Societat

Societat

El TSJC tomba les Zones de Baixes Emissions de l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues

Algunes ciutats hauran de retornar multes mentre altres recorren la sentència o ja tenen una ordenança nova

Les ordenances municipals es van aprovar fa quatre anys

El Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) ha anul·lat les orde­nan­ces muni­ci­pals apro­va­des fa qua­tre anys a Sant Adrià de Besòs, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Cor­nellà i Esplu­gues per regu­lar la Zona de Bai­xes Emis­si­ons (ZBE) dins les ron­des de Bar­ce­lona. Com va fer amb la de Bar­ce­lona, el tri­bu­nal con­si­dera que les res­tric­ci­ons als vehi­cles més antics no estan prou argu­men­ta­des, segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha con­fir­mat l’ACN. L’Hos­pi­ta­let està cal­cu­lant quan­tes mul­tes haurà de retor­nar als con­duc­tors san­ci­o­nats men­tre defi­neix una nova orde­nança, un pas en el què també tre­ba­lla Cor­nellà. A Sant Adrià, en canvi, ja tenen un text nou en vigor des de l’abril, men­tre Esplu­gues ha pre­sen­tat recurs con­tra la sentència.

A diferència de Bar­ce­lona, que va acon­se­guir man­te­nir la vigència de la seva norma men­tre va recórrer al Suprem, l’Hos­pi­ta­let i Cor­nellà roman­dran sense ZBE vigent fins que apro­vin una nova orde­nança. En el cas de l’Hos­pi­ta­let, on la ZBE cobria tota la ciu­tat, serà on més impacte tin­gui el revés judi­cial. El con­sis­tori cal­cula que haurà de tor­nar bona part de les mul­tes posa­des els anys 2021, 2022 i 2023 -totes les que no siguin fer­mes-. L’import glo­bal de les mul­tes posa­des és de prop de 2 mili­ons euros, segons expli­quen fonts muni­ci­pals arran de la notícia avançada per ‘El Periódico’, les quals pun­tu­a­lit­zen a l’ACN que el retorn pro­ba­ble­ment serà de menys quan­ti­tat.

Men­tre cal­cula i ges­ti­ona aquest retorn, l’Hos­pi­ta­let tre­ba­lla en la defi­nició d’una nova orde­nança que reguli les ZBE i que pre­veu que esti­gui enlles­tida durant la pri­mera mei­tat de l’any que ve. També s’està ges­tant una nova nor­ma­tiva a l’Ajun­ta­ment de Cor­nellà, on ara per ara no pre­ve­uen que cal­gui retor­nar mul­tes i recor­den que la límitació de cir­cu­lació només afec­tava el barri i el polígon Fama­des. En aquest cas, la pre­visió és que la nova orde­nança esti­gui a punt a prin­ci­pis del 2025.

Pel que fa Sant Adrià de Besòs, el con­sis­tori ja es va afa­nyar a defi­nir un nou text quan va arri­bar la pri­mera sentència con­tra la ZBE de Bar­ce­lona. Aquesta orde­nança actu­a­lit­zada és vigent des de fa pocs mesos. Pel que fa a les mul­tes posa­des en base a la nor­ma­tiva antiga i ara tom­bada pel TSJC, l’Ajun­ta­ment de Sant Adrià no té cal­cu­lat si haurà de retor­nar alguna sanció als con­duc­tors infrac­tors però augura que el total no serà una quan­ti­tat ele­vada, apun­ten fonts muni­ci­pals a l’ACN.

En el cas d’Esplu­gues de Llo­bre­gat, el govern asse­nyala al rota­tiu que han pre­sen­tat un recurs al Tri­bu­nal Suprem con­tra la sentència del TSJC, de manera que l’orde­nança apro­vada fa qua­tre anys seguirà vigent fins que l’alt tri­bu­nal es pro­nunciï.

Falta de pre­visió

Els magis­trats retre­uen als ajun­ta­ments no haver inclòs en les regu­la­ci­ons una valo­ració de com les res­tric­ci­ons con­di­ci­o­nen la capa­ci­tat econòmica dels con­duc­tors, espe­ci­al­ment els resi­dents a les ciu­tats afec­ta­des i “col·lec­tius” empre­sa­ri­als de menor capa­ci­tat econòmica”, en haver d’adqui­rir un vehi­cle amb dis­tin­tiu ambi­en­tal per poder cir­cu­lar.

També recri­mi­nen que les orde­nan­ces tin­gues­sin una “falta de valo­ració d’altres mesu­res” menys limi­ta­ti­ves que la pro­hi­bició de cir­cu­lació. Fins i tot arri­ben a cri­ti­car que les regu­la­ci­ons locals pre­ve­ien exclu­si­ons d’apli­cació sense apor­tar “expli­cació sobre la raó d’aquesta exclusió ni sobre el motiu pel qual no s’estén a altres ser­veis essen­ci­als”.

El TSJC no con­clou que no cal­guin res­tric­ci­ons, però pre­cisa que, en una pon­de­ració d’interes­sos dels empre­sa­ris o resi­dents, les límita­ci­ons s’han de jus­ti­fi­car degu­da­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.