Política

Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans mig segle després de la invasió

El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, demana la retirada de l’exèrcit turc i la reunificació de l’illa

El seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, descarta que un model federal sigui la solució

El president de la República de Xipre, Nikos Christodoulides, ha acusat Turquia de violar els drets humans a l’illa mig segle després de la “barbara invasió turca” de fa mig segle.

Durant els actes commemoratius aquest dissabte dels fets de 1974, que van desembocar en la divisió de Xipre i l’ocupació del nord de l’illa per les tropes turques, Christodoulides ha afirmat que “continua sent responsable de la violació dels drets humans de tot el poble xipriota”. El mandatari ha lamentat que l’ocupació turca encara té un impacte “devastador” al sud, a la part grecoxipriota. És per això que ha reivindicat que la missió de la República és “l’alliberament, la reunificació i la resolució del poble xipriota”, amb una solució basada en les resolucions de les Nacions Unides (ONU). “Si realment volem honorar totes aquelles persones que es van sacrificar perquè avui estiguem aquí, com a República de Xipre, hem de fer tot el possible perquè es reprengui el diàleg de pau”, ha afegit.

Christodoulides ha llançat el missatge a Turquia que si vol “seguretat i estabilitat a la regió” i “apropar-se a la Unió Europea, amb tots els beneficis que això comporta per a la pròpia Turquia, ja sap molt bé quin camí agafar”.

També ha defensat la reunificació de l’illa el primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, que ha arribat avui a l’illa per participar en els actes de commemoració. “Mig segle després de la tragèdia nacional de Xipre, honorem als qui van perdre la vida i exigim un Estat europeu, unit, basat en les resolucions de l’ONU i sense exèrcit estranger d’ocupació”, ha declarat.

En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha reiterat el suport de la Unió Europea (UE) a la reunifació de Xipre i a la seva integritat territorial i sobirania. “Els xipriotes mereixen viure en un país reunificat en condicions de pau, coexistència, estabilitat i prosperitat”, ha assenyalat. L’alemanya ha promès que les institucions de la UE continuaran treballant per reunificar “l’últim Estat membre de la UE dividit”, d’acord amb les resolucions de l’ONU.

També ha visitat l’illa el president turc, Recep Tayyip Erdogan, però a la part nord, ocupada per Turquia. En la cerimònia a Nicòsia del 50è aniversari de la intervenció turca, Erdogan s’ha mostrat disposat a negociar una pau duradora, però ha descartat un model federal com a solució. “No es pot arribar a cap lloc sense veure la realitat de l’illa. Creiem que una solució federal per a Xipre no és possible”. Segons el líder turc, la resolució del conflicte passa per la independència de la República Turca del Nord de Xipre, que des del 1983 només ha estat reconeguda per Ankara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.