Política

Maria Rosa Vila

Alcaldessa d’Amer (Junts)

“Amer ha de ser un poble que miri de cara al riu Brugent”

“La depuradora que està construint l’ACA és una gran obra; cada vegada que hi passo hi veig les obres en dansa, és un orgull”

“En els pobles petits el pressupost és molt petit. Estem parlant que fem inversions superiors al pressupost que tenim”

S’ ha de donar valor al jovent. Perquè el poble tindrà continuïtat si els joves s’hi senten a gust

Des del 2015, Maria Rosa Vila Juanhuix (la Cellera de Ter, 1954) és l’alcaldessa d’Amer.

Quin balanç fa d’aquest primer any del nou mandat?
Hem treballat molt amb els fons europeus Next Generation. En el dia d’avui puc dir que l’any vinent ho tindrem pràcticament acabat. Les subvencions ens han ajudat molt en les inversions. El que ens queda és executar la part cultural; sempre és la germaneta pobra però intentem que un poble petit com és Amer tingui un bon projecte cultural. I penso que el tenim amb el Som Amer.
Detalli les inversions del Next Generation?
Són 2,8 milions d’euros, aproximadament. Un dels imports grans que ens van donar, que pujava a 1,1 milions, és per a un pla de mobilitat per al nucli urbà que incloïa, a més, canviar una màquina escombradora per una cent per cent elèctrica, també dos passos de vianants als ponts al riu Brugent. Era un punt perillós i ara també s’hi ha inclòs un carril bici. De tot això, se n’ha executat una part i estan pendents de licitació les dues passeres perquè ens han comportat expropiacions amb els veïns, anar a Urbanisme... Ja se sap que l’administració és lenta, però ja estem en el tram final. Es començarà, si no hi ha res de nou, al mes de setembre.
Més inversions?
També s’ha fet la licitació de dos projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, un a la llar de Sant Miquel i l’altre a Can Boles. A través de la Diputació de Girona, tenim una ampliació d’instal·lacions fotovoltaiques que s’executarà a l’escola. També n’instal·larem al camp de futbol.
Són part de la transició energètica en equipaments municipals.
Sí. Sostenibilitat i medi ambient era l’eix del programa electoral. Un dels punts principals era la millora de l’eficiència energètica. També la mobilitat urbana, facilitar que la gent pugui desplaçar-se a peu o en bicicleta. I especialment la millora de la gestió i estalvi d’aigua.
A principis de mes, l’ACA va informar dels treballs de la futura depuradora, amb un pressupost de 5,7 milions d’euros.
En el mandat passat, l’Ajuntament havia de fer una feina prèvia abans de tirar endavant la depuradora. Es tractava de desconnectar els recs del clavegueram. L’abril del 2023 ho vam enllestir i l’ACA ho valora molt, ja que considera que si l’Ajuntament compleix ells poden fer les inversions. Per nosaltres, la depuradora és una gran obra. També fan una nova estació d’aforament al riu Brugent. Disposarà d’un connector fluvial per controlar els cabals aportats pel Brugent al Ter, especialment en episodis d’avinguda.
Destacaria algun projecte?
Tots són importants. La cirereta del pastís és la nova depuradora que construeix l’ACA. Hem de tenir consciència amb el medi ambient. Un cop tinguem la depuradora feta, tenim el riu Brugent, amb més o menys aigua en funció de les èpoques, però Amer ha de ser un poble que miri de cara al riu. Fins i tot fer-hi un passeig. És un projecte de programa electoral de fa molts anys. Cada vegada que hi passo hi veig les obres en dansa, és un orgull.
Fa molts anys que és alcaldessa. Quines són les potencialitats, les fortaleses, d’Amer?
És un poble on es viu molt bé. El fet de tenir-hi instal·lada una gran empresa dona vida en el sentit de restauració, per exemple. Tenim també una llar d’infants, un centre de primària i un centre de cicle mitjà i on també s’imparteixen tots els batxillerats. Estem lluitant perquè es pugui acabar fent un mòdul de formació professional. És una de les nostres prioritats. Hem de mirar d’aconseguir-ho perquè al mercat hi ha mancança d’aquestes professions i pot ser una sortida laboral interessant i el nostre institut ho hauria d’oferir. Som un poble amb tots els serveis. Hi ha una bona qualitat de vida. Tendim al creixement demogràfic. També estem construint un espai jove perquè el jovent tinguin un lloc de trobada; especialment per a la franja de 12 a 18 anys. Se’ls ha de donar valor. Perquè el poble tindrà continuïtat si els joves s’hi senten a gust, bé. Això és bàsic.
Quines mancances detecta?
Com a moltes poblacions, la manca d’habitatge. Hi ha un bloc de 70 pisos que pertanyen a la Sareb i estem intentant desencallar-ho i ens permetria tenir habitatge de lloguer.
Quines iniciatives relacionades amb el turisme?
Amb el Consell Comarcal de la Selva estem executant i enllestint una àrea de caravàning. També estem impulsant turísticament la zona de l’antiga estació amb una ruta de les fonts. Fruit d’un pla de comerç, instal·larem un plafó informatiu d’activitats del municipi que sigui com una oficina d’atenció ciutadana. En els pobles el pressupost és molt petit i hem parlat d’unes inversions brutals. El nostre pressupost tancat l’octubre passat era de 2,5 milions i estem parlant que fem inversions superiors al pressupost que tenim. I és clar, això complica el fet que no puguis disposar de més personal i optis per la tecnologia; el plafó serà interactiu. Des que vaig entrar d’alcaldessa el que s’ha intentat és mirar de ser molt curosos amb la despesa. Si ets molt curós en aquest aspecte, això et permet fer més inversions. Quan vaig entrar, l’endeutament a l’Ajuntament era d’un 60%. Fa anys que estàvem a zero d’endeutament i ara amb unes noves inversions de millora d’aigua s’ha fet un crèdit.
És important el paper de les entitats supramunicipals?
La Diputació ens ha ajudat sempre. Ens presentem a totes les línies de subvencions que treu. La tasca del Consell Comarcal és important quant a suport en el dia a dia, en els serveis, i hi tenim diferents convenis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.