Política

Eduard Àngel Sànchez

Cap de l’oposició Amerencs pel Canvi

“Si el govern i l’oposició van a l’una, tot és molt més fàcil”

“L’Ajuntament és transparent i ens consulta les grans decisions i problemàtiques; sí que és cert que hi ha friccions programàtiques”

“Als pobles és molt difícil configurar llistes però l’aportació de la gent de fora és un enriquiment per al municipi, pel dinamisme”

Proposarem la protecció d’algunes rouredes centenàries i rodals amb compensacions

Nas­cut a Bar­ce­lona, el 1972, és tècnic fores­tal i jar­di­ner. Fa anys que està esta­blert a Amer.

Per què la política muni­ci­pal?
Sem­pre m’ha agra­dat col·labo­rar en les pro­blemàtiques del muni­cipi, en coses que com a ciu­tadà t’agra­da­ria millo­rar. Posar el teu gra­net de sorra perquè tot­hom vis­qui millor.
Quin balanç fa d’aquest pri­mer any com a opo­sició a Amer?
Vam deci­dir pre­sen­tar-nos tres mesos abans de les elec­ci­ons per una qüestió de qua­li­tat democràtica; perquè sem­pre és bo que hi hagi opo­sició als pobles. Pas­sa­des les pri­me­res set­ma­nes de recel mutu, puc dir que hi ha molt bona sin­to­nia amb tot l’equip de govern. És un poble petit, som 2.300 habi­tants, tots ens conei­xem, tenim amis­tats comu­nes, inde­pen­dent­ment del color polític de cadascú. És cert que exis­tei­xen rancúnies polítiques d’anys ante­ri­ors, però tot això s’està diluint. Perquè tots el que volem és el millor per al poble i per a la seva gent. En relació amb l’equip de govern, estem infor­mats en tot moment tant de les grans deci­si­ons com de les pro­blemàtiques. Se’ns demana l’opinió. Ens hem tro­bat un ajun­ta­ment trans­pa­rent amb faci­li­tats per acce­dir a tots els docu­ments. Està molt ben ges­ti­o­nat. Evi­dent­ment, com a opo­sició denun­ci­a­rem qual­se­vol irre­gu­la­ri­tat que hi pugui haver i és clar que tenim fric­ci­ons pro­gramàtiques, però amb l’alcal­dessa no hi ha cap pro­blema. Si l’equip de govern i l’opo­sició van a l’una, tot és molt més fàcil.
Qui­nes són aques­tes fric­ci­ons?
Per exem­ple amb l’ener­gia foto­vol­taica. Pro­posàvem mesu­res per boni­fi­car ins­tal·laci­ons pri­va­des, com ara reduir l’IBI durant cinc anys i fins i tot treure la taxa de llicència d’obres, però l’equip de govern pri­o­ritza les comu­ni­tats energètiques veïnals. També hi estem d’acord, però una cosa no treu l’altra.
Diferències a l’hora d’apli­car les polítiques del medi ambi­ent.
Les comu­ni­tats energètiques locals que s’ins­tal·len en equi­pa­ments públics, com ara pave­llons, per­me­ten als veïns poder-se con­nec­tar. Però si hi ha el veí que vol ins­tal·lar foto­vol­tai­ques, que li supo­sarà una des­pesa impor­tant, faci­li­tem-ho amb les taxes, aju­dant-lo, perquè també col·labora amb el medi ambi­ent, que és cosa de tots.
Com fer opo­sició a Junts al poble de Puig­de­mont?
És cert que és un poble sin­gu­lar. Molta gent ens ha dit que som ago­sa­rats, perquè ens pre­sentàvem tot i saber que no gua­nyaríem. És un muni­cipi cent per cent inde­pen­den­tista i anem tots a l’una en aquest aspecte ideològic.
Quina radi­o­gra­fia fa d’Amer?
