Música

Suzanne Vega

Cantant i compositora, actua diumenge vinent al Festival de la Porta Ferrada

“ Faig les meves oracions dos cops al dia per la pau mundial”

La cantant novaiorquesa oferirà en el Festival de la Porta Ferrada, diumenge vinent, el seu únic concert d’aquest estiu a Catalunya

L’acompanyarà el guitarrista irlandès Gerry Leonard, amb qui prepara un nou disc que sortirà la pròxima primavera

Curiosament, la meva veu ha millorat, perquè ara puc cantar notes més altes que abans

Suzanne Vega acaba de fer 65 anys i l’any vinent en farà 40 que va publi­car el seu pri­mer disc. L’autora de Luka, Tom’s diner i altres grans èxits dels anys vui­tanta i noranta porta ja uns dies de gira per Europa i diu­menge, 28 de juliol, ofe­rirà en el Fes­ti­val de la Porta Fer­rada de Sant Feliu de Guíxols el seu únic con­cert d’aquest estiu a Cata­lu­nya (Tea­tre Audi­tori Narcís Mas­fer­rer, 19 hores). Hi actuarà acom­pa­nyada pel seu fidel Gerry Leo­nard, gui­tar­rista dels últims anys de Bowie.

Quan i com va començar la seva relació amb Gerry Leo­nard?
Gerry i jo vam començar a tre­ba­llar junts l’any 2000, ja fa 24 anys! El vaig conèixer perquè jo estava tre­ba­llant en el disc Songs in red and gray i vaig con­trac­tar Rupert Hine com a pro­duc­tor. Hine va reu­nir un equip de músics i Gerry era un d’ells. Ja havia sen­tit a par­lar de Jerry, perquè ell havia tocat amb Paula Cole en el seu disc This fire (1996). I un cop vam gra­var el disc, li vaig dema­nar que vingués de gira amb mi, poc després de l’11 de setem­bre [del 2001]. Perquè poc després de l’11 de setem­bre em vaig tren­car el braç just abans de sor­tir de gira i no podia tocar la gui­tarra. I Gerry em va dir que podia tocar la gui­tarra de la mateixa manera que jo. Així que li vaig dema­nar que vingués de gira i fes exac­ta­ment això. Així ho va fer durant un temps i després me’l va robar David Bowie [riu].
Què aporta a la seva música?
Hi aporta força. Aporta una mena de suport, sí. Perquè la meva veu és fràgil, i tinc mol­tes idees que no sem­pre puc expres­sar com vull. Així que ell assu­meix també les fun­ci­ons d’una línia de baix o un patró rítmic, i pot exe­cu­tar-ho molt bé en directe.
Tinc entès que estan com­po­nent cançons junts durant la gira i que les van pre­sen­tant en els con­certs. Hi haurà disc?
Sí, estic pre­pa­rant un nou disc i espe­rem publi­car-lo l’1 d’abril de la pri­ma­vera vinent. Així que ja tenim un munt de cançons, les estic aca­bant i, sí, en faig algu­nes en directe.
Ha com­post cançons que for­men part de la vida de molta gent arreu del món. Sent l’obli­gació de can­tar ‘Luka’ o ‘Tom’s diner’ cada nit?
M’encanta for­mar part de la vida de la gent. Per a un nena tímida com jo, que solia seure a l’habi­tació sola, tocant la gui­tarra molt suau­ment i ima­gi­nant-me que pot­ser podria tocar cançons que escol­tes­sin altres per­so­nes, això és un somni fet rea­li­tat. Així que encara canto Luka cada nit amb tot el cor i encara m’agrada can­tar Tom’s diner perquè és un moment d’ale­gria a l’espec­ta­cle. Tot­hom aplau­deix i canta, i per tant és un plaer per a mi can­tar-la.
Com han evo­lu­ci­o­nat la seva veu i la seva manera de com­pon­dre en aquests 40 anys?
Curi­o­sa­ment, la meva veu ha millo­rat, perquè ara puc can­tar notes més altes que abans. Fa uns anys vaig començar a rebre clas­ses d’un pro­fes­sor que em va aju­dar a desen­vo­lu­par la meva veu natu­ral. Ara tinc més con­fiança per can­tar aques­tes notes agu­des, i també em cuido la veu una mica més que abans. La meva forma de com­po­sició és més o menys la mateixa. Faig el que cal­gui per aca­bar la cançó. De vega­des les parau­les són el pri­mer, de vega­des el títol és el pri­mer, de vega­des només és una imatge o una paraula. I després faig el que he de fer per aca­bar aquesta cançó. Així és com fun­ci­ona.
