Política

Francesc Juzgado i Mollá

Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

“Mantenir els set regidors, venint d’una moció de censura, ens va permetre revalidar la coalició amb Sumem Esquerres a Parets”

“A banda dels projectes del PAM, hem hagut d’afrontar actuacions sobrevingudes del final del mandat anterior”

És la primera vegada des del retorn de la democràcia que l’Incasòl fa una actuació a Parets o hi inverteix On ha enganyat ERC? Dient que al Plàtan no es construiria mai, que érem nosaltres els que enganyàvem

Fran­cesc Juz­gado i Mollá va néixer el 1956 a Bar­ce­lona, però de ben petit ja va anar a viure a Parets del Vallès. Ha estat alcalde del muni­cipi des del 2021 fins al 2023, arran d’una moció de cen­sura amb Sumem Esquer­res a Parets (Seap). I arran de les muni­ci­pals de l’any pas­sat va reva­li­dar el pacte amb Seap. Abans, el 2018, va aga­far el tes­ti­moni del lla­vors alcalde, Sergi Min­gote. Ha ocu­pat les àrees de Ter­ri­tori, Hisenda i Coo­pe­ració, Urba­nisme i Medi Ambi­ent, entre d’altres. Abans de dedi­car-se a la política, va ser direc­tiu de ven­des en l’empresa pri­vada. Per la seva edat està jubi­lat, però es dedica a la política en actiu, ja que la porta a la sang. Mal­grat un entre­banc de salut aquest 2024, ha reprès l’alcal­dia, que li dona vida.

