ci­ons fami­li­ars entre els mem­bres d’un mateix sarcòfag. Però també de pràcti­ques funeràries: com els enter­ra­ven, temes de ves­tits i altres objec­tes que hi ha... Després hi ha la part docu­men­tal. Aquesta gent feien tes­ta­ments, i aquests tes­ta­ments i una part impor­tant estan con­ser­vats, per la qual cosa es con­ver­teix en un mate­rial molt valuós que com­ple­menta la recerca arqueològica. Es tracta de bus­car la docu­men­tació.
El nom de la rosa

De la ficció a la realitat

Hi ha molts camins per arribar a una professió. Hi ha qui ho fa empès per allò que l’escriptor Artur Bladé anomenava “l’imperatiu hereditari”. D’altres hi arriben a través de l’influx de l’entorn o d’algun mestratge especialment rellevant. En el cas de Josep Maria Vila (Barcelona, 1964), va fer-ho per una lectura especialment suggeridora. Un bon estiu es va posar a llegir El nom de la rosa, el best-seller d’Umberto Eco. No va poder anar-se’n a dormir fins que no se’l va cruspir del tot, i l’endemà mateix va rellegir-lo amb la idea de no perdre’s cap detall de l’ambientació històrica. A partir d’aquella lectura i d’algun mestratge influent es va dedicar a la història medieval i va escollir l’arqueologia com a mètode preferent de recerca. Des d’aleshores ha anat acumulant experiència en diverses excavacions, com ara la cartoixa d’Escaladei, el monestir de Sant Llorenç de Sous (Albanyà) o el de Santes Creus. Des del 1997 és president de l’Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval i com a tal ha estat coordinador del Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya i també de la revista Arqueologia Medieval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.