En tots els pobles petits es mira de reüll els foras­ters, la gent nou­vin­guda. I en el moment de con­fi­gu­rar les llis­tes elec­to­rals costa molt i molt tro­bar gent del poble que es vul­gui invo­lu­crar. Però hi ha gent de fora que s’ins­tal·la amb ganes d’invo­lu­crar-se i tre­ba­llar. Al poble hi falta una mica de dina­misme, d’ale­gria, en com­pa­ració amb altres pobla­ci­ons d’altres con­tra­des. La gent de fora aporta mol­tes idees. Aquesta apor­tació de la gent de fora és un enri­qui­ment per aquest dina­misme.
Com està l’accés a l’habi­tatge?
Al nucli antic hi ha mol­tes cases aban­do­na­des. El fet de tenir una gran indústria com Hipra fa que molta gent vul­gui venir a viure a Amer. I s’han dis­pa­rat els preus de llo­guer. Un dels pro­ble­mes que tenim enquis­tats són els pisos Baker, que pas­sen de banc en banc. És com­pli­cat.
Hi ha sen­ti­ment ame­renc? Els joves se’l sen­ten seu, el poble, o se’n van?
Quan aca­ben els estu­dis, els joves d’Amer mar­xen. Sí que venen pare­lles joves amb mai­nada i s’ins­tal·len i donen una mica de vida al poble. A Amer hi ha molta gent gran.
Va venir perquè es va ena­mo­rar de l’entorn.
Com a tècnic fores­tal volia un poble en què estigués en con­tacte amb la natura. A Amer tenim el que se’n diuen bos­cos madurs, que dona sin­gu­la­ri­tat i riquesa. Una bona part del nos­tre pro­grama elec­to­ral, un dels punts forts, era la pro­tecció d’algu­nes rou­re­des amb rou­res cen­te­na­ris i rodals. Ara que la UE ha apro­vat una nova nor­ma­tiva sobre res­tau­ració de la natura i han d’arri­bar sub­ven­ci­ons, volem que es com­pen­sin econòmica­ment els drets de tala de les par­cel·les. Era un dels deu pro­gra­mes medi­am­bi­en­tals més ambi­ci­o­sos de Cata­lu­nya en l’àmbit muni­ci­pal.
Com a opo­sició, poden intro­duir aquests objec­tius?
Quan he par­lat amb l’alcal­dessa, l’he vist molt cons­ci­en­ci­ada sobre aques­tes qüesti­ons. Com a opo­sició, d’acord amb els veïns, els pro­pi­e­ta­ris fores­tals, volem pre­sen­tar una pro­posta en aquest sen­tit, per pro­te­gir aquests rodals, crec que no hi haurà cap mena d’incon­ve­ni­ent.
El medi ambi­ent és un atrac­tiu turístic d’Amer.
Tenim rutes, cor­ri­ols, excur­si­o­nis­tes. Tot està vin­cu­lat. Cal con­ser­var el nos­tre patri­moni fores­tal.
Els veïns els fan arri­bar quei­xes? De quin tipus?
Ens van arri­bar quei­xes del men­ja­dor esco­lar. Quan hi ha el “diuen diuen”, som de com­pro­var-ho. I en aquest cas, un dels regi­dors es va pre­sen­tar per sor­presa a dinar al men­ja­dor esco­lar i sí que va com­pro­var que era jus­tet en quan­ti­tat i qua­li­tat. És un empre­sari del sec­tor de l’hote­le­ria i va veure irre­gu­la­ri­tats a la cuina. Ho vam comu­ni­car a l’alcal­dia. I han actuat en con­seqüència. Tre­ba­llem pel bé comú i abans de gene­rar rebom­bori, com que la res­posta de l’alcal­dia és molt posi­tiva, actuem en con­seqüència. També hi ha quei­xes pels sorolls pro­vo­cats per Hipra. Com a opo­sició hem pres mesu­res amb audímetres i hem com­pro­vat que hi ha punts en què se sobre­pas­sen els nivells acústics que pre­veu la nor­ma­tiva muni­ci­pal sobre sorolls. Estem pen­dents d’un informe del Con­sell Comar­cal per con­tras­tar-lo amb el nos­tre. La nor­ma­tiva és per a tot­hom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.