Com valo­ren els resul­tats del 2023, en què el PSC va obte­nir set regi­dors, venint d’una moció de cen­sura?
El resul­tat és posi­tiu, perquè man­te­nir els set regi­dors del 2019, venint d’una moció de cen­sura, que nor­mal­ment sem­pre diuen que pot cas­ti­gar, ens va per­me­tre reva­li­dar la coa­lició amb Sumem Esquer­res a Parets, una relació que era i és molt bona. La població va tenir en compte d’on veníem, el que fèiem i el nos­tre pro­jecte. Un pro­jecte que es va tren­car per dinou mesos el 2019 i que hem reprès, que no és fàcil. Sem­bla poc temps, però és molt temps per des­fer coses.
Per què Sumem Esquer­res el 2019 va pac­tar amb ERC i després va venir la moció de cen­sura el 2021?
Sem­pre feia la broma a Sumem Esquer­res, perquè al final això és un poble; per molt que siguin 19.000 habi­tants, la gran majo­ria ens conei­xem, i els deia: “Us heu equi­vo­cat –quan ens van fer fora–. Els socis natu­rals som nosal­tres.” I el temps ens va donar la raó. Els que ens van dema­nar fer la moció de cen­sura el 2021 va ser Seap; el PSC no la va dema­nar. Pri­mer, perquè pen­sava que una moció, o l’argu­men­tes molt bé, o pot pas­sar fac­tura. I ens va cos­tar la decisió, s’han de valo­rar més coses. A mi la política m’agrada per vocació, no pel poder. El dia que em quedi a casa, que em tocarà, això és nor­mal, ho faré amb molt de gust. No tro­baré a fal­tar depèn de qui­nes coses; el dia a dia, sí, perquè és molt maco.
Quins són els grans pro­jec­tes del man­dat? En la inves­ti­dura van dir que serien els joves...
Sí, els joves i l’habi­tatge són dos temes cab­dals. D’aquest pri­mer any, en faig una valo­ració força posi­tiva. Al final, en coa­lició amb Sumem Esquer­res ja enca­denàvem dos anys, i va ser molt fàcil ajun­tar el nos­tre pro­grama amb el seu i fer entre tots dos el pla d’actu­ació muni­ci­pal. A banda dels pro­jec­tes del PAM, també hem hagut d’afron­tar actu­a­ci­ons sobre­vin­gu­des del final del man­dat ante­rior, un parell de sor­pre­ses a última hora.
Quins impre­vis­tos?
A la pis­cina coberta Miguel Luque, on estava pre­vist can­viar la coberta, vam tenir un des­pre­ni­ment d’una biga. La pis­cina té 37 anys; per tant, ens hi hem tro­bat mol­tes sor­pre­ses, nor­mal per l’anti­gui­tat que té. Per exem­ple, colum­nes amb tota l’estruc­tura metàl·lica mal­mesa, pel pas del temps o la humi­tat. Un fet que ha fet dis­pa­rar una mica més el pres­su­post i allar­gar-lo en el temps, perquè hem deci­dit tan­car-la i no l’obri­rem fins que tin­guem la segu­re­tat que no ens hi tro­ba­rem més sor­pre­ses. És gai­rebé com fer-la nova: hem fet no només les cober­tes, sinó que arran d’unes obres que va afron­tar el govern ante­rior, el “govern plu­ral” que s’auto­a­no­me­nava, es va can­viar el vas de la pis­cina, i durant les refor­mes va que­dar tot el tema de la cli­ma­tit­zació en fun­ci­o­na­ment. Això va fer que les màqui­nes es fes­sin malbé amb tota la pols de les obres i hem hagut d’afron­tar també el canvi de tot el sis­tema de cli­ma­tit­zació.
Les gote­res a la residència d’avis Pedra Ser­rada seria l’altre impre­vist?
És un altre dels pro­jec­tes que vam afron­tar i que s’ha aca­bat durant aquest any. És muni­ci­pal i la gestió la porta la Fun­dació Sanitària Mollet, encara que anem dis­cu­tint sobre el nom­bre de pla­ces públi­ques i pri­va­des amb el Depar­ta­ment de Drets Soci­als. La Gene­ra­li­tat ha anat trans­for­mant mol­tes pla­ces a públi­ques, i en dar­rer terme hi que­da­ven dotze pla­ces pri­va­des, que es podien dedi­car a la gent gran del poble amb la seva llista d’espera, i aquí els vam dir que no. Si volen, seiem per pro­gra­mar una ampli­ació. No hi podem posar més diners, ens va cos­tar sis mili­ons d’euros. Hi havia gote­res, i també hem afron­tat la cli­ma­tit­zació de totes les habi­ta­ci­ons per als resi­dents. Vam ini­ciar el procés el 2023, amb fons Next Gene­ra­tion, i ara hem enge­gat la cli­ma­tit­zació i els avis estan con­tentíssims.
Parets és zona de mer­cat resi­den­cial ten­si­o­nat. Quins pro­jec­tes hi ha en marxa per aug­men­tar el parc d’habi­tatge públic?
Hem aca­bat de sig­nar un con­veni amb l’Incasòl per a la cons­trucció de 58 habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial i de llo­guer. És un espai nou que s’està començant a desen­vo­lu­par. L’espai cen­tral, davant del cen­tre d’atenció primària i del parc Sot d’en Bar­ri­ques. A la tar­dor es començarà amb la urba­nit­zació de l’espai cen­tral, i serà la pri­mera vegada des del retorn de la democràcia que l’Incasòl inver­teix a Parets o hi fa una actu­ació. Per tant, estem molt con­tents que sigui així.
L’Incasòl també ha anun­ciat la com­pra de dos ter­renys, a la zona del Plàtan, per a la cons­trucció de 116 habi­tat­ges públics a preu asse­qui­ble de com­pra i de llo­guer.
L’Incasòl va arri­bar a un acord amb algun pro­mo­tor, m’ima­gino, i els va com­prar els ter­renys. Amb els 58 de la zona cen­tral, ini­ci­a­tiva muni­ci­pal i de l’Incasòl, puc aga­far com­pro­mi­sos, amb els altres 116, cap. Ante­ri­or­ment aquest pro­mo­tor va fer una pro­posta de modi­fi­cació del pla espe­cial que en aquesta zona pre­veia la cons­trucció de 116 habi­tat­ges. Aquest pro­mo­tor no volia fer pisos, estava més dedi­cat als temes del comerç. Ell ens cedia el 51% del sos­tre edi­fi­ca­ble d’aquest espai per poder fer nosal­tres 40 habi­tat­ges. En el 49% res­tant, hi anava una superfície de comerç, car­rers, rotonda nova, etc. Unes idees que havíem començat a trac­tar amb l’Incasòl, però sense cap con­veni. Es va pre­sen­tar a la comissió, ens hi van fer al·lega­ci­ons, vam cor­re­gir i al final ho van dene­gar. Al cap d’un temps, l’Incasòl acaba com­prant els ter­renys i fun­ci­ona com un pro­mo­tor. On ha enga­nyat Esquerra Repu­bli­cana, aquí a Parets? Dient que al Plàtan no es cons­trui­ria mai, que érem nosal­tres els que enganyàvem posant-hi 40 habi­tat­ges, que no era veri­tat que hi havia un pla espe­cial per fer-hi 116 habi­tat­ges. No men­teixo. Per què has de men­tir sobre una cosa que està docu­men­tada i apro­vada pel ple de l’Ajun­ta­ment? Quan fa tants anys que vius sense tenir res al davant de casa i ara et diuen que hi posa­ran un bloc de pisos, és nor­mal que ningú esti­gui con­tent, però tot­hom sabia que allà un dia o altre s’hau­ria de cons­truir.
Parets és el sisè muni­cipi de tot Cata­lu­nya amb el PIB per càpita més alt, segons dades del 2021. La impor­tant indústria que hi ha al muni­cipi n’és la raó?
Als empre­sa­ris no els ho dic tan gran, ho dic amb la boca més petita, però Parets és el que és gràcies a la indústria que té. Perquè tot­hom paga impos­tos, però Parets, a més a més, té la sort de tenir molta indústria, molt potent, que per cert paga molt, i això ens ajuda a tenir un poble com el que tenim i a pen­sar en el model de poble que volem. Tenim empre­ses de pri­mera línia i això ens per­met fer i tirar enda­vant mol­tes inver­si­ons al muni­cipi, ser un poble sane­jat econòmica­ment i tenir uns ingres­sos gai­rebé fixos cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.