Va escriure el pri­mer poema abans que la pri­mera cançó. Són dos mons dife­rents, la poe­sia i la música, o estan inter­con­nec­tats en el seu cas?
Estan pro­fun­da­ment inter­con­nec­tats, però no tots els poe­mes són una cançó i no totes les cançons són un poema. Tot i que tinc alguna cançó com ara The queen and the sol­dier que podria ser un poema. En canvi, una cançó com Left of cen­ter és una bona cançó, però no un bon poema. Així que hi ha aquest gran ball entre els dos mons.
Li agrada anar de gira o té la impressió de conèixer millor els aero­ports que les ciu­tats?
És una pre­gunta interes­sant. M’agrada anar de gira, sor­tir de casa de tant en tant per anar a tocar. És un repte per a mi, però és un repte que m’agrada. I no crec que cone­gui millor els aero­ports que les ciu­tats. Intento sor­tir. Intento cami­nar. Intento pren­dre un cafè al car­rer i pot­ser anar a una església o anar a veure alguna cosa. Intento també lle­gir el diari local en qual­se­vol idi­oma.
Té ara una relació més directa amb els seus fans, per les xar­xes soci­als, que als seus ini­cis?
Curi­o­sa­ment, con­ti­nua sent el mateix. En el pas­sat hi havia alguns fans que m’escri­vien, i els vaig conèixer una mica. I ara encara m’escri­uen, però a les xar­xes. I gau­deixo d’aquesta interacció. Suposo que ara tinc més fans, però és difícil de dir exac­ta­ment perquè vaig tenir molt d’èxit al començament de la meva car­rera. Però ara també tinc molts fans i els veig a Face­book i a Ins­ta­gram, i a alguns els conec i els dic hola!
I vostè, ha estat o és fan d’algun grup o músic? Quin va ser el pri­mer disc que va com­prar?
Soc fan de molts artis­tes! M’encanta la música i sem­pre m’ha emo­ci­o­nat. M’encan­ten els Beat­les, va ser la pri­mera vegada que em va emo­ci­o­nar molt una banda. Tenia qua­tre anys quan vaig escol­tar els Beat­les per pri­mera vegada, em vaig ena­mo­rar d’ells i van ser la meva banda pre­fe­rida durant cinc o sis anys. Així que el pri­mer disc que vaig com­prar amb els meus diners va ser Abbey Road. Ja no tinc aquell elapé de vinil, però encara m’encanta. Tinc molta passió per dife­rents artis­tes. Estimo Peter Gabriel, estimo Lou Reed, estimo Bob Dylan, estimo Leo­nard Cohen. M’apas­si­ona molt la gent que estimo.
Com s’escolta millor la seva música? Vinil, CD o Spo­tify?
És una pre­gunta diver­tida perquè molta gent pensa que com que van uti­lit­zar la meva veu per crear l’MP3 [la gra­vació, només amb la seva veu, de Tom’s diner es va uti­lit­zar per pro­var el nou for­mat], m’agrada més el so d’alta defi­nició i que neces­sito un sis­tema de so molt bo. El fet és que quan tenia una ràdio de tran­sis­tors, l’any 1967, tot el que hi podia escol­tar eren la bate­ria i la veu i em sem­blava genial, així que no tinc cap pre­ferència. Ara escolto música amb el meu telèfon i també soc feliç.
Triï una cançó, sis­plau: ‘Suzanne’, de Leo­nard Cohen; ‘I love you, Suzanne’, de Lou Reed, o ‘Suzie Q’, de la Cre­e­dence.
Suzanne va ser la pri­mera cançó de Leo­nard Cohen que vaig apren­dre. Així que m’encanta aquesta i també la de Lou Reed, perquè és diver­tida: és una cançó d’amor dura. Suzie Q és un clàssic i no està mala­ment. Però em quedo amb la de Lou Reed.
És opti­mista sobre el futur dels Estats Units i del món?
Soc opti­mista, però també encreuo els dits pel futur imme­diat dels Estats Units: estic ner­vi­osa i pre­o­cu­pada. Lle­geixo els dia­ris, miro la tele­visió i també faig les meves ora­ci­ons dues vega­des al dia per la pau mun­dial. Per tant, soc pru­dent­ment opti­mista .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.